Η εκδήλωση στα Μαύρα Λιθάρια του δήμου Ευρωστίνης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για την διάβρωση των ακτών .Το πρόβλημα μεγάλο κατά μήκος της ακτογραμμής του νομού ,απειλεί να κατασπαράξει σπίτια και δρόμους στο διάβα του ..Το πρόβλημα υπαρκτό και το αδιέξοδο επίσης ,που έχει εισέλθει ο νομός ,αφού το κόστος είναι μεγάλο για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και οι αποσπασματικές κινήσεις και έργα απέδειξαν πως έκαναν ενδεχομένως μεγαλύτερο κακό αφού το πρόβλημα μετατέθηκε και μετατίθεται από δυτικά προς ανατολικά .Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ηχηρές απουσίες δημάρχων , των κυβερνητικών βουλευτών και πολιτών ..Γεγονός που καταδεικνύει πως κάποιοι δήμαρχοι πράγματι αντιλαμβάνονται ως προβλήμα ότι έχει να κάνει με τα διοικητικά τους όρια. Από την άλλη, οι βουλευτές της συμπολίτευσης πρέπει να αντιληφθούν πως πρέπει να εμφανίζονται και σε προβλήματα που μπορεί για την ώρα να μην έχουν τόσο μεγάλη λαική απήχηση ,αφορούν όμως το μέλλον αυτού του τόπου κι εκεί θα πρέπει να διατυπώσουν τις εκτιμήσεις τους, την θέση και την πολιτική που εκφράζουν αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν επιτέλους γιατί ως αποδεικνύεται τίποτα δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν εάν αυτό δεν γίνει απαίτηση και κινητοποίηση. Στην εκδήλωση εκφράστηκε η απόγνωση από τους δημάρχους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ,ακούστηκαν για πρώτη φορά ίσως λόγια μεστά ,ειλικρινή ,με δόσεις αυτοκριτικής για την στάση των κυβερνήσεων και των κοινωνιών μέχρι σήμερα και τις αυθαιρεσίες που υπήρξαν από τον Πάνο Μπεγλίτη ,αλλά και άμεσες λύσεις που έχουν να κάνουν με τις περιουσίες που κινδυνεύουν άμεσα από το Νομάρχη.
Νίκος Κουρτζής – Δήμαρχος Ευρωστίνης
«Να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης»
« Η συγκέντρωση αυτή έχει σαν στόχο κυρίως στο τι μπορούμε να κάνουμε ως άμεση παρέμβαση. 25 σπίτια κι άλλα 15 σημεία κοινόχρηστα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να γκρεμιστούν. Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες και γι αυτό το θέμα κάτι πρέπει να γίνει, και πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ. Το θέμα της διάβρωσης έχει 2 διαστάσεις την μακροχρόνια αντιμετώπιση και την άμεση παρέμβαση. Η μακροχρόνια πρέπει να έχει μια συνολική μελέτη για όλη την ακτογραμμή και γενναίες χρηματοδοτήσεις για έργα. Τόσα χρόνια οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει , εκτός από τα τελευταία έργα της νομαρχίας, δεν στηρίζονταν σε μια ενιαία μελέτη γι αυτό και έσωσαν κάποια σπίτια αλλά δημιούργησαν προβλήματα πάρα πολλά στον γειτονικό δήμο. Ο δήμος έχει μοναδική δυνατότητα και υποχρέωση να ενημερώνει , να κινητοποιεί, να διεκδικεί. Ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης , ο δήμος αν γκρεμιστεί κάποιο σπίτι δεν έχει ουδεμία ευθύνη. Προτείνω: με επικεφαλής το νομάρχη και τη συμμετοχή όλων των παράκτιων δημάρχων να απευθυνθούμε όπου χρειάζεται , στο Υπουργείο Οικονομικών , στο ΥΠΕΧΩΔΕ, και να διεκδικήσουμε , ν αναζητήσουμε δυνατότητες άμεσης παρέμβασης με την μορφή του κατεπειγόντως! Με τη συνεργασία και εποπτεία της νομαρχίας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα νομότυπης παρέμβασης. Να μελετηθούν όλα τα ακίνητα που κινδυνεύουν και να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις μέσα στην ιδιοκτησία. Υπάρχουν δημότες που μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν και ο δήμος το ίδιο. Και η Ν.Α έχει δείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει. Να εξασφαλίσουμε όμως την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης
Αντώνης Κλαδούχος – Δήμαρχος Ξυλοκάστρου
«Τελείωσαν τα έγγραφα , οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις.»
« Χρειάζονται πολλές και σοβαρές επιστημονικές μελέτες και πάρα πολλά χρήματα. Χρειάζεται και η απαραίτητη πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση για να διαθέσει αυτά τα χρήματα. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους και τοπικά που το βιώνουμε και περιφερειακά αλλά και κεντρικά το γνωρίζουν άπαντες , υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων όλων των παραλιακών δήμων προς όλους ανεξαιρέτως τους αρμοδίους . Αν όμως διαβάσουμε τα στοιχεία του ΠΕΠ Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 στον προϋπολογισμό όπως οργανώθηκε και σχεδιάστηκε στο μέτρο που αφορά προστασία του περιβάλλοντος και έκτακτες ανάγκες , έχει εγγραφεί το ποσό των 3 εκ. 61 χιλιάδων ευρώ και αφορά όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου!!! Άρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τελείωσαν τα έγγραφα , οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις. Ένας δρόμος υπάρχει , η πίεση και η κινητοποίηση.
Άγγελος Τσουλούφας – Δήμαρχος Σικυωνίων
«Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες στη διεκδίκηση αυτού του μεγάλου έργου.»
«Εδώ και 15 χρόνια ο αείμνηστος δήμαρχος Γιώργος Γιαννόπουλος είχε κινήσει διαδικασία και μέσω της νομαρχίας είχε ξεκινήσει μια μελέτη συνολική σ επίπεδο προμελέτης από τον κύριο Μουτζούρη . Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα σημαντικό σ επίπεδο συνολικής μελέτης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Η Τ.Α , εμείς, πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες στη διεκδίκηση αυτού του μεγάλου έργου.»
Γιώργος Λιούντρης – Δήμαρχος Βόχας
«Ανάπτυξη χωρίς παραλία δεν υπάρχει.»
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ανάπτυξη και βιωσιμότητα του νομού μας χωρίς παραλία. Το θέμα είναι βασικά οικονομικό , ούτε ο δήμος, ούτε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μπορούν να κάνουν κάτι εάν δεν υπάρχουν χρήματα. Εμείς μπορούμε να διεκδικούμε , να πιέζουμε όλοι μαζί. Να σταθώ στο νομικό πλαίσιο που είναι το πρόβλημα των παρεμβάσεων σ οποιοδήποτε σημείο της περιοχής από εδώ έσω την Κόρινθο. Σήμερα είναι ακατόρθωτο να κάνει κάποιος μια παρέμβαση νόμιμη. Είναι κατηγορούμενος ο δήμαρχος ή όποιος ιδιώτης προσπαθήσει να παρέμβει . Πρώτος στόχος λοιπόν η τροποποίηση αυτού του νόμου.»
Γιώργος Σοφίας – Δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων
«Να κλιμακώσουμε την πίεση»
«Θεωρώ πως η κλιμάκωση των πιέσεων και η μαζικότητα των κινητοποιήσεων θα φέρουν αποτέλεσμα έτσι ώστε το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει την αρμοδιότητα και την οικονομική δυνατότητα να εκταμιεύσει χρήματα για να γίνει μια συνολική μελέτη και κάποιες άμεσες παρεμβάσεις»
Κώστας Λέγγας – Δήμαρχος Στυμφαλίας / Αντιπρόεδρος ΤΕΔΚ
«Κινητοποιείται η ΤΕΔΚ στις 9 Μαΐου»
«Η ΤΕΔΚ στις 9 του μήνα προβαίνει σε κινητοποιήσεις τα διόδια Ζευγολατιού για το μεγάλο αυτό θέμα καις ας καλούμε όλους ώστε να στείλουμε βροντερή φωνή προς την κεντρική εξουσία και να μπορέσουμε να κερδίσουμε ότι μπορούμε τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς»
Πάνος Μπεγλίτης –βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Επί τόπου να έρθει ο Σουφλιάς»
«Το πρόβλημα δεν είναι έκτακτο ,δεν είναι συγκυριακό !Το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις δομικές και διαρθρωτικές ,περιβαλλοντικές αλλά και από τις συνέπειες τους οικονομικές και κοινωνικές. Δεν μπορεί να προσεγγιστεί με όρους έκτακτης βοήθειας ,χρηματοδότησης ή παρέμβασης και θα χρειαζόταν πολύ φαντασία για να μπορέσουμε να πούμε πως αξιοποιούμε τις διαδικασίες των ΠΣΕΑ ή της πολιτικής προστασίας .Εάν αφήσουμε το πρόβλημα ως έκτακτο θα έχουμε ηττηθεί στην αφετηρία της ανάδειξης του προβλήματος. Θα πρέπει στην στρατηγική μας να θέσουμε και ζητήματα που ενδεχομένως στην πορεία αποδειχθούν επώδυνα. Σας μιλάω με αγωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα. Η διάβρωση των ακτών παίρνει αυτή τη διάσταση σήμερα γιατί υπάρχει τεράστια παρανομία στην Κορινθία. Συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι ,όλες οι κυβερνήσεις, οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και οι Τοπικές αυτοδιοικήσεις ,συνυπεύθυνες είναι και οι τοπικές κοινωνίες. Γιατί μπορεί να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις .Και αυτές πρέπει να τις αναλάβουμε ως τοπικές κοινωνίες ,ως πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί. Κατά συνέπεια, όλοι μας θα πρέπει να ξαναδούμε πολλές από τις γκρίζες ζώνες του κοινού μας κοινωνικού βίου εδώ στην Κορινθία. Μιλήσαμε όλοι για την ανάγκη χρηματοδοτήσεων. Εγώ θα το υποστηρίξω αν θέλετε για να είμαι και αρεστός. Θα πλειοδοτούσα στην ανάγκη ανεύρεσης χρημάτων , πόρων κοινοτικών και εθνικών , με μια όμως προϋπόθεση , ότι τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε σε βαρέλι δίχως πάτο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια συνεχή ανακύκλωση, την διαμόρφωση ενός συνεχούς φαύλου κύκλου , προμελετών και μελετών και τη συνέχεια αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας έργων. Θα ζητούσα από τους κυβερνητικούς βουλευτές που απουσιάζουν σήμερα αλλά και από τα στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται εδώ να ζητήσουμε όχι συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τον κύριο Σουφλιά αλλά να του ζητήσουμε να ξοδέψει ένα πρωινό και να διατρέξει όλη την ακτογραμμή της Κορινθίας. Για να μην έχουμε μια ψευδεπίγραφη εικόνα του όλου προβλήματος δεν υπάρχουν τεράστιοι πόροι διαθέσιμοι ,ούτε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ούτε από τον εθνικό με τις δεδομένες σήμερα συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Άρα πρέπει να δούμε και το λέω για να εξορκίσω και τις δικές μας ευθύνες ως αυριανή κυβέρνηση αυτού του τόπου, να δούμε με πολύ ειλικρίνεια με όλα αυτά που αναλαμβάνουμε ως ευθύνες να αντιμετωπίσουμε και κυρίως αύριο να υλοποιήσουμε. Δεν ήρθα εδώ για να υπερβάλω σε υποστήριξη ήρθα για να μοιραστώ μαζί σας με την ίδια αγωνία και ειλικρίνεια ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει ν αντιμετωπίσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε: Κινηματικούς – κοινωνικούς και πολιτικούς.
Νίκος Ταγαράς – Νομάρχης Κορινθίας
«Οι δυο προτάσεις για την άμεση παρέμβαση στις ιδιοκτησίες»
«Όταν κάναμε μια πρώτη πιλοτική παρέμβαση που είναι σ εξέλιξη με κάποια έργα για να προστατέψουμε κάποιες πληγές κατά μήκος της ακτογραμμής κάποιες από τις κατασκευές αστόχησαν. Κάναμε και διορθώσεις , τροποποιήσεις στη φάση της κατασκευής, διότι είδαμε όταν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα έργα ότι χρειάζεται προσαρμογή ή διαφοροποίηση της μελέτης για να είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική η κατασκευή. 2 εκ. ευρώ ήταν το έργο αυτό για να φτιάξουμε 30 προβόλους και κάποιους κυματοθραύστες παράλληλα προς της ακτογραμμή. Το που πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και με ποιο τρόπο προκύπτουν από μελέτη . απευθυνόμαστε στον αρμόδιο υπεύθυνο τεχνικό σύμβουλο, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Δύο είναι τα επίπεδα της παρέμβασης με δυο στόχους. Η μια είναι η προστασία των κοινοχρήστων χώρων (Π.Ε.Ο, η πλατεία Δερβενίου) είτε είναι κατοικίες. Όσων αφορά στο τι έπρεπε να γίνει για την διάβρωση των ακτών πρέπει να ξεκινήσουμε από το όλον δηλαδή συνολική μελέτη και ταυτόχρονη κατασκευή των απαραίτητων έργων κατά μήκος της ακτογραμμής. Αυτή είναι η τέλεια λύση. Αυτό όμως σημαίνει ένα κόστος πολύ μεγάλο είναι πάνω από 50 εκ ευρώ ή και 100 εκ ευρώ για να έχουμε και μια άποψη του κόστους παρέμβασης συνολική. Για τις κατοικίες θα διακρίνουμε δυο περιπτώσεις υπάρχουν κατοικίες που κινδυνεύουν, οι οποίες είναι νόμιμες εφόσον είναι καθορισμένα τα όρια της ιδιοκτησίας, όσα λοιπόν οικόπεδα έχουν ιδιοκτησιακά όρια συγκεκριμένα και καθορισμένα μπορούν να πάρουν άρση της επικινδυνότητας του κτίσματος από την πολεοδομία αύριο το πρωί. Υπάρχουν όμως οικόπεδα ή κτίσματα που είναι νόμιμα αλλά η γραμμή αιγιαλού και παραλίας δεν έχει καθοριστεί . άρα το όριο ιδιοκτησίας προ στη θάλασσα δεν είναι συγκεκριμένο. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Πρόταση: θα πρέπει να έχουμε ένα τοπογραφικό και φωτογραφίες που θ αναδεικνύουν το πρόβλημα της κάθε περίπτωσης , να καθίσουμε γι αυτές τις 30 περιπτώσεις και να δούμε ποιες μπορούν να πάρουν άδεια από την πολεοδομία η οποία να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να παρέμβει στα όρια της ιδιοκτησίας του. Επαναλαμβάνω εκτός των ορίων ιδιοκτησίας χρειάζονται όλες εκείνες οι εγκρίσεις και δυο φορές περισσότερες πριν για να εκτελέσουμε το έργο στους χώρους εκτός ιδιοκτησίας . Η επόμενη κίνηση που δεν υπάρχει γραμμή αιγιαλού και παραλίας είναι να προχωρήσουμε στον καθορισμό της . Ανοίγουμε έτσι έναν δρόμο που ίσως να έχει και φως στο τέλος της διαδρομής του.»
Δευτέρα 27 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου