Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

- Πάρτε επιπλέον μέτρα, όχι αύριο, σήμερα.
- Ο κόσμος περιμένει πολλά απο εμάς


Kάλεσε τους Υπουργούς να μειώσουν τις σπατάλες, τη γραφειοκρατία, τους οργανισμούς κ.λπ., που ήταν στόχοι από το 2004 της «νέας διακυβέρνησης», χωρίς όμως να εκπληρωθούν στα πέντε χρόνια που πέρασαν.

Απάντησε και στην εκλογολογία ο Καραμανλής, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο, είπε. Και μπροστά σ' ένα εθνικό στόχο δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε εκλογικές ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για άλλες προτεραιότητες ούτε για άλλες σκέψεις».
Η νέα πρωθυπουργική επίδειξη πυγμής επιχειρήθηκε με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, όπου την Κυριακή πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος κορυφής για την κρίση με την Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα «μαύρα πρόβατα» για το υψηλό έλλειμμά της που δυσχεραίνει τον δανεισμό της.
Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε να μπει τέλος στην πολυγλωσσία και τις εσωκομματικές κόντρες. «Δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες», είπε. Είναι αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας. Εχουμε όλοι τεράστιες ευθύνες. Να εξηγούμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Είναι σημαντικό αυτό και ζητώ να το προσέξετε».
Στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε μόνο ο πρωθυπουργός και πάλι δεν δόθηκε ο λόγος στους υπουργούς και υφυπουργούς. Ανακοίνωσε ότι «περιορίζονται οι προσλήψεις, με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας, έτσι ώστε να είναι συνολικά λιγότερες απ' ό,τι οι συνταξιοδοτήσεις. Ζήτησε, επίσης, να μειωθούν κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, που θα υπογραφούν μέσα στο 2009, όταν μόνον οι θέσεις που έταξε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με επιδότηση στο Δημόσιο φτάνουν τις 60.000.
Ζητώ ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
500.000.000 ευρώ προσδοκά ότι θα εξοικονομηθούν και από τη μείωση κατά 10% των ελαστικών δαπανών των υπουργείων, όταν ήδη ο Γ. Παπαθανασίου δέχεται ασφυκτική πίεση από τους συναδέλφους του να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, που όμως είναι άδεια. «Τα έξοδα για ταξίδια, για δημόσιες σχέσεις, για υπερωρίες, για συμμετοχές σε επιτροπές, περικόπτονται δραστικά», είπε ο Καραμανλής.
Η αυστηρή εφαρμογή αποτελεί το ελάχιστο των υποχρεώσεων, όπως είπε. Τίποτε λιγότερο. Επισημαίνω την ανάγκη πλήρους και αποτελεσματικής ανταπόκρισης όλων των κυβερνητικών στελεχών, όλων των δημόσιων λειτουργών, όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι λίγοι να μην εκθέτουν τους πολλούς. Πάρτε επιπλέον μέτρα σήμερα.
Οχι αύριο.
Ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: