Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

“Ισορροπία τρόμου το αγροτικό για το ΠΑΣΟΚ”


- ΝΑΙ στα αιτήματα των αγροτών - Μισόλογα για τα μπλόκα απο τα στελέχη
Χαριλάου Τρικούπη καθημερινά προσπαθεί και φροντίζει να λέει με κωδικοποιημένους τίτλους που θα βρει τα λεφτά όταν έρθει στην εξουσία.
Με μισόλογα όμως παίρνει θέση για τις κινητοποιήσεις.
Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει εν’όψει εκλογών προκαλούν δυσφορία και πονοκέφαλο σε κομματικούς παράγοντες που ξέρουν τα χρηματικά αποθέματα του κράτους.
Συγκεκριμένα η Αννα Διαμαντοπούλου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι έγινε συνάντηση με την Κυρία Λούκα Κατσέλη για το 5% στην Παιδεία του ΑΕΠ και μετά πήρε δημόσια δέσμευση.
Ο προβληματισμός των στελεχών αναζωπυρώθηκε με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αγροτικό. Η Χαριλάου Τρικούπη λέει δυνατά ναι στα αιτήματα, χλιαρά όχι στα μπλόκα και ουσιαστικά απουσιάζει από τις τάξεις των κινητοποιούμενων αγροτών. Και αυτό παρότι έχουν προηγηθεί δύο εξορμήσεις του Γ. Παπανδρέου σε αγροτικούς νομούς με υποσχέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ! Το «πακέτο» είναι πραγματικά εντυπωσιακό:
* Ενα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευτεί στον αγροτικό τομέα.
* Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
* Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδος χάριτος δύο ετών.
* Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.
* Αύξηση από 7 στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων κ.ο.κ.
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην έχει φτάσει στο σημείο να ανέβει στα τρακτέρ, αλλά προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών και χαρακτηρίζει «ψίχουλα» και «ασπιρίνες» αυτά που δίνει η κυβέρνηση, όπως έκανε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.
Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός ότι οι επιτελείς του κόμματος δυσκολεύονται να πουν τη φράση «είμαστε αντίθετοι με τα μπλόκα», που θεωρείται απαραίτητη για τους «νοικοκυραίους». Η τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στον διάλογο που ακολούθησε με τους πολιτικούς συντάκτες είναι χαρακτηριστική:
Σεβόμαστε υπερβολικά τους αγρότες για να τους κάνουμε υποδείξεις, εμπιστευόμαστε την κρίση τους και την ευθύνη τους, όπως και την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς δεν πρόκειται να επιχειρήσουμε να δώσουμε μαθήματα στους αγρότες.
Στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές του Κινήματος, που δεν κρύβουν τους φόβους τους πως «με τη λογική και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ που ακολουθούμε θα βρεθούμε να μας κυνηγούν όλοι»!
Για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αυτή είναι η πηγή της κακοδαιμονίας του: «Το βαρίδι που δεν του επιτρέπει να απογειωθεί απέναντι σε μία τόσο κακή κυβέρνηση». Γιατί μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα σοβαρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.
Δεν φαίνεται να αυξάνεται δραματικά η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, παρά τις συνεχείς προσπάθειες επανασύνδεσης και τις γενναιόδωρες εξαγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: