Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

ΣΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ...

- Ερχονται αυξήσεις 10% στα ιδιωτικά σχολεία
- Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν 89.000 οικογένειες


Αυξήσεις-φωτιά που κυμαίνονται κατά μέσον όρο στο 10%, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 87,5%, θα κληθούν να πληρώσουν οι γονείς των παιδιών που θα μαθητεύσουν στις πρώτες τάξεις των ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Οι αυξήσεις προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε προχτές το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν τις απελευθερωμένες τιμές του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Περίπου 89.000 οικογένειες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των διδάκτρων της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με αυτά της προσεχούς και αφορούν το συνολικό ποσό των διδάκτρων για τα υποχρεωτικά προγράμματα, στην Αττική οι αυξήσεις στα νηπιαγωγεία φτάνουν έως και το 87,5%, στην Α΄ Δημοτικού μέχρι το 60% και στην Α΄ Γυμνασίου μέχρι το 48,37%.
Στην περιφέρεια, στα νηπιαγωγεία οι αυξήσεις είναι μέχρι 37,75%, στα δημοτικά μέχρι 36,36% και στα γυμνάσια μέχρι 24,32%. Σε ό,τι αφορά τις ενδιάμεσες τάξεις των σχολείων, τα δίδακτρα θα ανακοινωθούν εντός του Μαΐου με βάση τον μαθηματικό τύπο.

Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

Για ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τα εισοδήματα των Ελλήνων έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Θα περίμενε κανείς, αν μη τι άλλο, σε μια χρονιά που όλοι οι κρίσιμοι δείκτες της οικονομίας υποχωρούν και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού υπολογίζεται κάτω του 2%, οι αυξήσεις που επικυρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση την ετήσια αύξηση 5,5% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος .

Αιτία η… απελευθέρωση

Η ραγδαία αύξηση του κόστους των ιδιωτικών σχολείων είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των διδάκτρων στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του νηπιαγωγείου των ιδιωτικών σχολείων από το 2004. Χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στο μεγάλο εύρος τιμών που υπάρχει στο σύνολο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία απάντηση για το πού οφείλονται οι αυξήσεις αυτές και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για τα νοικοκυριά. Μάλιστα δεν σχολίασε ούτε το γεγονός των αυξήσεων στα μεταφορικά, παρά τη μείωση της τιμής των καυσίμων τη φετινή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: