Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

-Κόντρες με φόντο την Προεδρική εκλογή

Παναγιώτης Μπεγλίτης – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας

«Μιλούν όσοι καιρό τώρα σιωπούν για κρίσιμα ζητήματα αρμοδιότητάς τους»

«Διάβασα με πολύ προσοχή την συνέντευξη στην Κυριακάτικη Απογευματινή του έγκριτου Συνταγματολόγου του κυρίου Τσάτσου. Θέλω να πω όμως πως σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε ένα κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί με την όποια συνταγματολογική προσέγγιση και ερμηνεία ακόμα και ενός καθ όλα έγκριτου επιστήμονα όπως ο κύριος Τσάτσο. Η Ελλάδα σήμερα βιώνει μια πολύπλευρη κοινωνική – οικονομική – και ηθική κρίση και το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι ένα αίτημα για το ΠΑΣΟΚ που ορίζεται με εθνική και δημοκρατική ευθύνη για να μπορέσει να κοπεί η πορεία της παρακμής , να μπορέσει η χώρα μας να υπερβούν αυτήν την πολύπλευρη κρίση. Ένα θέμα λοιπόν είναι οι συνταγματολογικές ερμηνείες και συγκεκριμένα του άρθρου 32 παράγραφος 4 του Συντάγματος για το οποίο λέω ότι είχα εκφράσει , εκφράζω και θα συνεχίσω να εκφράζω την αντίθεση μου, είναι λάθος η πρόνοια του άρθρου 32 παράγραφος 4 που προβλέπει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος το είχε θέσει το θέμα όμως με την τελική μας αποχώρηση δεν κατέστη δυνατή η αλλαγή. Από κει και πέρα όμως λέω ότι πρέπει το εθνικό συμφέρον να υπερτερεί της όποιας ερμηνείας του Συντάγματος. Εμείς θέλουμε μέσα από μια νωπή λαϊκή εντολή να εκλέξουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κύριο Παπούλια. Σεβόμαστε και το θεσμό και το πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια. Η πρόταση Παπανδρέου να γίνουν παράλληλα εκλογές στις 7 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές ή η ανανεωμένη πρότασή του για εκλογές ακόμα και τώρα το Φθινόπωρο δείχνει το σεβασμό στους θεσμούς. Για εμάς είναι ξεκάθαρο δεν παίζουμε με τους θεσμούς αντίθετα παίζει η Ν.Δ με τις αγωνίες του λαού. Και λέω με την ευκαιρία πως για μένα ως πολίτη πρωτίστως είναι ανησυχητικό για να μην πω κάτι άλλο, το γεγονός πως εξέχοντες διανοούμενοι την τελευταία περίοδο σιωπούν απέναντι σε πολύ ανησυχητικά φαινόμενα περιστολής των δημοκρατικών , ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, σιωπούν ή δεν αναδεικνύουν το έλλειμμα δημοκρατίας σε σχέση με κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές. Αντίθετα και ενώ διακρίνονται γι αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ποιότητας δημοκρατίας από αφωνία , σπεύδουν στη σημερινή πολιτική συγκυρία να δώσουν συνταγματολογική ερμηνεία και προσέγγιση . η όποια τέτοια ερμηνεία σεβαστή όμως η πολιτικής ζωή δεν μπορεί να πορευθεί , τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με ερμηνείες του Συντάγματος. Θ αντιμετωπιστούν με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.»

Άγγελος Μανωλάκης – Πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας

«Εκμεταλλεύεται η Ν.Δ τις δηλώσεις Τσάτσου – Κασσιμάτη»

«Δεν είμαι συνταγματολόγος εγώ βλέπω το θέμα πολιτικά. το ΠΑΣΟΚ έχει το θάρρος να λέει ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, αυτά τα αίσχη , αυτά τα Βατοπέδια, οι Παυλίδηδες , οι Χριστοφοράκοι , όλα αυτά και όχι μόνο η κακή οικονομία , πρέπει να σταματήσουν. Γι αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές και αυτό πια το πιστεύει και η πλειοψηφία του κόσμου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η εκλογή για τον πρόεδρο μας δίνει αυτήν την ευκαιρία την οποίαν εμείς αξιοποιούμε προκειμένου η χώρα να αλλάξει πορεία και ν αλλάξει και κυβέρνηση. Αυτό δεν αρέσει σε μερικούς και ιδιαίτερα στη Ν.Δ και γι αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάποιες απόψεις που έχουν κάποιοι συνταγματολόγοι. Εγώ δεν μπορώ να το δω συνταγματολογικά διότι δεν ξέρω σε βάθος αυτό που ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι , ξέρω όμως πως πολιτικά πρέπει την απόφαση για όλα αυτά , τη λύση για όλα αυτά να την δώσει ο λαός με εκλογές. Πιστεύω πως σύντομα ,πολύ πριν από το Μάρτη ο Καραμανλής θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πολύ πιθανόν Σεπτέμβρη – Οκτώβρη και τότε θα μιλήσει ο λαός πολύ πιο πριν από το Μάρτη.»

Κώστας Κόλλιας – Βουλευτής Ν.Δ Κορινθίας

« Προτεραιότητα το έργο και όχι οι εκλογές»

«Δεν υπάρχει για μένα θέμα πρόωρων εκλογών ειδικά για Σεπτέμβρη – Οκτώβρη όπως ακούγεται και γράφεται. Από το έργο που γίνεται και μέσα από τα θερινά τμήματα της Βουλής μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει πως το ζητούμενο για τη Ν.Δ και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς είναι να ολοκληρωθεί το έργο της. Αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί πως προμηνύει πρόωρες εκλογές. Το πρόβλημα θα το έχει το ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο ,διότι εδώ και πολύ καιρό έχει προαναγγείλει πως θα ρίξει την κυβέρνηση , πως θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι περιορισμένο από κει και πέρα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θ αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Είμαι ευτυχής που συνταγματολόγοι σαν τους κυρίους Κασσιμάτη και Τσάτσο βγήκαν και τοποθετήθηκαν με δηλώσεις ξεκάθαρες θα έλεγα με κεραυνούς κατά αυτών που σκέφτονται να οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο. Είπε ο κύριος Κασσιμάτης συγκεκριμένα πως αν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει τον κορυφαίο θεσμό , τη στιγμή που υπάρχει ένας αγαπητός πρόεδρος, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση θα γίνουμε περίγελος σε όλη τη Ευρώπη. Ο κύριος Τσάτσος μίλησε για εκτροπή , μίλησε για ανωμαλία. Ρωτήστε τους συναδέλφους μου στο ΠΑΣΟΚ να σα πουν πως σχολιάζουν αυτές τις δηλώσεις των δυο ,ο ένας εκ των οποίων υπήρξε και αρχηγός στην ομάδα των ευρωβουλευτών ο δε δεύτερος ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: