Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

“Παιδεία και παραπαιδεία στη Βουλή


Και το άσυλο των Πανεπιστημίων στο τραπέζι των συζητήσεων

ρχίζει από σήμερα ο διάλογος για την παιδεία, με τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ την ίδια στιγμή σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα θα βρίσκεται στους δρόμους.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο του διαλόγου αναμένεται να βρεθούν δύο θέματα: Οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το θέμα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Οσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, ήδη ο υπουργός Παιδείας έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, αλλά, απ' ό,τι έχει φανεί, δεν τις υιοθετεί, καθώς σε πρόσφατη σχετική ερώτηση απάντησε ότι «δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, δεν υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε όλες τις απόψεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικός άξονας της πρότασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι η αποσύνδεση του λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις και η εισαγωγή ενός προπαρασκευαστικού έτους για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Οσον αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, επισήμως η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν υπάρχει θέμα άρσης του. Πάντως, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει από τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο ζήτημα αυτό.
Ενα τρίτο ζήτημα, που ίσως απασχολήσει τη συζήτηση στη Βουλή, είναι το θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων
Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητούν στα έδρανα της Βουλής, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί θα διαδηλώνουν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με κεντρικά αιτήματα τη χρηματοδότηση και την επίλυση χρόνιων και μειζόνων θεμάτων.
Ειδικότερα, στις 12 μ. θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι και οι πανεπιστημιακοί, ενώ την ίδια ώρα έχουν δώσει ραντεβού στα Προπύλαια φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Η πορεία θα καταλήξει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ και από τις 2 έως τις 5 μ.μ. (για τον απογευματινό κύκλο).
Κλείνοντας θέλω να πω δύο λόγια στους πολιτικούς όλων των παρατάξεων.
Τόσα χρόνια δεν καταλαβαίνω και εγώ και όλοι οι Ελληνες τόσο δύσκολο να καθίσετε σε ένα τραπέζι και να φτιάξετε ένα σύστημα για την παιδεία που να αντέχει στο χρόνο.
Αφήστε εγωϊσμούς και εγώ μπορώ, εγώ τα ξέρω όλα.
Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν αντέχει άλλα πολιτικά τερτίπια στην πλάτη του.
Τα σχέδια του εκάστοτε υπουργού δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την κοινωνία.
Για να μην πω ποτέ. Τουλάχιστον έτσι μας έχει διδάξει η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: