Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Πληθαίνουν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κορίνθου .Η έλλειψη προσωπικού ,έχει γονατίσει τον υπάρχον με αποτέλεσμα πολλά από τα σημαντικά του τμήματα να υπολειτουργούν .
Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κορίνθου αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακτινολογικό ,η μονάδα εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία .
Προβλήματα πολλά ,σωρευμένα εδώ και πολλά χρόνια που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει


Μιχάλης Σαβανός – Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κορίνθου
«Διπλό κρεβάτι με μονό σεντόνι το ακτινολογικό»

«Το ακτινολογικό εργαστήριο όπως πρέπει όλοι να γνωρίζουν, είναι ένας χώρος υψηλής επικινδυνότητας με την έννοια ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί εκτίθενται στην ακτινοβολία. Είναι επίσης ένας χώρος ιδιαίτερος , πρέπει να διέπεται και διέπεται από συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας και συγκεκριμένες ώρες ανάπαυσης . Το ακτινολογικό τμήμα όμως τα τελευταία χρόνια
έχει περιέλθει σε μια τέτοια κατάσταση υποστελέχωσης που ουσιαστικά είναι σαν να έχουμε ένα διπλό κρεβάτι μ ένα μονό σεντόνι και προσπαθούμε να το απλώσουμε! Δεν γίνεται αυτό , και θαυματοποιοί να είναι κάποιοι δεν μπορούν να το επιτύχουν.

«Εν αναμονή των… συμβασιούχων!»

Δεν μπορεί οι συνάδελφοι εκεί να κάνουν 3 ½ και 4 Σαββατοκύριακα το μήνα μέσα! Δεν μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλα τα τμήματα με το υπάρχον προσωπικό! Επειδή έχει γίνει ένας σχετικός προγραμματισμός κάποιων συμβασιούχων , αυτό το προσωπικό είναι 8μηνων συμβάσεων , έπρεπε να ήταν ήδη εδώ. Το υπουργείο επιδίδεται σ ένα φραστικό πλειστηριασμό προσλήψεων, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και θα γίνουν για το θέμα αυτό πολλές κινητοποιήσεις προκαλώντας οποιαδήποτε υπηρεσία που είναι αρμόδια για την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας. Εάν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Τα 5 άτομα που έχουν ζητήσει για συμβασιούχους , τουλάχιστον άμεσα να έρθουν και να λειτουργήσει το ακτινολογικό εργαστήριο έτσι όπως πρέπει τηρώντας την νομοθεσία και τους όρους ασφαλείας.


«Ούτε τα χειρουργικά τραπέζια δεν
λειτουργούν»

Με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει το ακτινολογικό, ο αξονικός τομογράφος, ο μαστογράφος. Πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και σε μονάδες όπως στην μονάδα εντατικής θεραπείας , υπάρχει πρόβλημα που δεν λειτουργούν τα χειρουργικά τραπέζια, έχει φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση.


«Έρχονται νέες
κινητοποιήσεις»

«Προχωράμε και στο Β κύκλο κινητοποιήσεων που ουσιαστικά είναι μια επανάληψη των όσων έχουν προηγηθεί. Μετά τις κινητοποιήσεις υπήρχε μια ανταπόκριση από την πλευρά του υπουργείου για να ξεκινήσουν κάποιες διαπραγματεύσεις. Από τα 150 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν 70 με 80 νοσοκομεία με όλη τη γεωγραφική διασπορά της χώρας μας. Ο διάλογος που επεδίωξε το υπουργείο ήταν υποτυπώδης – πρόσκαιρος. Χωρίς ατζέντα ωστόσο κάτι άρχισε να φαίνεται υπό την έννοια να υπογράφει μια συλλογική σύμβαση εργασίας. Στη βάση αυτή ξεκινά ο Β κύκλος κινητοποιήσεων που μιλά για 3ωρη στάση εργασίας στα προαύλια των νοσοκομείων , κορυφώνεται με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Μαΐου και ταυτόχρονα στις 12 του μήνα , παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή κατατίθενται και μήνυση στον εισαγγελέα του Αρείου πάγου από την Ομοσπονδία μας κατά της διοίκησης των νοσοκομείων για την τήρηση των ωραρίων λειτουργίας και την προβολή που έχει αυτή η υπεργασία στην ασφάλεια και ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στις 20 Μαΐου θα γίνει η παν – ιατρική απεργία που απευθύνεται στα μέλη – σωματεία και στους εργαζομένους στο Λεκανοπέδιο με την συμμετοχή των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων σ αυτήν τη στάση που θα γίνει έξω από το υπουργείο. «Είμαστε οι πιο χαμηλοί μισθωτοί στο δημόσιο τομέα. Είμαστε οι τελευταίοι των υπουργείων. Π.χ για 7 και 8 νυχτερινά το μήνα οι πρόσθετες αμοιβές που αποκομίζει μια συνάδελφος η οποία είναι μητέρα, γυναίκα και εργαζόμενη στο νοσοκομείο, οι πρόσθετες αμοιβές φτάνουν τα 170 – 200 ευρώ. Καταλαβαίνετε για τι μισθούς μιλάμε για τι εξουθενωτικά ωράρια. Κουράζονται πάρα πολύ να κάνουνε διπλοβάρδιες , να κάνουν πρωί – νύχτα κ την άλλη μέρα πρωί – απόγευμα. Όλα αυτά έχουν φέρει σε βαθμό απροχώρητο τα πράγματα και αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2004.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: