Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΔΙΩΣ ΣΤΙΣ ΝΕΑΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ.

Στις 31 Μαΐου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά του τσιγάρου η καλύτερα κατά του καπνίσματος, που αν δεν ξέρετε η Ελλάδα έχει δυστυχώς την πρώτη θέση. Και κάθε μέρα δεκάδες νέοι ξεκινάμε το κάπνισμα. Φανταστείτε 1 στους 3 νέους καπνίζει ,ενώ θεριακλήδες είναι και οι μεγάλοι ,το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Διαβάστε τον παρακάτω πίνακα και θα καταλάβετε τι εννοώ δηλαδή πόσο κακό κάνει το κάπνισμα και τι κέρδη υπάρχουν από το κόψιμο.
Σε 20 λεπτά: η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό. Η θερμοκρασία των άκρων ανεβαίνει στο κανονικό.
Σε 8 ώρες: το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό. Το οξυγόνο ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε 24 ώρες: Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.
Σε 48 ώρες: Ενδυναμώνει η γεύση και η όσφρηση.
Σε 72 ώρες: Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα. Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.
Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία τω πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.
Από 1 έως 9 μήνες: Σταματάει ο βήχας και η κούραση. Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο. Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.
Μετά από 5 χρόνια: Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ημέρα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.
Μετά από 10 χρόνια : Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται. Οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου), κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται. Τώρα βέβαια να σας αναφέρω και τους λόγους που δυστυχώς οι νέοι ξεκινάνε το τσιγάρο, θα έλεγα χωρίς παρεξήγηση ούτε ένας σοβαρός χωρίς να μου τα χώσετε παλικάρια ,λόγοι αστείοι και το περίεργο από τα παιδικά μου χρόνια οι λόγοι δεν άλλαξαν ποτέ.
• Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία στις εφηβικές ηλικίες. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
• Αρκετοί έφηβοι αναζητούν και βρίσκουν στην απόλαυση ενός τσιγάρου ηρεμία από τα νεύρα τους και ένα τρόπο να αποβάλλουν το άγχος του σχολείου και του φροντιστηρίου με αυτό τον τρόπο.
• Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.
• Στα πρώτα στάδια της εφηβικής ηλικίας πολλοί θεωρούν ότι με το κάπνισμα δείχνουν πιο ώριμοι-πιο μεγάλοι.!
• Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους/ομάδες. Αρκετοί ήταν οι νέοι που μας είπαν ότι ξεκίνησαν να καπνίζουν γιατί όλοι οι φίλοι στην παρέα κάπνιζαν.
• Ορισμένοι δήλωσαν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί /νεαρές θεωρούν ότι το αντίστοιχο φύλο βρίσκει ελκυστικό το τσιγάρο και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.
• ΄Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.
• ΄Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.
• Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
• ΄Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.
Στις ομάδες φοιτητών και νεαρών εργαζομένων κυριαρχεί το γνωστό επιχείρημα: « ΄Όλοι κάποια μέρα θα πεθάνουμε, τουλάχιστον ας ζήσουμε όπως μας αρέσει ». « Τόσοι και τόσοι πέθαναν νέοι που δεν κάπνιζαν, μάθαμε τώρα όλα να τα φορτώνουμε στο τσιγάρο».
Εδώ να τελειώσω λέγοντας ότι πολλά κόμματα από το γραπτό μου όπως οι πίνακες είναι αντιγραφή από δελτίου των Ν.Ε.Ο.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: