Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Της
Χριστίνας Τσιορωτά


-Πρώτα ελαφρύνεις και μετά… φόροι!
-Αλλοπρόσαλλα χαρακτηρίζουν τα μέτρα οι αντιπρόσωποι της Κορίνθου

Όταν η πολιτεία προχώρησε στη μείωση του τέλους ταξινόμησης , μέτρο που αφορούσε κυρίως τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα , πολλοί ήταν εκείνοι που ανέπνευσαν με ανακούφιση και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που έσπευσαν για μια τέτοια αγορά. Οι αντιπρόσωποι μερικών δυσανασχέτησαν αφού το υπόλοιπο καλούνταν εκείνοι να πληρώσουν είδαν όμως μια κινητικότητα στην αγορά αυτοκινήτου η οποία αν μη τι άλλο ήταν αναγκαία στους δύσκολους αυτούς καιρούς! Η ανακούφιση των πολιτών και των αντιπροσώπων βέβαια δεν κράτησε πολύ. Οι ανακοινώσεις Παπαθανασίου «έσβησαν» τα χαμόγελα και βούλιαξαν εκ νέου την αγορά αφού τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα τα οποία προτιμήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες φορολογούνται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με το επιχείρημα; «αφού έχεις λεφτά για ένα τέτοιο αυτοκίνητο, έχεις και λεφτά για να πληρώσεις τον φόρο του.»

Γιάννης Μουστάκας: Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση όταν σκέφτεται την φορολογία το πρώτο που φορολογεί είναι το αυτοκίνητο. Εκεί που είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται μια κάπως ευνοϊκή κατάσταση ήρθαν αυτά τα μέτρα να δώσουν πάλι ένα χτύπημα και να γυρίσουμε στις προηγούμενες καταστάσεις. Υπάρχει και το οξύμωρο εδώ , φορολογεί τα μεγάλα κυβικά όταν λίγο καιρό πριν μείωσε για αυτά τα κυβικά το ειδικό τέλος ταξινόμησης. Φάνηκε ότι από την εξαγγελία των μέτρων και μετά η αγορά γύρισε πίσω και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί στην πορεία. Είναι βέβαια και αυτή η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει μετά τις 8 Αυγούστου που θα σταματήσει η μείωση του τέλους ταξινόμησης. Να μην πω βέβαια πως την μείωση του τέλους την πληρώνουμε μεις, χωρίς να ξέρουμε πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Είπαν σε 2 μήνες έχουν περάσει 3 και οι καταστάσεις που προδιαγράφονται είναι άσχημες.»


«Πάσχει η αγορά αυτοκινήτου»

Γενικά πάντως η κατάσταση δυσχεραίνει , υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που πάσχουν ,είμαστε ο κλάδος που έχουμε θιγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν , και την οικονομική κρίση εντός ή εκτός εισαγωγικών. Υπάρχουν άνθρωποι που θα χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας όλων αυτών των αλλοπρόσαλλων καταστάσεων που επικρατούν, γιατί είναι μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση. Καθημερινά ανακοινώνονται μέτρα τα οποία ξεκινάνε την αγορά και μετά την γυρνάνε πάλι πίσω. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε . Η επιχείρηση μας , το προϊόν μας δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να έχουμε σε στοκ , από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα συμβεί δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε! Και φυσικά δεν αφορά μόνο εμάς αφορά και τους εισαγωγείς. Με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να υπάρχει οπισθοδρόμηση. Πρακτικά για άλλη μια φορά ο κλάδος του αυτοκινήτου θίγεται καίρια .


«Τέλεια αβεβαιότητα»

η εικόνα της Κορινθίας είναι όπως σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ένα γενικό κλίμα άσχημο το οποίο αναστράφηκε για λίγο μετά τις ανακοινώσεις για το τέλος ταξινόμησης παρά τα όλα στρεβλά. Τώρα εξανεμίστηκε με τα νέα μέτρα . Αισιοδοξία δεν υπάρχει , υπάρχει τέλεια αβεβαιότητα διότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να σταθούμε ως επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: