Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ… ΧΥΤΑ!

-Απαίτηση της Δυτικής – ορεινής Κορινθίας η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου
-Με το δάχτυλο στην σκανδάλη ο Κουρτζής!


Ο περιφερειακός σχεδιασμός κουτσά – στραβά προχωρά κι αν νομίζατε πως η υπόθεση ΧΥΤΑ εγκαταλείφθηκε ως αναχρονιστική και πεπερασμένη τότε λάθος κάνετε. Η Δυτική και ορεινή Κορινθία και μιλάμε για τους δήμους Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και Φενεού δεν παύουν να διεκδικούν τον ΧΥΤΑ του Ξυλοκάστρου , ένα έργο που όπως λένε πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στους 3 αυτούς δήμους

«Η ιστορία δεν ευνοεί»

Το ιστορικό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ δεν ευνοεί την ολοκλήρωσή του. Μελέτες που επιπλέον πρέπει να γίνουν , λαθεμένες κινήσεις όπως κατά καιρούς έχουμε ακούσει, ακόμα και αναφορές για υπογραφές που δεν θα έπρεπε εξ αρχής να είχαν μπει . Το έργο θεμελιώθηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Για να γίνει αυτό απαραίτητη είναι συμπληρωματική μελέτη και φυσικά ; νέα χρηματοδότηση. Πολλάκις ο περιφερειάρχης έχει μιλήσει για το συγκεκριμένο έργο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει , εκφράζοντας βούληση αλλά όχι και δύναμη για εκχώρηση των συγκεκριμένων κονδυλίων


«Επιμένουν οι δήμοι»

Οι τρεις δήμοι ωστόσο θεωρούν αναγκαίο το έργο για την διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων και επιμένουν στην ολοκλήρωση και απόδοσή του . «Η επιμονή μας είναι στο να γίνει το έργο λειτουργικό. Είναι αίτημα και των 3 δήμων , Ξυλοκάστρου – Φενεού και Ευρωστίνης να αποδοθεί το συγκεκριμένο έργο , να βάλουμε επιτέλους στην άκρη αντιπαραθέσεις και όποιες διαφορές» σημειώνει ο Αντώνης Κλαδούχος .


«Ακόμα και Κινητοποιήσεις»

Όπως στο θέμα της διάβρωσης έτσι και στο θέμα του ΧΥΤΑ η Ευρωστίνη σηκώνει λάβαρο επανάστασης. Ήδη έχει λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις άλλωστε «αυτές μας οδήγησαν στο σημείο που είμαστε σήμερα, δηλαδή να επανασυζητείται το θέμα, να ανιχνεύεται τρόπος να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει» τα λόγια του δημάρχου Ευρωστίνης Νίκου Κουρτζή ο οποίος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις ως μονόδρομο. «Η λύση θα πρέπει να είναι προς ωφέλεια των πολιτών των 3 δήμων. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την συμμετοχή και την κινητοποίηση του κόσμου εν τέλει . ήδη εμείς έχουμε λάβει μια τέτοια απόφαση για συγκέντρωση στο χώρο του ΧΥΤΑ»


«Σύσκεψη στην περιφέρεια για το θέμα»
Για τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου η σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια ήταν η υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της συγκεκριμένης περιοχής. Ένας εκ των μετεχόντων ο δήμαρχος Αντώνης Κλαδούχος αναφέρει:«Εδώ και καιρό απαιτούσαμε συνάντηση με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας τον κύριο Αγγελόπουλο για να δούμε τι μέλι γενέσθαι με το διαδημοτικό έργο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου το οποίο έργο τελείωσε στην πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει κυρίως για τεχνικούς λόγους , είναι ένα έργο το οποίο έχει ελλείψεις και σοβαρές σοβαρότατες τεχνικές ελλείψεις. Πρέπει να συνεργαστούμε και ο δήμος Ξυλοκάστρου που θα το παραλάβει να έχουμε σύντομη διαδικασία γιατί πιέζουν και οι χρόνοι έτσι ώστε το έργο να μας παραδοθεί λειτουργικό. Δεν έχει σημασία να δοθεί ένα έργο το οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει .Η ολοκληρωμένη λειτουργία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εμείς απαιτούμε να μας παραδώσουν λειτουργικό έργο . δεν έχουν νόημα οι αντιπαραθέσεις πρέπει να συνεννοηθούμε γιατί κοστίσει χρήματα και δεν θα πρέπει να πάνε και αυτά χαμένα. Με μεγάλη σοβαρότητα – σύμπνοια και συνεργασία να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο.»
Από την σύσκεψη προέκυψε ως αποτέλεσμα η άμεση απαίτηση ραντεβού από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ έτσι ώστε να διερευνηθεί το τι μπορεί να γίνει για την ολοκλήρωση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: