Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΑΡΧΙΣΑΝ... ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα

Εντείνει τις επικοινωνιακές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να παραμείνει άγραφο το «χαρτί» του διαλόγου για την Παιδεία, με αντίθετα, ωστόσο, αποτελέσματα. Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει και πάλι τους τόνους καταγγέλλοντας τα «επικοινωνιακά τερτίπια» του υπουργού, ενώ οι αρνήσεις από κόμματα και φορείς συνεχίζονται.

«Θα παραιτηθώ μόνον αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Αυτό λέω στερεότυπα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βερέμης, για να συμπληρώσει πως «αν τα μισά από αυτά που προτείναμε, γίνουν δεκτά, θα είμαστε ευχαριστημένοι», δίνοντας έτσι το στίγμα της κατάπαυσης του πυρός...
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις διαδικασίες των διαβουλεύσεων είπε: «Οπως και επί του προκατόχου τού κ. Μπαμπινιώτη, απλώς παρακολουθούσα, έτσι σκοπεύω να κάνω και τώρα.
Μου είχε ζητηθεί να προεδρεύω, καθώς προβλέπεται από τον κανονισμό, ωστόσο εγώ πήγαινα για ν' ακούσω». Και κατέληξε: «Τα θέματα δευτεροβάθμιας ο κ. Μπαμπινιώτης τα γνωρίζει καλύτερα, θα προεδρεύει με τη δική του προτροπή».

Από την άλλη, το κλίμα εκτός ΕΣΥΠ δεν δείχνει να κατευνάζεται. «Ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαχειρίζεται τους ανθρώπους και το πρόσωπό του στο γυαλί με επικοινωνιακά τερτίπια, καλύπτοντας τα συγκρουσιακά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας», δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, ενώ στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας.
Οπως δήλωσε: «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η Παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα, να γεμίσει το "λευκό χαρτί" της και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα του διαλόγου, ο οποίος ξεκίνησε δυστυχώς με τις χειρότερες συνθήκες».

Την προϋπόθεση να «ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πλήρως το τοπίο και να δώσει στη δημοσιότητα τις βασικές της θέσεις» έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τον όποιο διάλογο γίνει, τονίζοντας πως «λευκοί πίνακες δεν υπάρχουν» δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων της κορυφαίας εργατικής οργάνωσης, η οποία κατά τ' άλλα δηλώνει «έτοιμη να συμμετάσχει και να θέσει πλαίσιο προτάσεων».

Τις δικές της προϋποθέσεις πρόκειται να θέσει, σήμερα, η ΔΟΕ κατά την υποδοχή του ΥΠΕΠΘ στα γραφεία της. Ητοι, την ένταξη στον διάλογο απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου (υποχρηματοδότηση, μισθοί, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.).

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, επιμένει. Στην ΟΛΜΕ, ικανοποιεί το αίτημα για «διμερείς διαβουλεύσεις», ενώ το ΚΚΕ, διατυπώνει την ελπίδα πως κάποια στιγμή «θα θελήσει ν' αντιδράσει» το κόμμα. Στον ΣΥΝ ακόμα δεν έχει απαντήσει καθώς, χθες, εστάλη επισήμως η αρνητική -ουσιαστικά- απάντηση του κόμματος της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: