Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

του
Νίκου Νικολόπουλου

- «Παρέμβαση του Δημάρχου Κορινθίων για τις αποζημιώσεις των αγροτών
στα εσπεριδοειδή λόγω των καιρικών συνθηκών»

Πήρα στα χέρια μου σήμερα ένα δελτίο τύπου του Δήμου Κορινθίων που αναφέρεται σε μια επιστολή του Δημάρχου (την οποία σας παραθέτω πιο κάτω) προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Για να είμαι ειλικρινής , ξαφνιάστηκα θετικά, γιατί σπανίως οι Δήμαρχοι κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις. Λάθος βέβαια, ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση να κάνει τέτοιες κινήσεις, αν είναι δυνατόν καθημερινά, δεν είναι μόνο για φως, νερό τηλέφωνο αλλά για να δίνει λύσεις σε όλα και για όλους τους κατοίκους του δήμου του, στο μέτρο του δυνατού και των δυνατοτήτων του. Θα έλεγα ένα ξάφνιασμα ευχάριστο και μια νέα πλευρά του δημάρχου . Μακάρι να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες από τον Αλέκο Πνευματικό προς κάθε κατεύθυνση. Και βέβαια από τον οποιοδήποτε γίνονται θετικές κινήσεις εδώ είμαστε να τις καταγράφουμε. Οι συμπολίτες μας βιώνουν ίσως τα πιο δύσκολα χρόνια, ιδιαίτερα οι αγρότες και δυστυχώς όσες πόρτες κτύπησαν βρήκαν λίγη ανταπόκριση. Η φωνή όμως ενός Δημάρχου στη περίπτωση αυτή του Αλέκου Πνευματικού, ίσως να φέρει κάποια διαφορετικά αποτελέσματα, όπως και να το κάνουμε έχει άλλη μεταχείριση και άλλη αντιμετώπιση από τους απλούς εργάτες και αγρότες . Εμείς το καταγράφουμε και περιμένουμε και άλλες τέτοιες κινήσεις από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νομού μας. Θα στεναχωρηθούμε αν είναι μια και μοναδική. Ίδωμεν.
«Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, όντας στο πλευρό των αγροτών για αποζημιώσεις στα εσπεριδοειδή λόγω των καιρικών συνθηκών, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σωτήριο Χατζηγάκη και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, αναφέρει τα εξής:
Αναφερόμενοι στο θέμα «Ασφαλιστική κάλυψη ακαρπίας στα εσπεριδοειδή λόγω καιρικών συνθηκών», σας γνωρίζουμε ότι στο Νομό μας, και τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, διαπιστώνεται σοβαρότατο πρόβλημα ακαρπίας σε όλα τα είδη εσπεριδοειδών. Οι εναλλασσόμενες απότομες υψηλές–και αυτομάτως χαμηλές θερμοκρασίες της απερχόμενης χειμερινής περιόδου σε συνδυασμό με την αστάθεια των φαινομένων της άνοιξης και την παρατεταμένη υγρασία επηρέασαν το στάδιο της ανθοφορίας με αποτέλεσμα να αποβληθεί πριν ακόμα προχωρήσει σε καρπόδεση.
Ακόμα και οι λίγες καλλιέργειες λεμονιών που έχουν απομείνει από τους παγετούς του 1987 και 2004 και που τον περασμένο χρόνο ελάχιστα επηρεάστηκαν, φέτος έχουν πλήρη ακαρπία.
Το γεγονός επίσης ότι επί τέσσερις συνεχόμενες καλλιεργητικές περιόδους οι ίδιες καλλιέργειες δεν απέδωσαν παραγωγή λόγω προσβολής τους από τα ίδια φαινόμενα, επέφερε οικονομικό πλήγμα σε βαθμό απελπιστικό για την επιβίωση των οικογενειών που ζουν αποκλειστικά από αυτές τις καλλιέργειες.
Κύριε Υπουργέ, όπως και εσείς καλά γνωρίζετε, ο αγροτικός τομέας στο Νομό μας, και πιθανόν και σε άλλους όμορους νομούς, έχει υποστεί τέτοιο οικονομικό πλήγμα από καύσωνες, βροχοπτώσεις και φυτασθένειες λόγω των παρατεταμένων υγρασιών της άνοιξης που η σημερινή εικόνα της καταστροφής του είναι πλήρης και καθολική.
Κατά παράκληση των ομάδων των συνεταιρισμών, των μεμονωμένων παραγωγών, των νεοαγροτών του Δήμου μας και ημών προσωπικά, το ως άνω θέμα πρέπει να εξετασθεί και να περιληφθεί στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ ως εξαιρετικά επείγον.
Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας και σας μεταφέρουμε την απαίτηση των πληγέντων παραγωγών εσπεριδοειδών για άμεση λήψη κοινής Υπουργικής Απόφασης προς ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, αναμένουμε δε σχετική ενημέρωσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: