Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η κρίση χτύπησε και τον οβελία…

Στα 8,5 – 10 ευρώ το κιλό θα μας κοστίσει το έθιμο!

Η παράδοση θέλει και θυσίες, εν προκειμένω οικονομικές θυσίες. Κι αν θέλεις να σουβλίσεις τον οβελία σου την Κυριακή του Πάσχα ως γνήσιος Έλλην θα κάνεις και από αυτές, διότι ως γνωστόν ως λαός εκπτώσεις δεν κάνουμε στο φαγητό και στην διασκέδαση.

«Το έθιμο με… αριθμούς.»

Θα επικαλεστείς ίσως την κρίση Έλληνα Καταναλωτή έλα όμως που ετούτη σε αυτήν την χρονική περίοδο σε ευνοεί. Και ο λόγος. «Ένεκα της κρίσης που βιώνουμε και η οποία έχει πλήξει την αγορά οι τιμές φέτος σε αρνάκια και κατσικάκια θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα» δηλώνουν οι κρεοπώλες. Οι τιμές του πασχαλινού οβελία λοιπόν θα κυμανθούν φέτος μεταξύ 8,5 ευρώ και 10 ευρώ το κιλό.

«Σκληρά παζάρια με τους κτηνοτρόφους»
Την ίδια ώρα, η κρίση στην αγορά έχει οδηγήσει τους εμπόρους σε σκληρά παζάρια με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όμως διαμαρτύρονται τόσο για τις χαμηλές τιμές στις οποίες είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν τα προϊόντα τους όσο και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που όπως λένε υφίστανται εξαιτίας «των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και των παράνομων ελληνοποιήσεων». Οι έμποροι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ζήτηση στην αγορά είναι αυτή που καθορίζει τελικά τις τιμές και πως είναι λογικό να διαπραγματεύονται με τους κτηνοτρόφους ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή εφόσον οι καταναλωτές δυσκολεύονται να κάνουν τις αγορές τους. οι τιμές τώρα που δίνουν οι έμποροι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας δεν ξεπερνούν τα 4,5 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια και τα 4,2 ευρώ το κιλό για τα αρνιά, περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν οι τιμές να κυμανθούν στα 6 ευρώ το κιλό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι απαράδεκτο να πωλούν το αρνί προς 4-5 ευρώ το κιλό και τελικά οι καταναλωτές να το αγοράζουν προς 11-12 ευρώ το κιλό.
Ο πόλεμος θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, όταν βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι λεγόμενες ζωαγορές, εκεί όπου το ντόπιο έχει την τιμητική του και το παζάρεμα είναι σκληρό προς τέρψιν του εθίμου πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: