Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΟΠΑΔ

- Ακάλυπτες οι ιατρικές εξετάσεις χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ
- Απο την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι
τις μικροβιολογικές εξετάσεις


Δεν θα καλύπτονται στο εξής, από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), οι δαπάνες χιλιάδων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου για ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό.
Μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές εξετάσεις, ενδοσκοπήσεις, καρδιολογικές εξετάσεις, ανοσοθεραπείες και ορισμένες ακόμη ιατρικές πράξεις για τις οποίες ο ΟΠΑΔ πλήρωνε μέχρι πρότινος τα ιδιωτικά κέντρα, καταβάλλοντας εν μέρει ή ολικώς τις δαπάνες για λογαριασμό των ασφαλισμένων του, δεν θα καλύπτονται πλέον από τον Οργανισμό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν κοστολογηθεί με γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), που έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΔ εφαρμόζει εγκύκλιο-βόμβα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, βάσει της οποίας οι γνωμοδοτήσεις του ΚεΣΥ, με τις οποίες κοστολογήθηκαν ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις, εφόσον δεν έχουν περιληφθεί στα ήδη εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για τον καθορισμό του κρατικού τιμολογίου ιατρικών πράξεων, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί με αποφάσεις του υπουργού Υγείας.

Οι διαβεβαιώσεις Λέγκα στη Βουλή τον Φεβρουάριο για ενίσχυση του ΟΠΑΔ και εξόφληση χρεών δεν ενείχαν και την διασφάλιση των ασφαλισμένων

Διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση του ΟΠΑΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό είχε δώσει από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας Ν.Λέγκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Β.Αποστολάτου.Ο κ. Λέγκας είχε υποστηρίξει πως η επιχορήγηση του ΟΠΑΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο ύψος του 1 δισεκατομμυρίου 220 εκατομμυρίων ευρώ.

«Κύριος» στις υποχρεώσεις του το δημόσιο από 1/1/2009»
Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2009 έχει διατεθεί το 25% του ποσού, κατά συνέπεια δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα ως προς το σκέλος της καταβολής της ετήσιας εισφοράς του Δημοσίου.Σχετικά με το χρόνο πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, ο κ. Λέγκας διευκρίνισε ότι βάσει ενημέρωσης που είχε από την διοίκηση του Οργανισμού, εξοφλούνται οι καταθέσεις λογαριασμών των συμβεβλημένων φαρμακοποιών έως και το μήνα Οκτώβριο του 2008.Επιπλέον, χρηματικό ένταλμα εκκρεμεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας έως και το μήνα Νοέμβριο 2008.


ΚΑΠΝΙΣΜΑ
- Σε ισχύ η απαγόρευση από 1η Ιουλίου

Αποφασισμένος να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος που από 1η Ιουλίου θα απαγορεύει το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Δ.Αβραμόπουλος, σε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας που ξεκινά το υπουργείο. Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο και το σβήνει χωρίς παραθυράκια, επισήμανε με έμφαση ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι με το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σβήνουμε ένα αμαρτωλό παρελθόν, σβήνουμε το τσιγάρο από την 1η Ιουλίου 2009 σε μια χρονική περίοδο που το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισ. ευρώ ετησίως.
«Το 10% θα κόψει το τσιγάρο»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης τα οποία ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε καπνιστές και μη καπνιστές.
Έξι στους δέκα από τους καπνιστές και σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: