Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΝΑΚΟΣ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

του
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΟΥΒΗ


Μπορεί η κοινωνία μας σήμερα να είναι ατομοκεντρική και να μην ενδιαφέρεται για το γενικό καλό. Υπάρχουν όμως και φωτεινές εξαιρέσεις που παραδειγματίζουν όλους μας. Στο Ξυλόκαστρο υπάρχει σήμερα μια οδός που φέρει το όνομα του Γ. Κρινάκου. Ο άνθρωπος αυτός με διαθήκη που άφησε κληροδότησε όλη την περιουσία του στο δήμο Ξυλοκάστρου. Ποιος ήταν αλήθεια αυτός ο ευπατρίδης του Ξυλοκάστρου;
Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο το 1885 και πέθανε στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου 1940 από αυτοκινητιστικό ατύχημα στην ακμή της δράσης του . Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Ξυλόκαστρο. Μόλις τελείωσε το γυμνάσιο διορίστηκε στο τελωνειακό κλάδο του υπουργείου Οικονομικών. Υπηρέτησε ως τελωνοσταθμάρχης στην Κάτω Αχαΐα και αργότερα ως τελώνης στην Πάτρα. Η σταδιοδρομία του στον τελωνιακό κλάδο ήταν μεγάλη. Η εργατικότητά του και τα πολλά προσόντα του τον έφεραν στα ανώτατα αξιώματα του κλάδου του . Τον σέβονταν όλοι για την δίκαια κρίση του, γρήγορα προήχθη στον βαθμό του διευθυντή του τελωνιακού ελέγχου τον οποίο βαθμό κατείχε μέχρι τον θάνατό του. Η φιλανθρωπία του υπήρξε παραδειγματική . Παντρεύτηκε την Πολυτίμη η οποία καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Λεωπουλαίων . Το ζεύγος Κρινάκου στερούμενων παιδιών αλλά γεμάτο από αγάπη δεν έπαψε να βοηθά φτωχά παιδιά. Ο Γ. Κρινάκος χαιρόταν να βλέπει το Ξυλόκαστρο να προοδεύει. Το 1939 συνέταξε τη διαθήκη του και εγκατέστησε ως κληρονόμο του, μετά το θάνατο της συζύγου του, όλη η περιουσία του να πάει στη τότε Κοινότητα Ξυλοκάστρου. Η περιουσία την οποία άφησε ήταν πολύ μεγάλη.
Δημοσιεύτηκε στις 13-3-1940 . Εκτός από την οικία του που βρισκόταν στο Ψυχικό στην Αθήνα και την άλλη κατοικία του στο Ξυλόκαστρο , άφησε και πολλά χρήματα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης άφησε τιμαλφή και χρυσά νομίσματα. Με την διαθήκη του όρισε διαχειριστική επιτροπή και άφησε εντολή όπως τα εισοδήματά του να πάνε για καθαρά φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως θα αποφασίσει η Κοινότητα Ξυλοκάστρου. Η Κοινότητα Ξυλοκάστρου ονόμασε το λαμπρό τούτο τέκνο της στις 22 Μαρτίου 1940 << Μέγα ευεργέτη της Κοινότητας>> και έδωσε το όνομά του σε ένα από τους κεντρικότερους δρόμους του Ξυλοκάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: