Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - «Λουκέτο» στα σχολεία λόγω… Γρίπης!

Της
Χριστίνας Τσιορωτά


Σενάρια ακόμη και για λουκέτο στα σχολεία επεξεργάζονται τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας το φθινόπωρο, στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νέας γρίπης στους μαθητές. Επίσης, στα άμεσα σχέδια των ειδικών είναι να απολυμανθούν οι τάξεις πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και να δοθούν σαφείς και αυστηρές οδηγίες για την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της χρονιάς.
Τo υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να διατάξει την αναστολή μαθημάτων σε όποια σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας εκδηλωθούν κρούσματα της νέας γρίπης ή και σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας εάν χρειαστεί, ακόμα και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Η διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως θα προκύψει τον Σεπτέμβριο. Ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για κλείσιμο 5-6 ημερών, όταν η χώρα μας προμηθευτεί το πανδημικό εμβόλιο, αφού θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μαθητές.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ότι η προμήθεια των πανδημικών εμβολίων θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το 1ο σοβαρό κρούσμα»

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα νέας γρίπης με συμπτώματα πνευμονίας ανιχνεύτηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ έως χθες το απόγευμα είχαν επιβεβαιωθεί 290 κρούσματα της νέας γρίπης και σήμερα εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 300. Το κρούσμα αφορά 25χρονο ασθενή από τη Βέροια, ο οποίος ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στη Ζάκυνθο ως μέλος μουσικού γκρουπ και παρουσίασε μεταξύ άλλων υψηλό πυρετό και μυαλγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίδια συμπτώματα εμφανίστηκαν σε ακόμη δύο μέλη του γκρουπ, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να θορυβηθεί και να επιστρέψει εσπευσμένα στη Βέροια την περασμένη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: