Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ

-3 ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ
-ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ


Δεν μας ξεχνά ο εγκέλαδος εδώ στην Κορινθία με το Σαββατοκύριακο που πέρασε να είναι έντονα δραστήριο . 3 οι σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές , όλες περίπου στα 4 R


“Πρώτη επίσκεψη το Σάββατο”


3,9 Rixter κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η πρώτη δόνηση ξύπνησε ιδιαίτερα την περιοχή του Ξυλοκάστρου, μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα Βόρεια του Κιάτου , 80 χλμ δυτικά της Αθήνας σε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.


«4,5 Rixter η δόνηση της Κυριακής»

όσοι απολάμβαναν το Μαγιάτικο μεσημέρι της Κυριακής διέκοψαν την απόλαυση τους αυτή απότομα. 4,5 Rixter ταρακούνησαν το νομό βαθαίνοντας την ανησυχία δεδομένης και της δόνησης της προηγούμενης ημέρας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές , αν και εν τέλει λόγος ανησυχίας δεν υπήρξε, η δόνηση διήρκησε λίγα μόνο δευτερόλεπτα και δεν εντοπίστηκαν ζημιές. Η δόνηση καταγράφηκε στις 14:59 στον Κορινθιακό Κόλπο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο και έγινε αισθητή σε όλη την Αττική. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δοβρενάς Βοιωτίας και 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ξυλοκάστρου με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.


«Ξημερώματα Δευτέρας η 3η δόνηση»

Στις 01:39 τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε ακόμα μια σεισμική δόνηση, ασθενής και με μικρή διάρκεια , αισθητή ωστόσο σε όλη την παραλιακή Κορινθία. Το μέγεθος της καταγράφηκε από το Γ.Ι.Α στα 4,2 R και το επίκεντρό της 95 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται σε κάθε περίπτωση καθησυχαστικοί και μιλούν για φυσική εκτόνωση και δραστηριότητα.

«Χορεύει» συχνά η περιοχή του Ξυλοκάστρου»


Οι σεισμικές δονήσεις έχουν γίνει ένα με την καθημερινότητα ειδικά της Δυτικής Κορινθίας. Όλοι θυμόμαστε τις συνεχείς επισκέψεις του εγκέλαδου στην ευρύτερη περιοχή του Ξυλοκάστρου , την ανησυχία αλλά και την επιστημονική «επέμβαση» με την τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης της περιοχής . Βέβαια παρά την συχνότητα του φαινομένου οι επιστήμονες ήταν και είναι καθησυχαστικοί , χαρακτηρίζοντας αυτές τις δονήσεις ως «φυσική δραστηριότητα» και εκτόνωση . ως αλληλουχία η οποία δεν θα δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: