Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Το Άσυλο δεν γιατρεύει την ορφάνια αλλά την ζεσταίνει.

Η σιδηρά κυρία της Αγγλίας η MARGARET THATCHER είχε πει κάτι που έμεινε στην ιστορία μια και αυτή δυστυχώς είναι η ζωή μας.
«Κανένας δεν θα θυμότανε τον καλό Σαμαρείτη αν είχε μόνο καλές προθέσεις. Είχε επίσης και λεφτά.» Αυτά σκεπτόμουνα όταν παρακολουθούσα στο Σούπερ αυτόν τον Τηλεμαραθώνιο της Αγάπης.Που ήταν για το Ευθύμειο ίδρυμα που λειτουργεί χωρίς την παραμικρή συνδρομή του κράτους αλλά μόνο με την αγάπη του κόσμου και ορισμένων φορέων που εκδηλώνεται ανάλογα με την δύναμη όχι του πορτοφολιού αλλά την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας. Γιατί όταν ένας μικρός σου φέρνει παραμονές του Πάσχα και σου δίνει τον κουμπαρά του που μέσα σε αυτόν υπάρχουν όλα τα όνειρα του δεν υπάρχει μετά μέτρο για να μετρήσεις τους άλλους.
Ορισμένοι προσπάθησαν να ρίξουν το δηλητήριο τους αμφισβητώντας την διαφάνεια του ιδρύματος.Και τους δηλώνω για να τους κοπεί ακόμα και ο ύπνος ( αν και είναι χονδρόπετσοι και δεν ελπίζω ότι θα τους ταλαιπωρήσω στο θέμα του ύπνου.) γιατί θα παρουσιάσω τους οικονομικούς απολογισμούς που τους έχω στα χέρια μου. . Αλλά όμως όταν έχουμε μπροστά μας την αρκούδα γιατί να επιμένουμε να δούμε τα αποτυπώματα της; Αφού το Ευθύμειο έχει ζωντανά μπροστά μας τα παιδιά γιατί ψάχνουμε εμείς που τίποτα δεν προσφέρουμε να δούμε που πάνε τα χρήματα. Και αυτό να γράφεται την παραμονή του Τηλεμαραθωνίου . Αυτό σημαίνει μαχαιριά μέσα στα σπλάχνα ανθρώπων που ασχολούνται με το γιάτρεμα των πληγών που αφήνει από τη μια η ορφάνια και από την άλλη το χτύπημα της μοίρας. Και αυτά τα παιδιά βρεθήκανε άρρωστα μυαλά ( και το επαναλαμβάνω για να μη νομίσουν ότι έκανα λάθος άρρωστα μυαλά) για να τα βλάψουν γιατί νόμισαν ότι ζητώντας διαφάνεια μήπως θα κρύβεται κανένας τρίτος από πίσω και θα έπαιρνε την μερίδα του λιονταριού από αυτή την εκδήλωση. . Οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα από τα δικά τους έργα. Και όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας εξ’ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.
Μα ο Οδυσσέας Ελύτης κάπου γράφει ότι « με τις ξοβέργες μπορεί να πιάσεις πουλιά αλλά ποτέ το κελάηδισμά τους. Γι’ αυτό χρειάζεται μια άλλη ξοβέργα η μαγική» Την οποία μόνο εμείς διαθέτουμε γι’ αυτό και είμαστε πάντα δίπλα σε αυτόν που μας έχει την ανάγκη του. Αφού μπορούμε να αφουγκραστούμε το κελάηδισμα μετά όλα είναι εύκολα.
Γιατί έχοντας ως οδηγό πάλι τον Οδυσσέα Ελύτη υλοποιούμε τα λόγια του
Και πολλά μέλλει να μάθεις
αν το Ασήμαντο εμβαθύνεις.
Εμείς δεν ψάχνουμε να βρούμε πόσοι απολογισμοί δεν μας έχουν δοθεί αλλά πόσα παιδιά βρίσκουν θαλπωρή. Και όμως ποτέ δεν είδα να ζητάει από τον Ολυμπιακό Λουτρακίου ο ίδιος άνθρωπος κανέναν απολογισμό αν και γνωρίζει πολύ καλά την κακοδιαχείριση .
Αλλά «… κάθε καιρός κι η Ιερή Εξέταση Κάθε καιρός
κι ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης «
Εμείς προτιμάμε να παίζουμε το ρόλο του Αγίου Φραγκίσκου και αφήνουμε στους άλλους το ρόλο του Ιερού Εξεταστή που μάλλον τους ταιριάζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: