Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΚΔΑΥ ΣΤΟ ΜΠΟΛΑΤΙ;

-Ένα χωριό ξεσηκώνεται….
-Ραψωματιώτης: Τα τεράστια νούμερα που ακούγονται δεν ισχύουν!


Η δημιουργία ΚΔΑΥ στην περιοχή του Μπολατίου απασχολεί τις τελευταίες την επικαιρότητα, αφού το χωριό αντιδρά, ο δήμος έχει υποβάλει 2 ενστάσεις , το νομαρχιακό συμβούλιο κάνοντας δεκτές αυτές ανέβαλε το θέμα για επόμενη συνεδρίαση την ίδια ώρα που ο επιχειρηματίας απορεί για την μεταστροφή του αρχικώς θετικού κλίματος

Δημήτρης Ραψωματιώτης-Επιχειρηματίας:
«Έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις»

«Αυτό που μ έχει παραξενέψει και προβληματίσει είναι πως πριν από ένα μήνα οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα αντιδρούν απ το χωριό και το δήμο όλοι με αγωνία με ρωτούσαν πότε θα ξεκινήσει. Οι κάτοικοι ξέρουν πότε δημιουργήθηκε το θέμα ήρθε στο Δ.Σ την πρώτη φορά, υπήρχε μια διαφωνία για το πότε έγινε η ενημέρωση του συμβουλίου κατανοητό, ξαφνικά όμως άρχισαν ερωτήματα και ενδοιασμοί. Έγιναν συναντήσεις υπήρξε ενημέρωση όμως παρ ότι υπήρξε ενημέρωση σε καφενείο εδώ στο Μπολάτι και αναφέρθηκαν όλα φεύγοντας έμεινα με την συμφωνία όλων , ο πρόεδρος μάλιστα του Τ.Σ είπε αν δεν γίνει θα παραιτηθώ. Μου ζήτησαν τη μελέτη την έδωσα, τίποτα δεν είναι κρυφό και μαθαίνω μετά το ίδιο βράδυ πως το Τ.Σ πήρε απόφαση να μην γίνει και να έρθει το θέμα στο Δ.Σ . Μετά ξέφυγε από μένα το θέμα , δεν μπορώ να κρίνω δεν θα πάρω θέση για τα εσωτερικά. Εκείνο που λέω για την μονάδα είναι: έχουν δοθεί απαντήσεις ξεκάθαρες σε όλα τα ερωτήματα. Είχα ζητήσει μάλιστα και συνάντηση από το ΤΑ και είπα αν σας φέρω χαρτιά για όσα λέτε , νόμους εγκρίσεις , ντοκουμέντα, θα βγείτε και θα πείτε λάθος κάναμε; Δεν μου απάντησαν και συνάντηση δεν έγινε.
Είμαι διατεθειμένος με χαρτιά να δώσω απαντήσεις , με σφραγίδες και υπογραφές. Κάναμε ότι μπορούσαμε διότι για την χωροθέτηση πχ τώρα που αλλάξαμε την χρήσης ζητήσαμε νέες εγκρίσεις κι τις πήραμε για τη νέα μονάδα. Πέρα από αυτό πήραμε και από την περιφέρεια έγγραφο το οποίο λέει πως η μονάδα εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό, τι άλλο να κάνουμε; »


«Το χωριό έτοιμο για κινητοποιήσεις»

«Έχει κάνει αίτηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων , πέρασε ομόφωνα κατά από το Δ.Σ Βόχας , και μετά πήγε στοπ νομαρχιακό. Εδώ δεν είναι βιομηχανική περιοχή , στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό είναι αγροτική περιοχή , έχει γύρω 40 διάσπαρτες οικίες έχουμε και 2 μοναστήρια εδώ συνεπώς εδώ είναι το μπαλκόνι μας, τώρα θα έρθει να γίνει εδώ , δεν θέλουμε.
Φοβόμαστε την μόλυνση , είναι βιομηχανία, να πάει λοιπόν στην βιομηχανική περιοχή , να τον βοηθήσουν να πάει εκεί που πρέπει . να πάει νόμιμα και εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Θέλουμε την πρόοδο αλλά να είναι νόμιμο.»


«Εδώ έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη παρεξήγηση , ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, βλέπει τους μπλε κάδους και νομίζει ότι είναι η ανακύκλωση, η ανακύκλωση είναι ένα καλό που το επιδιώκουμε αλλά δεν μπορεί να καταλάβει πως σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν από τα ήδη δημιουργηθέντα ΚΔΑΥ στην Ελλάδα το 40% αυτών των οποίων διέρχονται μέσα απο τους μπλε κάδους είναι σκουπίδια. Άρα δηλαδή όταν λέμε ότι εδώ ο επιχειρηματίας ζητάει μια άδεια για 22.000 τόνους συνολικού όγκου , η Κορινθία έχει δυνατότητα 4,5 χιλιάδες μελλοντικά θα έχει 9.000. 22 χιλιάδες λοιπόν από πού θα έρθουν; Από βιομηχανίες πιθανόν των Αθηνών και δευτερευόντως λέει η μελέτη θα καλύψει σταδιακά και τους μπλε κάδους της Κορινθίας. Είπαμε όμως το 40% σκουπίδια, συνεπώς θα έχουμε εδώ στο προαύλιο 120 τόνους ανοιχτά σκουπίδια καθημερινά. Δεν νομίζω να μπορεί να συμβαδίσει ούτε με το περιβάλλον ούτε με τις οικίες. Υπάρχει πρόβλημα κι άλλο. Θα περνούν 17μετρες νταλίκες, το οδικό δίκτυο δεν μπορεί ν αντέξει , είναι αγροτικό δίκτυο δεν έχει προδιαγραφές.»


Γιώργος Λιούντρης - Δήμαρχος Βόχας:
«Αρνητικός ο δήμος , καταθέτει 2 ενστάσεις.»

«Νομίζω ότι όντως κάτι πρέπει να γίνει στο νομό αλλά δεν μπορούμε να λέμε για επίπεδο νομού όταν μιλάμε για 22.000 κόσμου και η δυναμικότητα του νομού δεν ξεπερνάει τους 4 χιλιάδες τόνους, δηλαδή μιλάμε ότι 18.000 τόνοι θα έρχονται από αλλού από πού θα περάσουν και ένα δεύτερο τα υπολείμματα που θ αφήσουν ποιος θα τα πάρει;Και οι ΧΑΔΑ κλείνουν και ο δεματοποιητής βλέπετε τι γίνεται , κανένας δεν μπορεί τώρα να δεχτεί, να υποστηρίξει αυτήν την επιχείρηση, εγώ αδυνατώ και σαν δήμος να υποστηρίξω σήμερα με το ΧΑΔΑ αύριο με τον δεματοποιητή. Ο ιδιώτης που θα τα αφήσει και θα φύγει τα υπολείμματα ποιος θα τα πάρει , ο επιχειρηματίας; Θα μείνουν εκεί.


«Πρόβλημα η διέλευση των νταλικών»

Εξηγήσαμε επίσης πως ο όγκος των αυτοκινήτων που θα περνούν από τον ιστό του δήμου Βόχας και όχι μόνο, υπολογίζουμε νταλίκες με 4.000 δρομολόγια το χρόνο. Βάλαμε πάλι εκεί το αίτημα για παράλληλο δρόμο. Πρέπει να απαιτήσουμε μέσα σε όλα αυτόν τον παράλληλο έως το Κιάτο σε πρώτη φάση , να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις διότι και εμείς αύριο θέλουμε ΒΙΠΕ στο Ζευγολατιό , όλη αυτή η κίνηση πρέπει να περνάει έξω απο τον ιστό της πόλης. Αυτές τις 2 ενστάσεις καταθέσαμε, το νομαρχιακό ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από τον επιχειρηματία και ανεβλήθη το θέμα

«Τι απαντά ο επιχειρηματίας»

Ένα φορτηγό το οποίο ανήκει στην εταιρία θα περνάει από την πλατεία και το άλλο της άλλης εταιρίας δεν θα μπορεί; Η εταιρία υπάρχει και είναι νόμιμη από το 1993. δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα υπάρχει δρόμος άλλος παράλληλος, όχι ο καλύτερος όμως υπάρχει και θα εξυπηρετεί. Δεν υπάρχει επιβάρυνση για το Μπολάτι και τις άλλες περιοχές . η διέλευση θα είναι ανύπαρκτη από τα ΔΔ και την παλιά εθνική . Υπάρχει ένα θέμα για ένα τμήμα αυτού του δρόμου 500 μέτρα που πρέπει να φτιαχτεί. Νομίζω πως δεν μπορεί αυτό να αναστείλει την λειτουργία μιας μονάδας η οποία θα βοηθήσει .Για την υποβάθμιση της περιοχής θα πω και θα θυμίσω πως ήταν η περιοχή πριν έρθουμε εμείς εδώ. Αναβαθμίσαμε το σημείο, για τη ΔΕΗ που ήρθε εδώ εμείς πληρώσαμε για τα τηλέφωνα έγινε δίκτυο εμείς πληρώσαμε και ο δρόμος που έγινε άσφαλτος και εμείς πληρώσαμε . η περιοχή αναβαθμίστηκε και θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο . όπως είναι σχεδιασμένη η μονάδα θα δουν πως υπάρχει μικρός χώρος αποθήκευσης. Συνεπώς δεν υπάρχει τέτοιος φόβος για εδώ . απ όλους τους χώρους που έχουμε εδώ σήμερα 3.800 συνολικά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακύκλωση από αυτά τα 1600 στεγασμένος χώρος γραφεία και μηχανήματα διαλογής, 500 μέτρα χώρος για προσωρινή αποθήκευση έτοιμου προϊόντος και μια αυλή η οποία είναι πάρκινγκ και προσωρινή αναμονή. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο πως αν δει κάποιος τη μονάδα και το σχεδιασμό θα δει πως τα τεράστια νούμερα που λέγονται δεν υφίστανται …»

Δεν υπάρχουν σχόλια: