Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009
“Η διάβρωση των ακτών στην Κορινθία
Και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών παρατηρείται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στις ακτές των παράλιων Δήμων του νομού Κορινθίας, από την πλευρά του Κορινθιακού αλλά και του Σαρωνικού Κόλπου.
Επειδή οι διαβρωτικές διαδικασίες χρονικά αλλά και ποσοτικά έχουν κατεύθυνση από δυσμάς προς ανατολάς, ο Δήμος Ευρωστίνης λόγω της γεωγραφικής του θέσης γνωρίζει εδώ και δεκαετίες τι σημαίνει να απειλούνται σπίτια, να καταστρέφονται δρόμοι και παραλίες και να επηρεάζεται αρνητικά η οικονομική κατάσταση των δημοτών.
Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωστίνη επιβεβαιώνεται και από τη συχνότητα των παρεμβάσεων που αναγκαστήκαμε να κάνουμε την τελευταία διετία -και ιδίως το 2008. Συγκεκριμένα έχουν αντιμετωπιστεί έντεκα διαβρωτικές καταστροφές κατά μήκος της ΠΕΟ και σε κοινόχρηστους χώρους !!
Εξάλλου πάνω από είκοσι σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να γκρεμιστούν στο άμεσο μέλλον λόγω της προχωρημένης διάβρωσης, που έχει συντελεστεί στο πέριξ έδαφος.
Ασφαλώς παρόμοια στοιχεία έχουν να παραθέσουν και άλλοι παράκτιοι Δήμοι του ν. Κορινθίας και επειδή κάθε μεμονωμένη και περιορισμένη παρέμβαση σε οποιοδήποτε τμήμα της ακτογραμμής δημιουργεί διαβρωτικά προβλήματα προς ανατολάς του, η επιστημονική άποψη αλλά και η εμπειρία καταδεικνύουν ότι για την ριζική αντιμετώπισή του θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική μελέτη για όλη την ακτογραμμή της Κορινθίας και η αναγκαία γενναία χρηματοδότηση για αντιδιαβρωτικά έργα.
Είναι προφανές ότι αυτά μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο από την Κεντρική Εξουσία και σε καμία περίπτωση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πιστεύω ότι το ανωτέρω θα πρέπει να είναι το κύριο αίτημα των διεκδικήσεων των παράκτιων δήμων, έχοντας επίγνωση ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα και σίγουρα μετά από έντονες διεκδικήσεις και συνεχείς αγώνες, λόγω της αποδεδειγμένης ολιγωρίας εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας, της γραφειοκρατίας και της μονίμως προβαλλόμενης γι’ αυτές τις υποθέσεις «οικονομικής στενότητας».
Παράλληλα με την συνολική διεκδίκηση της αντιμετώπισης του φαινόμενου της διάβρωσης θα πρέπει με ίδια και μεγαλύτερη ένταση να διεκδικήσουμε και τη δυνατότητα άμεσης αδειοδότησης για έργα -με την μορφή του «κατεπείγοντος»- έτσι ώστε να προστατεύονται προσωρινά κατοικίες, που όντας νόμιμες και όχι αυθαίρετες, κινδυνεύουν να καταπέσουν.
Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει για τέτοιες κατεπείγουσες προσωρινές παρεμβάσεις αλλιώς η ευθύνη για την καταστροφή περιουσιών είναι αποκλειστικά δική της και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία το μοναδικό που μπορεί να κάνει με τα σημερινά οικονομικά και θεσμικά δεδομένα είναι να διεκδικεί, να ενημερώνει και να κινητοποιεί τους δημότες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου