Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η ηχορύπανση από τους ψαλτάδες

O Χριστιανός και αυτός που δεν έχει πάει ολόκληρη το έτος στην εκκλησία δεν μπορεί να απουσιάσει από την εβδομάδα των παθών από την εκκλησία του και ιδίως όταν θα έχει την σπάνια ευκαιρία να πηγαίνει στο χωριό του. Αλλά όμως και στις πόλεις θα δεις μέσα στο εκκλησίασμα ανθρώπους που το παίζουν άθεοι και δεν πιστεύουν πουθενά και για τίποτα. Τη μεγάλη εβδομάδα όμως θα τους δεις όλους με ευλάβεια να απολαμβάνουν τα θεία λόγια. Και εδώ έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα που είμαι της γνώμης ότι πρέπει στις μεγάλες πόλεις οπωσδήποτε να ξεπεραστεί μια και υπάρχουν εναλλακτικές λύσει Για να απολαύσει τα θεία λόγια να διαβάζονται σωστά και οι δυο κατά την γνώμη μου αχτύπητοι είναι ο Πέτρος Θωμαϊδης και ο Αντώνης Κουκουλάς που κρέμεσαι από το στόμα τους Ενώ αν αυτά τα υπέροχα λόγια διαβαστούν από κάποιο που δεν γνωρίζει τι λένε τότε αυτός που είναι αναγκασμένος να τα ακούσει για να προσευχηθεί και να πάει η προσευχή του στον κύριο και Θεό του έχει κάποιο πρόβλημα αφού τίποτα δεν μπορεί να καταλάβει από κάποιον που μασάει τις καταλήξεις και δεν μπορεί να μεταφέρει στους πιστούς αυτά που οι Απόστολοι με σοφία έχουν γράψει. :Αλλά το μεγάλο μαρτύριο είναι οι ψαλτάδες που ορισμένοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ηχορυπαίνουν με αποτέλεσμα να διώχνουν με τη φωνή τους τον κόσμο. Και ιδίως τα τροπάρια της μεγάλης εβδομάδας είναι το ένα πολύ καλύτερο από το άλλο. Ο κόσμος επιθυμεί να ακούσει τα θεία αυτά λόγια από στόματος που να μη παραφωνεί και τουλάχιστον να βγαίνουν από το στόμα τους οι λέξεις σωστές χωρίς να τρώγονται οι συλλαβές.
Βέβαια δεν απαιτούμε να έχουμε ψάλτη τον Γαϊτάνο αλλά ούτε και κάποιον που ννα μη μπορεί να ξεχωρίσει τον αμανέ από την ψαλμωδία Και όλα αυτά θα μπορέσουν να αλλάξουν αν δείξουμε όλοι μια κατανόηση. Δεν μπορεί ένας ψάλτης επειδή είναι στη θέση αυτή χρόνια πολλά να συνεχίζει γιατί άμα φύγει από εκεί υπάρχει φόβος να πεθάνει. Για να γεμίσουν οι εκκλησίες δεν πρέπει οι ψαλτάδες να δολοφονούνε την ψαλμωδία. Δεν αναφέρομαι στους ιερείς γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον να τον κάνεις παπά και να έχει και καλή φωνή. Ενώ ψαλτάδες μπορούμε να βρούμε αφού από τα Ωδεία βγαίνουν πολλοί και μπορείς να κάνεις και την επιλογή.
Μπορεί όλα αυτά κάποιος να τα θεωρεί αστεία αλλά είναι βασικά για να μπορέσει η εκκλησία να γεμίσει. Αν θέλετε να επαληθεύσετε αυτά που γράφω υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος. Να ρωτήσετε τους διαφόρους γνωστούς πόσοι από αυτούς πηγαίνουν στην εκκλησία και πόσοι παρακολουθούνε από την τηλεόραση. Και όλοι θα σας απαντήσουν Μα θέλουμε να απολαύσουμε τα θεία αυτά λόγια να λέγονται σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: