Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ότι ανεβαίνει… δεν κατεβαίνει!

Της
Χριστίνας Τσιορωτά


-«Καίει» η τιμή της βενζίνης σε τουριστικά μέρη και εθνικές οδούς!
-Στα 23 λεπτά η απόκλιση από τη μέση τιμή και ενώ το βαρέλι πέφτει!

Την ανηφόρα τραβά η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα παρ ότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς πέφτει. Την τελευταία δε εβδομάδα η εγχώρια μέση τιμή της αμόλυβδης έκανε άλμα 3,3, λεπτά το λίτρο! Στην πραγματικότητα, η αύξηση των τιμών στην αντλία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού σε πολλές τουριστικές περιοχές έχει ξεπεράσει ακόμη και το 1,3 ευρώ το λίτρο!


Στο 1,3 η τιμή της βενζίνης στα τουριστικά σημεία

Η απόκλιση της τιμής ειδικά σε τουριστικές περιοχές αλλά καις τις εθνικές οδούς , από την μέση τιμή , αγγίζει ακόμα και τα 23,2 λεπτά το λίτρο. Οι καταναλωτές μάλιστα βρίσκονται αντιμέτωποι και με μεγάλες διαφορές τιμών ακόμα και σε πρατήρια ιδίων εταιρειών που τα χωρίζει μικρή απόσταση, ή βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα, σε πρατήριο μεγάλης εταιρείας σε συγκεκριμένη περιοχή της Κέρκυρας η τιμή της αμόλυβδης ήταν χθες 1,309 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κοντινή απόσταση σε πρατήριο της ίδιας εταιρείας η τιμή της ήταν 1,189 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 12 λεπτά φθηνότερη.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η αμόλυβδη βενζίνη έφτασε να πωλείται έως και 1,319 ευρώ το λίτρο στα Χανιά, 1,317 ευρώ στη Ρόδο, 1,309 ευρώ στην Κέρκυρα και τα Ιωάννινα, 1,280 ευρώ στη Σύρο, 1,280 ευρώ στην Κεφαλονιά και 1,260 ευρώ στην Αμοργό.


Το υπουργείο «καλύπτει» τους κερδοσκόπους!

Αξιοσημείωτο είναι ότι την έκρηξη των τιμών προσπάθησε χθες ατυχώς να δικαιολογήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, προσφέροντας ουσιαστικά άλλοθι στους κερδοσκόπους. Η ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα οφείλονται στην ενσωμάτωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις τιμές της βενζίνης, όταν είναι γνωστό ότι η αύξηση του φόρου πέρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέτρου από το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, την περασμένη Παρασκευή οι τιμές λιανικής της αμόλυβδης παρουσίασαν αύξηση κατά 3,16%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,077 ευρώ το λίτρο, από 1,044 ευρώ το λίτρο στις 26 Ιουνίου, δηλαδή κατά 3,3 λεπτά υψηλότερα. Το ίδιο διάστημα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μείωση και από 70 δολάρια το βαρέλι έφτασαν τα 65 δολάρια την περασμένη Παρασκευή, προτού κατρακυλήσουν στα 63,8 δολάρια χθες. Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή ήταν μειωμένη, σε σχέση με την Παρασκευή 26 Ιουνίου, και η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης βενζίνης. Από 790,625 ευρώ ανά χίλια λίτρα διαμορφώθηκε στα 785,998 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: