Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

- Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
κ.Δημήτρη Δαλακλείδη στο “ΣΗΜΕΡΑ”


1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ -ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Η κρίση ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. με την αγορά των ακινήτων (την περίοδο 2000-2006) όπου οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 100%. Αυτό διευκόλυνε την υπερκατανάλωση (μέσω δανεισμού βασισμένου στην υπεραξία των ακινήτων) και αποτέλεσε τη βασική πηγή της κρίσης.
Η εκτόξευση των τιμών των κατοικιών οδήγησε σε μια ραγδαία εξάπλωση των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (SUBPRIME) .
Η SUBPRIME MARKET με μόνη εγγύηση την αναμενόμενη αύξηση της τιμής της κατοικίας αποτελούσε το υπόβαθρο δημιουργίας δομημένων προϊόντων που αγοράστηκαν από HEDGE FUNDS - ασφαλιστικές εταιρείες -επενδυτικές τράπεζες εντός και εκτός ΗΠΑ. Η αγορά των SUBPRIME στηρίχτηκε στο φτηνό χρήμα. Με την έναρξη του ανοδικού επιτοκιακού κύκλου, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες και κατ' επέκταση τράπεζες δεν ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το καλοκαίρι του 2007 ξεσπάει ουσιαστικά η κρίση προκαλώντας τριγμούς σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Οι κεντρικές τράπεζες με συνεχείς ενέσεις ρευστότητος προσπαθούν να σώσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών ξέσπασε ξαφνικά και βίαια. Μέσα σε ελάχιστες μέρες οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων βρέθηκαν σε μία κατάσταση όπου δεν μπορούσαν όχι να πουλήσουν, αλλά ούτε και να πάρουν τιμές για τραπεζικά ομόλογα. Ξαφνικά οι κεντρικοί τραπεζίτες έμειναν όχι μόνο από μεσα για να παρέμβουν αλλά δεν γνωρίζουν πώς να παρέμβουν, περιμένουν τις εξελίξεις για να δουν τι πρέπει να κάνουν. Αυτό δείχνει ότι η κρίση δεν αναμένετο από τις τράπεζες.

2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΦΤΑΙΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ; ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;
Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 κυριάρχησε παγκοσμίως η ιδεολογία της Ελεύθερης Αγοράς. Από αυτή την ιδεολογία, δεν θα μπορούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να ξεφύγουν.
Εκεί που θα μπορούσαν να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο στις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά παγκοσμίως είναι η έλλειψη αποτελεσματικών εποπτικών μηχανισμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτό προσπαθεί να λύσει η εφαρμογή παγκοσμίως της ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ II όπου οι οδηγίες και συστάσεις της επιτροπής της Βασιλείας για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Η αρχιτεκτονική της Βασιλείας II στηρίζεται σε τρείς άξονες:
• Πυλώνας I :επιβολή ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για την κάλυψη των αναλαμβανομένων κινδύνων, δηλαδή πιστωτικού, αγοράς και λειτουργικού.
• Πυλώνας II : εποπτικές διαδικασίες ανασκόπησης και αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
• Πυλώνας II : πειθαρχία της αγοράς μέσω της δημοσιοποίησης στοιχείων σχετικά με την διάρθρωση των αναλαμβανομένων κινδύνων και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας II δίνει στις τράπεζες τρείς εναλλακτικές δυνατότητες για τον τρόπο υπολογισμού του πιστωτικού κινδύνου : την Τυποποιημένη, τη Θεμελιώδη και την Εξελιγμένη προσέγγιση. Σε γενικές γραμμές όσο πιο εξελιγμένη μέθοδο ακολουθήσει μια τράπεζα, τόσο μεγαλύτερη απελευθέρωση κεφαλαίων θα πετύχει καθώς για τα αποδεδειγμένα καλής ποιότητας χαρτοφυλάκια θα απαιτούνται χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με σήμερα.
Στελέχη των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η Βασιλεία II αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, θεωρώντας ότι η επίδραση της επηρεάζει καθολικά τόσο τις τράπεζες, όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παγκοσμίως, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.

3. ΤΑ ΜΜΕ ΜΕΓΕΝΘΥΝΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ Ή ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ;
Τα ΜΜΕ έχουν σίγουρα την ευθύνη τους για την διόγκωση ευτυχώς όχι για μεγάλο διάστημα του προβλήματος δημιουργώντας πανικό. Ζήσαμε στιγμές που απλοί άνθρωποι φτάσαν σε σημείο να σηκώνουν μικροκαταθέσεις 20-30 χιλιάδων ευρώ και να τις φυλάγουν στο σπίτι τους.

4. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ Ή OA ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ;
Η ανάκαμψη δεν είναι ευτυχώς ή δυστυχώς κάτι που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως και στην εσωτερική αγορά πιστεύω ότι σύντομα θα τονώσουν την κατανάλωση και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αρχίσουν να κινούνται θετικά και πάλι. Και αν το θέτετε χρονικά πιστεύω ότι στα μέσα του 2010 η αγορά θα βρεί ξανά τη δυναμική της.

5. ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΙ ΣΑΣ ΩΘΗΣΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ; - ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ;
Αυτό που μας οδηγεί στην ανάπτυξη της Τράπεζας μας είναι κυρίως η διαφορά φιλοσοφίας που έχουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες από τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στηρίζεται σε καταθέσεις ανθρώπων που την εμπιστεύονται και επενδύει σε ανθρώπους που γνωρίζει. Επίσης η προσεγμένη διαχείριση χαρτοφυλακίου που δεν θα μας φέρει ποτέ σε αδιέξοδα υπερπαραγωγής - υπερκατανάλωσης - υπερδανεισμού και υπερκερδοσκοπίας

6. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΡΟΣΩΠΗ;
Νομίζω ότι σας απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Το πετυχημένο μοντέλο της ανάπτυξης της Τράπεζας στην Κορινθία που στηρίχτηκε στα μέλη του στην διαφάνεια και στην προσωπική επαφή ισχύει και στο Αργός και στην Τρίπολη. Το ίδιο μοντέλο θα ισχύσει και στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα.

7. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ;
Πιστεύω ότι η κρίση λειτούργησε για την τράπεζα μας θετικά. Όταν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ( με αποσιωπητικά ή χωρίς) μείωσαν ή και έκλεισαν ορισμένες φορές τη διοχέτευση χρήματος στην αγορά. Η πόρτα η δική μας, όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά ανοίξαμε και δεύτερη πόρτα.
Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μέσα από τη συνέντευξη σας μας δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους συνεργάτες μας και όχι πελάτες μας, για να μεταφέρουμε τη φιλοσοφία της συνεταιριστικής λογικής και όχι ενός απρόσωπου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Με αυτή τη φιλοσοφία γεννήθηκε η Τράπεζα και μ' αυτή τη φιλοσοφία ανδρώθηκε.

Kλείνοντας, ως απλός πολίτης, θέλω να προσθέσω ότι σύντομα θα λειτουργήσει υποκατάστημα στην Αθήνα για να μπορέσουν όλοι οι Πελοποννήσιοι να συνεργαστούν με τη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Συγχρόνως ετοιμάζονται και σύντομα δημοπραττούνται έργα όπως η διαμόρφωση των υποκαταστημάτων και το νέο κεντρικό κτίριο στην Κόρινθο (ιδιόκτητο) που θα είναι η αφετηρία όλων των προσπαθειών.
Θέλω να πω σε όλους ότι η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ στήριξε τους Κορίνθιους στις δύσκολες ώρες τους όταν άλλες Τράπεζες έκαναν πίσω.
Πιστεύω ότι και στο μέλλον θα συμβεί αν χρειαστεί ξανά το ίδιο.
Και κάτι ακόμη, όσο στηρίζετε την ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ τόσο θα υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας γιατί θα υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξή της και τις θέσεις αυτές τις έχουμε τόσο ανάγκη για τα δικά μας παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: