-Σταμάτησαν οι εργασίες αναστήλωσης μετά από 15 χρόνια
-Κεφάλαια ψάχνουν οι φορείς για να συνεχιστεί η Αναστήλωση του Ολυμπίου Διός
Η Ιστορία
Περίπου το 330 π.Χ., στην πόλη της Αρχαίας Νεμέας εκεί όπου, στους μυθολογικούς καιρούς, ο ημίθεος Ηρακλής πραγματοποίησε τον πρώτο από τους άθλους του, σκοτώνοντας τον περίφημο λέοντα και, στους ιστορικούς χρόνους, διοργανώνονταν οι φημισμένοι Νέμεοι Αγώνες, κτίσθηκε ο Ναός του Νέμειου Διός.Ο Ναός αυτός, αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα μνημείου του τέλους της κλασικής και της αρχής της ελληνιστικής περιόδου, συνδυάζοντας τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς (κυρίως δωρικό με στοιχεία ιωνικού και κορινθιακού). Μοναδικό χαρακτηριστικό του οικοδομήματος είναι η υπόγεια κρύπτη στο πίσω μέρος του σηκού, η χρήση της οποίας ακόμα αμφισβητείται. Η πιο πιθανή ερμηνεία είναι ότι χρησίμευε ως χώρος τοπικού μαντείου.Κάτω από το ναό του Διός υπήρχε ένας πρωιμότερος ναός, που οικοδομήθηκε το πρώτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε βίαια πριν από το τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα. Από τον πρώιμο ναό σώζονται στη θέση τους ελάχιστα ερείπια, μολονότι στις ανασκαφές έχουν βρεθεί αρκετοί λίθοι και κέραμοι που προέρχονται από αυτόν. Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή αποσυναρμολογήθηκαν οι περισσότεροι από τους τριάντα-έξι δωρικούς κίονες, το υλικό των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή χριστιανικής εκκλησίας βασιλικού ρυθμού, σε μικρή απόσταση από τα ερείπια του ναού. Το γεγονός ότι οι κίονες βρέθηκαν πεσμένοι ακτινικά, δείχνει ότι η καταστροφή δεν προήλθε από τα φυσικά αίτια ενός σεισμού, όπου οι σπόνδυλοι των κιόνων θα έπεφταν δεξιά - αριστερά του κατακόρυφου άξονα του κάθε κίονα, αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση. Οι κίονες "σπρώχθηκαν", προκειμένου να χρησιμοποιηθεί τόσο το συνδετικό υλικό όσο και οι ίδιοι οι σπόνδυλοι οι οποίοι έπεσαν προς την συγκεκριμένη κατεύθυση.Από τους κίονες του περιστυλίου παρέμεινε όρθιος μόνο ένας ενώ οι άλλοι δύο που διασώθηκαν στην αρχική τους θέση είναι αυτοί που ορίζουν την είσοδο στον πρόναο.
Η αναστήλωση
Το 1984, άρχισαν αναστηλωτικές εργασίες στο ναό του Διός. Μέχρι το 1985, όπου διεκόπηκαν, τοποθετήθηκαν στη θέση τους αρχαίοι λιθόπλινθοι από το κρηπίδωμα, που συμπληρώθηκε εν μέρει με σύγχρονο υλικό (42 λιθόπλινθοι).\Οι πρώτες μικρές ανασκαφές έγιναν το 1766 από την αποστολή Dilettanti και το 1884-1912 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Το 1924, τον χώρο ανέλαβε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία με τους H. Hill και C. Blegen έσκαψαν το ιερό και τον λόφο Τσούγκιζα μέχρι το 1926. Μετά από μια μακρόχρονη διακοπή, ο C. William ανέσκαψε το 1964 μέρος των οίκων και του ξενώνα και έναν κλίβανο. Από το 1973 έως το 1986, το Πανεπιστήμιο Berkeley της Kαλιφόρνιας, υπό την διεύθυνση του S. Miller διεξήγαγε εκτεταμένες και συστηματικές ανασκαφές στον χώρο.
Σήμερα
Οι εργασίες αυτές και ενώ απομένει ελάχιστη εργασία για την πλήρης αναστήλωση του ναού ο κίνδυνος για παύση των εργασιών αυτών είναι ορατός. Τα χρηματικά κονδύλια ίσως να σταματήσουν τα εισρέουν, ιδιώτες είναι εκείνοι που υποστηρίζουν το έργο, με άμεση συνέπεια την μη ολοκλήρωση της Αναστήλωσης αλλά και την απώλεση της εργασίας από τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την αναστήλωση στόχο ζωής τους.
Κώστας Καλαντζής – Δήμαρχος Νεμέας
«Ψάχνουμε οικονομικά κεφάλαια»
«Οι πληροφορίες που έχουμε δεν είναι πως σταματούν οι εργασίες. Σταμάτησε κάποια στιγμή λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, και το πανεπιστήμιο του Berkley και οι Έλληνες χορηγοί το εξετάζουν αυτό, δεν νομίζω ότι θα σταματήσει. Προσπαθούμε να βρούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης έτσι ώστε να ξεκινήσει πάλι η αναστήλωση γιατί είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Νεμέα αλλά και για τον ελληνικό Πολιτισμό.»
Αριστοτέλης Καλής – Πρόεδρος Εμπόρων Νεμέας
«Διαβεβαιώνει η Αμερικανική Σχολή πως θα συνεχιστεί το έργο»
«Επικαλούμαστε πλέον και τους αγίους διότι οι πολιτικοί μας αδυνατούν να δώσουν λύσεις. 15 άνθρωποι εδώ και 20 χρόνια έφερνα στην επιφάνεια μαζί με τον Στέφανο Μίλερ και μια ομάδα άλλων ανθρώπων με κεφάλαια που έρχονται από ιδιώτες και από το πανεπιστήμιο του Berkley φτάσαμε σ εάν σημείο ανάδειξης ενός σπουδαίου συμβόλου. Αυτή τη στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιώτες έκαναν πίσω και κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί αυτό το έργο το οποίο θέλουμε ακόμα 3 χρόνια . μια τελευταία επιστολή που έλαβα απο την Αμερικανική σχολή μου λέει ότι θα ξεπεραστεί , δεν θ αφήσουν να υπάρξει πρόβλημα και πως θα έχουμε αίσιο τέλος . Ας το ελπίσουμε. ΄χουμε στείλει επιστολή και στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο είναι καιρός πια να σκύψει επάνω σε αυτά τα αρχαία που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας για να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε και να επικαλούμαστε ιστορία. Που είναι τα αηδόνια, που είναι ο Φλιούντας. Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο καταστρέφουμε.»
Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου