Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Της
Χριστίνας Τσιορωτά

-Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στην Καλαματά
-Σιαπκαράς: Ανησυχία στον γενικό πληθυσμό ενόψει φθινοπώρου


Μακραίνει η λίστα των κρουσμάτων και στη χώρα μας παρ ότι έως ώρας μιλάμε για κρούσματα της νέας γρίπης με ήπια χαρακτηριστικά. Ένα ακόμα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Καλαμάτα σε 15χρονο μαθητή ο οποίος μετείχε σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Μπαρτσελόνα της Ιταλίας . Το παιδί νοσηλεύεται στο σπίτι με την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή και με ήπια ως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά της γρίπης.

«Ανησυχεί ο γενικός πληθυσμός»

Την ίδια ώρα και παρ ότι το υπουργείο καθησυχάζει, ο πληθυσμός ειδικά οι ευπαθείς ομάδες ανησυχούν από την πρόβλεψη και μόνο πως το 1/3 του πληθυσμού θα νοσήσει από το φθινόπωρο όταν και οι καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη της γρίπης θα γίνουν ευνοϊκές και στη χώρα μας.

«Δεν υπάρχει ανησυχία από άποψη θανάτου, έχουμε περιστατικά σε ήπια μορφή σαν να ήταν μια απλή γρίπη» αναφέρει ο πρόεδρο στων φαρμακοποιών Κορινθίας Παναγιώτης Σιαπκαράς. «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η πρόβλεψη πως το 1/3 του πληθυσμού θα νοσήσει, φανταστείτε δηλαδή τα 3 εκατομμύρια της χώρας να ασθενούν, να είναι στα κρεβάτια τους, θα παραλύσουν τα πάντα! Ο κόσμος ανησυχεί , είναι σε μεγάλο βαθμό ειδικά στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.»

«Ο εμβολιασμός»

Ο εμβολιασμός τώρα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου με προτεραιότητα στα παιδιά έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Το εμβόλιο δεν έχει έρθει σε εμάς, από Σεπτέμβρη θα έρθει και σ εμάς. Επί της παρούσης δεν υπάρχει πρόβλημα. Ενημέρωση δεν έχουμε ακόμα για το πώς θα γίνει αυτός ο εμβολιασμός , αναμένουμε τις οδηγίες από το υπουργείο.»


«1000 κλίνες ήδη έτοιμες»

Το εθνικό σύστημα υγείας είναι σ ετοιμότητα ήδη ενώ κάποια άλλα προσθέτουν υποδομές για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων από φθινόπωρο. Ήδη είναι διαθέσιμες 1000κλίνες σε όλη τη χώρα , κλίνε σοι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα . Εκείνο τώρα που συνεχίζει ν απασχολεί τους επιστήμονες εξακολουθεί να προβληματίζει το γεγονός ότι η νέα γρίπη παρουσιάζει ομοιότητες με τη πανδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: