Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΝΕΜΕΑ

Της
Χριστίνας Τσιορωτά


ΑΠΟΒΑΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διεκδικούν 5 εκατομμύρια ευρώ για απόσταξη οίνου!

Το δρόμο της διαμαρτυρίας παίρνουν οι αμπελουργοί αφήνοντας για λίγο στην άκρη τους δρόμους του κρασιού. Η κινητοποίηση η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα στην Αθήνα είναι ακριβώς για να συνεχίσουν περιοχές σαν τη Νεμέα να έχουν δρόμους κρασιού , να έχουν αμπελουργία , να έχουν κρασί, να έχουν εξαγωγές, να έχουν ένα προϊόν ανταγωνιστικό.

«Το εθνικής οικονομίας… δεν έχει!»

Οι αμπελουργοί με απόφαση της ομοσπονδία συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο εθνικής οικονομία στο οποίο εδώ και μήνες δεν λέει να εγκρίνει το κονδύλι για την απόσταξη του οίνου, κονδύλι το οποίο ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θεωρούνται κρίσιμα ειδικά αυτό το διάστημα κατά το οποίο το κρασί βάλλεται από τις εισαγωγές βόρειων χωρών οι οποίες νοθεύουν το κρασί τους με ζάχαρα και παίρνουν όμως ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

«Απαίτηση η καταβολή των χρημάτων»

«Η κεντρική οργάνωση των αμπελουργών μαζί με τη ΓΕΣΑΣΕ και άλλες οργανώσεις διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το υπουργείο διεκδικώντας να δώσει ένα μικρό ποσό, και εδώ είναι να τρελαίνεται κανείς με την στάση της πολιτείας, 5 εκατομμύρια ευρώ ώστε να προχωρήσουν σε απόσταξη τα ήδη υπάρχοντα κρασιά μιας και έρχεται η νέα περίοδος και εκείνα είναι ακόμα απούλητα. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα χουν που να βάλουν τη νέα σοδειά με αποτέλεσμα να την πληρώσει και ο αμπελουργός αλλά και οι επιχειρήσει σ του κρασιού. Το αίτημα είναι στο υπουργείο οικονομικών αλλά δεν υπάρχει ακόμα απάντηση. Πλησιάζει η περίοδος συγκομιδής και τίποτα δεν κινείται στον τομέα της απορρόφησης. Αυτό το στόχο έχει η κινητοποίηση . οι αμπελουργοί της Κορινθίας και Αργολίδας θα πρέπει να δώσουν δυναμικό παρόν, ειδικά περιοχές όμως το Μαλανδρένι και η Νεμέα που στηρίζοντας το κρασί, για να πείσουμε την κυβέρνηση να δώσουν αυτά που πρέπει, Δεν ζητάμε τίποτα παράνομο παρά μόνο το δίκαιο όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.» δηλώνει το μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τάκης Πεβερέτος

Το κρασί σε.. κρίση!

«Υπάρχει κρίση ,είναι απούλητα τα κρασιά, κυρίως όμως έχουμε τεράστιες εισαγωγές με φτηνό κρασί αμφίβολης ποιότητας. Στις βόρειες χώρες χρησιμοποιούν ζάχαρη για τι δεν έχουν βαθμούς. Φανταστείτε ένα κρασί που έρχεται εδώ με 20 λεπτά άντε να το ανταγωνιστείς εσύ όταν το κόστος εδώ μόνο της παραγωγής αγγίζει τα 40 λεπτά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: