Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΚΙΛΕΛΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ

Της
Χριστίνας Τσιορωτά


-Οι παραγωγοί ξεσταυρώνουν τα χέρια - Κοινή σύσκεψη στο Κουτσοπόδι
–Αποφάσισαν να ζητήσουν συμπλήρωση εισοδήματος και… κινητοποιήσεις!


Τέλος πια η κοροϊδία . Μ ένα στόμα ,μια φωνή οι παραγωγοί βερικόκου της Αργολίδας και της Κορινθίας συναντήθηκαν στο Κουτσοπόδι για ν αποφασίσουν πως πλέον δεν πάει άλλο. Πρώτα ο καύσωνας , μετά το χαλάζι και στο τέλος; Ως τρίτο και τελειωτικό χτύπημα η τιμή που δόθηκε στο προϊόν. Οι καταγγελίες για συντονισμένη κίνηση από τους εμπόρους και καρτέλ δεν έπιασαν τόπο για αυτό και οι βερικοπαραγωγοί αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά!

Παναγιώτης Πεβερέτος – Μέλος Δ.Σ ΠΑΣΕΓΕΣ κ ΕΛΓΑ

«Τα βερίκοκα δέχτηκαν τρία πλήγματα φέτος. Το ένα ήταν οι παγετοί όψιμοι που είχαμε Φλεβάρη και Μάρτη με αποτέλεσμα να υποστεί ένα μέρος της παραγωγής ζημιά. Να έχουμε δηλαδή μειωμένη παραγωγή. Το δεύτερο ήταν οι πρώιμοι καύσωνες στις αρχές του Ιούνη, η θερμοκρασία έφτασε κοντά στους 40 βαθμούς και δημιούργησε πρόβλημα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα γιατί είχαμε και πτώσεις και το τρίτο είναι οι τιμές για τις οποίες συνεννοήθηκαν οι βιομήχανοι μεταξύ τους και έχουν ενιαίες τιμές λες και είναι μια βιομηχανία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Καρτέλ καταγγείλανε και οι συνεταιρισμοί όταν πήγαν στον υφυπουργό γιατί αυτό είναι στην ουσία .είναι φως φανάρι! Κατέρρευσε η τιμή της πούλπας στα 13 λεπτά της κομπόστας να είναι 25 με 30 με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Αποφασίσαμε σήμερα να διεκδικήσουμε αναπλήρωση του εισοδήματος, να βγει μια απόφαση κατ εξαίρεση του υπουργού όπως έχει κάνει σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας , να μας καλύψει σε Αργολίδα και Κορινθία διότι αυτοί οι δυο νομοί παράγουν το 90% των βερικόκων στην Ελλάδα. Είναι κρίμα μια δυναμική καλλιέργεια να μην στηριχτεί απο την πολιτεία ώστε να μπορέσουμε να την διατηρήσουμε διότι είναι και εξαγώγιμη και φέρνει και χρήματα από το εξωτερικό.»

Γιώργος Μαύρας – πρόεδρος ομάδας παραγωγών «ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ»

«Συμμετείχαν ομάδες παραγωγών απο Κορινθία και Αργολίδα με αντικείμενο την προκλητικά εξευτελιστική τιμή του βερικόκου. Αυτή η τιμή η προκλητικά εξευτελιστική δεν αρκεί για ότι αφορά τον πουρέ ούτε για τα έξοδα συγκομιδής και ότι αφορά την κομπόστα ούτε τα έξοδα καλλιέργειας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα – ψήφισμα το οποίο θα φτάσεις τον υπουργό και στον διοικητή του ΕΛΓΑ , ζητάμε να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα στα ροδάκινα της Ημαθίας.

Κώστας Κουρούπης - Μέλος ομάδας παραγωγών ΕΑΣ Κορινθίας

«Το θέμα ήταν τα βερίκοκα. Εξευτελιστικέ σοι τιμές ενώ είχαμε και μείωση παραγωγής. Απαιτούμε από το υπουργείο αναπλήρωση εισοδήματος έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να βγάλουμε το κόστος παραγωγής

Γιώργος Αντωνόπουλος – Πρόεδρος ομάδας παραγωγών ΕΑΣ Αργολίδας

«Εμείς ξεκινήσαμε τον αγώνα για τα βερίκοκα σήμερα. Δεν σκοπεύουμε να μείνουμε στο ψήφισμα το σημερινό όπως δεν μείναμε και στα πορτοκάλια θα παλέψουμε μέχρι το τέλος οι παραγωγοί να πάρουν ότι τους ανήκει. Όπως και στα πορτοκάλια έλεγα δεν ζητάμε απλά κάλυψη εισοδήματος έχουμε πραγματικά ζημιές. Οι τιμές ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα που πλέον κατέρρευσε το οικοδόμημα. Είχαμε παγετό είχαμε χαλάζι και είναι αστείο το επιχείρημα του κανονισμού. Αυτός ο κανονισμός κάποια στιγμή πρέπει ν αλλάξει δεν μπορούν να έχουν όμηρους τους αγρότες όλης της χώρας με το κατ εξαίρεση , αυτό δηλαδή που δικαιούμαστε να μας το κάνουν και ρουσφέτι! Στην Αργολίδα είχαμε 39 βαθμούς λένε όχι να είχατε 40 βαθμούς! Διεκδικούμε πραγματικές ζημιές , να σκύψουν απάνω πραγματικά στο πρόβλημα χωρίς ψεύτικα μεγάλα λόγια , και ν δεν θέλουν θα τους αναγκάσουμε εμείς να σκύψουν!

Γιάννης Μανιάτης – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αργολίδας

«Για ακόμα μια χρονιά η ίδια κατάσταση. Εξευτελιστική η τιμή για το βερίκοκο και στη χυμοποίηση και στην κομπόστα. Αυτό που τόνισα εγώ με τους παραγωγούς Αργολίδας και Κορινθίας και τους συγχαίρω που ενώνουν δυνάμεις, πρέπει να απαιτήσουμε η κυβέρνηση να μας μεταχειριστεί όπως μεταχειρίστηκε άλλα παιδιά! Δεν μπορεί η Κορινθία και η Αργολίδα να είναι πιο κακά παιδιά από της Λαρίσης και των Τρικάλων γιατί απλώς τυχαίνει από κει να είναι κάποιοι υπουργοί που μπορούν να παίζουν και το ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης . θεωρώ ότι με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τις κλιματολογικές συνθήκες , σχεδόν θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς το χαλάζι, υπάρχουν όλε σοι προϋποθέσεις ώστε ν αντιμετωπιστεί φέτος το βερίκοκο με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ βάση της λογικής της κάλυψης του εισοδήματος των παραγωγών. Μια κάλυψη η οποία πρέπει να φτάσει στο ύψος των 15 λεπτών το κιλό γιατί πραγματικά τα 30 λεπτά και τα 13 λεπτά αντίστοιχα είναι χρήματα τα οποία δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον όμως σημειώνω ότι πρέπει να δούμε και το μέλλον, τι θα κάνουμε του χρόνου . όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, καταλάβει η κυβέρνηση πως είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε και τελειώσουμε , τον επόμενο μήνα να καθίσουμε όλοι, ενώσεις , δήμαρχοι νομάρχες όλοι να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε ποιο μπορεί να είναι το αγροτικό μέλλον και της Κορινθίας και της Αργολίδας¨»

Δεν υπάρχουν σχόλια: