της Χριστίνας Τσιορωτά
-Λουτράκι – Ξυλόκαστρο έλαβαν μερίδα Λέοντος στην Κορινθία
Tη δεύτερη θέση στη λίστα των 39 χωρών με τις πιο ποιοτικές ακτές καταλαμβάνει η Ελλάδα φέτος, με 425 ακτές που βραβεύθηκαν από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».Πρώτη στη λίστα των χωρών με τις πιο ποιοτικές ακτές έρχεται η Ισπανία και μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Γαλλία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Τι σημαίνει Γαλάζια Σημαία
Η γαλάζια σημαία είναι ένα σύμβολο ποιότητας και απονέμεται από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την ποιότητα των νερών κολύμβησης αλλά και 29 ακόμα κριτήρια τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, όπως επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Ιδρυτής και συντονιστής του προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE) που έχει έδρα τη Δανία, ενώ στην Ελλάδα το πρόγραμμα συντονίζει από το 1992 η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.
«Που πήγαν φέτος τα εύσημα!»
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος συνολικά 2.699 ακτές και 639 μαρίνες. Η Ελλάδα βραβεύθηκε για 425 ακτές, ενώ το 2008 είχε βραβευτεί για 430 ακτές και 8 μαρίνες. Φέτος, με 425 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Η Κορινθία έλαβε γαλάζια σημαία για τις παρακάτω παραλίες της:
Δήμος Λουτρακίου/Περαχώρας
Λουτράκι 1 - Λουτράκι 2 - Λουτράκι/ΜπούτσιΚρυφή Ακτή -Ίσθμιας49
Δήμος Βόχας
Βραχάτι50
Δήμος Ξυλοκάστρου Μελίσσι
Συκιά
Ξυλόκαστρο/Πευκιάς
Ξυλόκαστρο/Αριστοναυτών
Καμάρι
Μαρίνες: 5. Δήμος Ξυλοκάστρου
Μαρίνα Ξυλοκάστρου
Ποια τα κριτήρια της γαλάζιας Σημαίας
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής:
1. Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 - 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://iason.minenv.gr
2. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
3. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
4. Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
1. Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
2. Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
3. Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
4. Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
5. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
6. Ασφάλεια επισκεπτών
7. Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
8. Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
9. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
10. Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
11. Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Παρασκευή 29 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου