Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

ΙΝΤΕΡΝΕΤ

-Αυξημένες οι καταγγελίες στη Γραμμή SafeLine
-Δίνουν και παίρνουν η πορνογραφία και η οικονομική εξαπάτηση


H SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή που δέχεται καταγγελίες για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συμπλήρωσε τον έκτο χρόνο λειτουργίας της και, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει, ο αριθμός των καταγγελιών το 2008 έφτασε τις 715, σημειώνοντας αύξηση που ξεπερνά το 75% συγκριτικά με τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2007 που ήταν 406.Μέχρι τώρα στη διάρκεια του 2009, η SafeLine, όπως ανακοίνωσε, έλαβε συνολικά 366 καταγγελίες και, ακολουθώντας την ίδια ανοδική πορεία, αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000 μέχρι το τέλος του έτους.
«Πορνογραφία και απάτη στο ζενίθ»
Αναφορικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών, για πρώτη φορά φέτος μεγάλο μέρος αφορούν στην οικονομική εξαπάτηση, στην παραβίαση ιδιωτικής ζωής/υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και στην εξύβριση. Η διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας για το έτος 2008 αφορούσε το 20% του συνόλου των καταγγελιών, ενώ οι καταγγελίες που αφορούσαν στην οικονομική εξαπάτηση μέσω διαδικτυακών αγορών και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ξεπέρασαν τις 100.Αρκετές ήταν και οι αναφορές που έλαβε η SafeLine σχετικά με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (όπως είναι το Facebook, το YouTube, το Myspace, το Hi5 κ.α.) και την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων μέσω αυτών. Από τις αναφορές αυτές και τα ερωτήματα των γονέων, αναδείχτηκε ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας για το κατά πόσο μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.
«Συνεργασία με τις μονάδες Δίωξης οικονομικού εγκλήματος»
Για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των καταγγελιών κατά τη διάρκεια του 2008, η Safeline συνεργάστηκε στενά με τις Μονάδες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, άλλες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών που εδρεύουν στο εξωτερικό, μέσω του συνδέσμου INHOPE (www.inhope.org).Από τις αρχές του 2009, η Safeline ένωσε τις δυνάμεις τις με το Saferinternet.gr και με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (M.E.Y.) Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν. Αθηνών δρώντας στο πλαίσιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που περιλαμβάνει πλέον τρείς άξονες:
• Τον τομέα ενημέρωσης: Saferinternet.gr
• Τον τομέα καταγγελίας παράνομου περιεχομένου: Safeline
• Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (η οποία θα λειτουργήσει σύντομα) της Μ.Ε.Υ.
«Που καταγγέλλετε»
Οι καταγγελίες στη γραμμή Safeline γίνονται μέσω Ίντερνετ στη διεύθυνση www.safeline.gr, στη διεύθυνση e-mail report@safeline.gr, στο τηλ. 2811391615 ή στην ταχυδρομική διεύθυνση SafeNet, Στουρνάρη 63, 10432 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: