Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ «ΣΗΜΕΡΑ» -ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΤΖΗΣ

Συνεχίζεται η μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΑ που διεξάγει η ΜRB με την εποπτεία του επικοινωνιολόγου Γιώργου Σεφερτζή. Η μεγάλη δημοσκόπηση έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα και αφορά σε σύνολο νομού την δύναμη των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού ,την πορεία και το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και την πορεία των δημοτικών αρχών στους δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου –Περαχώρας .
«Θα συνεχίζεται η δημοσκόπηση όλη την εβδομάδα δεδομένου πως θέλουμε να είναι αυστηρά αντιπροσωπευτική και με λυμένα τα προβλήματα που μας δημιουργεί το γεγονός των πολλών αρνήσεων απάντησης στα ερωτήματα ,που είναι χαρακτηριστικό της ψυχολογίας της οποίας βρίσκονται οι πολίτες αυτήν την περίοδο. Είναι μια απροθυμία που εμφανίζεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην δημοσκόπηση, πράγμα το οποίο σημειώνεται συνήθως όταν οι καιροί είναι «ύποπτοι» δηλαδή όταν βρισκόμαστε στο μέσο της εξέλιξης της προεκλογικής περιόδου ,οπότε οι πολίτες είναι περισσότερο επιφυλακτικοί αλλά και από την άλλη η γενικότερη κατάσταση δεν ευνοεί πολύ την αισιοδοξία τους .Είναι μια μορφή διαμαρτυρίας μπροστά στα γεγονότα που χαρακτηρίζουν το δημόσιο βίο.»δηλώνει ο κ. Γιώργος Σεφερτζής

Οι πολίτες δεν απαντούν για τα πολιτικά πράγματα

«Η δυσκολία προσέγγισης των πολιτών είναι ένα από τα πρώτα μηνύματα της δημοσκόπησης που θα πρέπει να λάβουν τα επιτελεία των κομμάτων για να ανασυντάξουν τον επικοινωνιακό τους σχεδιασμό .
Εκείνο που επίσης παρατηρείται είναι μια δυσκολία επικοινωνίας με τις νεώτερες ηλικίες ,που πρέπει να δείξει κανείς πολύ μεγάλη συστηματικότητα και επιμονή προκειμένου να αντιπροσωπευθούν και αυτές οι μικρότερες ηλικίες στο δείγμα προκειμένου να είναι χαρακτηριστική φωτογραφία της τοπικής κοινωνίας. Το ότι οι πολίτες είναι κουμπωμένοι θα πρέπει να προβληματίσει .Θα πρέπει να ψάξουν τα κομματικά επιτελεία και να εξηγήσουν την στάση που υιοθετεί η κοινή γνώμη απέναντι στα δρώμενα και στα τεκταινόμενα.»συμβουλεύει ο κ. Σεφερτζής.

Μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για την ΤΑ

Για τα δημοτικά πράγματα φαίνεται πως οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και χαλαρότητα στις απαντήσεις τους. Ίσως γιατί πιστεύουν πως μπορούν να παρέμβουν και πως αυτός ο θεσμός τους αφορά άμεσα.
«Ο κόσμος απαντά με μεγαλύτερη ευκολία εδώ. Διότι ο πολίτης αισθάνεται το πρόβλημα πιο κοντινό του και πιο άμεσης σημασίας. Όταν πρόκειται για έρευνα που άπτεται γενικότερων πολιτικών θεμάτων γίνεται πιο επιφυλακτικός πιο κουμπωμένος και λιγότερο πρόθυμος να μπει σε συνομιλία αυτού του τύπου. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή πως σε ότι αφορά στις ερωτήσεις που άπτονται των δημοτικών πραγμάτων η προθυμία είναι μεγαλύτερη ,ενώ σε επίπεδο νομού που μπαίνουμε σε πολιτικές ερωτήσεις ως προς την πρόθεση ψήφου και στην αξιολόγηση του πολιτικού προσωπικού ,τους βουλευτές ,εκεί η επιφυλακτικότητα είναι χαρακτηριστική στην στάση της κοινής γνώμης.»διαπιστώνει ο Γιώργος Σεφερτζής

Αρχές της εβδομάδας τα
ευρήματα της δημοσκόπησης


Η δημοσκόπηση της MRB είναι πολύ μεγάλη τηρουμένων των αναλογιών .Καλύπτει ένα σύνολο 1.600 νοικοκυριών .Από την άλλη εβδομάδα το ΣΗΜΕΡΑ θα προχωρήσει στην δημοσίευση των ευρημάτων ,ξεχωριστά για το νομό ,την Κόρινθο και το Λουτράκι .Η ανάλυση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσα από την τηλεόραση του SUPER από τον κύριο Γιώργο Σεφερτζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: