Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

“Σε αδιέξοδο το έργο του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου”


Aναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. Αφού εξέθεσε αναλυτικά το ιστορικό του έργου, ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να εξευρεθεί λύση βιώσιμη και ρεαλιστική, προκειμένου να λειτουργήσει η μονάδα.
Σχετικά με την αναφορά ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«θεώρησα υποχρέωση μου να συνδράμω το αίτημα των Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού ώστε να λυθεί από το μεγάλο υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που ταλανίζει σχεδόν 30.000 δημότες.
Επικοινώνησα τόσο με τους Δήμους, όσο και με το γραφείο του Υπουργού και τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να ενημερωθώ για τις μέχρι τώρα εξελίξεις, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου που θα κάλυπτε τις ανάγκες τριών Δήμων της Δυτικής Κορινθίας, ολοκληρώθηκε το 2007 και κόστισε περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο διαπιστώθηκαν τεχνικές ελλείψεις και αστοχίες, οι οποίες καθιστούσαν τον ΧΥΤΑ ακατάλληλο για χρήση. Ο Δήμος και οι τεχνικές υπηρεσίες έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνοντας με σχετικό έγγραφο την Περιφέρεια για την αναγκαιότητα κατασκευής συμπληρωματικών έργων. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, αφού κρίθηκαν αναγκαία για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Από εκεί και έπειτα αρχίζουν τα προβλήματα.
Η Περιφέρεια ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου αποκλειστικά ως ΧΥΤΑ προσκρούει σης νέες κοινοτικές οδηγίες, καθώς αυτές επιβάλουν την ύπαρξη μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων για τη μείωση του όγκου τους.
Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Υπάρχει ο κίνδυνος τα τρία εκατομμύρια που δαπανήθηκαν να πάνε χαμένα.
Εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση - τα οποία θα βαρύνουν τους ΟΤΑ και τους δημότες τους - λόγω έλλειψης ΧΥΤΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, αναζητά τρόπους ώστε το έργο να ολοκληρωθεί, ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η επένδυση εκατομμυρίων.
Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πληρώσουν οι δημότες το κόστος της όποιας αβλεψίας ή αστοχίας.
Από την επικοινωνία που έχω με τους αρμοδίους παράγοντες, διαπιστώνω τι υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Λύση που θαα είναι σύννομη, περιβαλλοντικό φιλική και που, πριν και πάνω απ' όλα, θα εξυπηρετεί τους Δημότες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: