Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ Ν.Δ.

- Ενα μήνα μετά τον ανασχηματισμό και τα φαινόμενα εσωστρέφειας
επανήλθαν στο κυβερνών κόμμα
Διαφορετικές προσεγγίσεις υπουργών, διαφωνίες στη διαχείριση κρίσεων και το άγχος πολιτικής επιβίωσης των βουλευτών εν μέσω εκλογολογίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, θρυμματίζοντας την εικόνα ενότητας της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Aμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε χθες διακριτές αποστάσεις έναντι της πρόσκλησης που απηύθυναν οι Προκόπης Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Λευτέρης Ζαγορίτης στο ΠΑΣΟΚ για συναίνεση, ώστε να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές ο «νόμος Παυλόπουλου», που δίδει πριμ 50 εδρών (αντί 40) στο πρώτο κόμμα. Δεν πρέπει να συντηρείται η εκλογολογία, σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς για τους λόγους ανακίνησης του ζητήματος από κυβερνητικά στελέχη, αντί απάντησης, παρέπεμψε σε «αυτούς που το έθεσαν». Ο υπουργός Αμυνας έχει ταχθεί υπέρ εκλογικών συστημάτων που οδηγούν σε ισχυρές κυβερνήσεις, ωστόσο -όπως σημειώνουν συνεργάτες του- η διαφωνία του έγκειται στον χρόνο ανακίνησης του ζητήματος καθώς, κατά αρκετούς, η συζήτηση εκπέμπει ηττοπάθεια και αναζωπυρώνει την εκλογολογία. Τη μέση οδό επέλεξε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας πως οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρχει ψυχολογία σταθερότητας στον τόπο είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Κι ο ίδιος, πάντως, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του απέρριψε την εκλογολογία.
Από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, δεν υπήρξε χθες αντίδραση για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ούτε όμως και για το εύρος των επεισοδίων με τους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, κάτι που θεωρήθηκε ως αποστασιοποίηση έναντι των χειρισμών του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Την υπόθεση των Κρητών αγροτών διαχειρίσθηκε αποκλειστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης λόγω εντοπιότητας, αλλά και λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας στα προβλήματα των αγροτών σημείωναν συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου, ενώ αποστάσεις από την τακτική καταστολής έλαβε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι «επί 17 ημέρες στα μπλόκα δεν χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, το τι έγινε στο λιμάνι δεν είναι στις αρμοδιότητές μου». Για αστοχία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο ο βουλευτής Στ. Νικηφοράκης καθώς «από το πακέτο η Κρήτη πήρε ψιχία» ενώ ο Κ. Μπαντουβάς σημείωσε πως η Κρήτη έχει ριχτεί.
Εν μέσω αυτών, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η δημοσιοποίηση επιστολής του βουλευτή Λέσβου Ι. Γιαννέλη προς τον πρωθυπουργό, με την οποία δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, εφεξής, νομοσχέδια του υπ. Δικαιοσύνης έως ότου ιδρυθεί Εφετείο στη Μυτιλήνη.
Ο κ. Γιαννέλης συναντήθηκε, χθες, με τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη, δόθηκαν εξηγήσεις και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ανησυχεί για την περαιτέρω στάση του βουλευτή.
Ωστόσο, κορυφαία στελέχη αναγνώριζαν ως προβληματική την εικόνα βουλευτών να επικαλούνται ένα δίκαιο αίτημα (σ.σ. όπως χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση η ίδρυση του Εφετείου) προκειμένου να απειλούν με καταψήφιση νομοσχεδίων.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εχθροπραξίες στο υπόλοιπο Αττικής: Ο κ. Ν. Καραχάλιος εξαπέλυσε νέα επίθεση στον κ. Θ. Ρουσόπουλο.
Ο δε υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος -που είχε κάνει λόγο για κατάχρηση της πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης, φωτογραφίζοντας τους κ. Ρουσόπουλο και Δούκα- δεν ανακάλεσε όσα είπε στη νομαρχιακή Ανατολικής Αττικής σημειώνοντας, πάντως, ότι δεν αποτελούσαν προσωπικές αιχμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: