Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΘΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΙΑΤΟΥ


Είμαι κατ'αρχην αντίθετος με τη μετατροπή των λιμενικών ταμείων σε Α.Ε. και μάλιστα με το 55% να ανήκει στο Κράτος, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε σύσκεψη στο Υπουργείο.
Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην εφαρμόζει Νόμο του Κράτους (όπου παραχωρούνται τα λιμενικά ταμεία στις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις), και με τον τρόπο αυτό να απαξιώνει και να προσβάλλει τις τοπικές κοινωνίες.
Θέλουμε ή δεν θέλουμε ισχυρούς δήμους;
Θέλουμε να αφαιρούνται αρμοδιότητες και πόροι από τους Δήμους και να δίνονται στο Κράτος; ή το αντίστροφο; Αν θέλουμε πράγματι ισχυρούς δήμους τότε πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί ο Ν.2738 του Κράτους που ψηφίσθηκε το 1999, ο οποίος παραχωρεί τα λιμενικά ταμεία στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η καταστρατήγηση του νόμου αυτού είναι σε βάρος των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών.
Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι το συμφέρον του Δήμου επιτάσσει και σύμφωνα με το Ν.2738/99 και το Π.Δ.200/2001 (όπου ιδρύεται λιμενικό ταμείο Δήμου Σικυωνίων), το λιμάνι του Κιάτου (που δεν είναι και λιμάνι εθνικής σημασίας), να περιέλθει άμεσα στο Δήμο Σικυωνίων για την αξιοποίηση περαιτέρω της χρήσης του και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του λιμένα.
Είναι επίσης απαράδεκτο να υπάρχει χερσαία ζώνη λιμένος και τα έσοδα από τα καταστήματα της ζώνης αυτής να μην εισπράττονται από το Δήμο.
Ποια είναι εν τέλει η θέση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σικυωνίων; Συμφωνεί με την παραχώρηση του λιμενικού ταμείου στις τοπικές αυτοδιοικήσεις (σύμφωνα με το Ν.2738/99 και το Π.Δ.200/01) ή συμφωνεί με την πρόταση του κ. Παπαληγούρα για τη μετατροπή των λιμενικών ταμείων σε Α.Ε. με το πλειοψηφικό πακέτο (55%) στο Κράτος και γιατί όχι στη συνέχεια και σε ιδιώτες;
ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΣ
Μηχανολόγος Μηχανικός
Νομαρχιακός Σύμβουλος Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: