Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

«ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ;»

«Μουδιασμένη», είναι η Κορινθία μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη από το Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, την Παρασκευή, για το Φράγμα του Ασωπού.
Ο υπουργός Αναφερόμενος σε έργα που δρομολογεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη την Πελοπόννησο είπε για την Κορινθία: «Το Φράγμα του Ασωπού της Κορινθίας έχει ενταχθεί, έχει προχωρήσει, αλλά έχει κάποιο δικαστικό πρόβλημα. Θεωρώ πως δεν είναι σημαντικό αυτό το πρόβλημα, πιστεύω πως μπορούμε να το προχωρήσουμε. Περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα να αρθεί η δυσκολία αυτού του προβλήματος, το οποίο το ξέρετε. Και πιστεύω πως σύντομα θα γίνει αυτό το έργο». Εγγράφως και επισήμως το Υπουργείο αναφέρεται στην ολοκλήρωση της Λιμνοδεξαμενής των Κάτω Πιτσών, αλλά αναφέρεται και στην αξιοποίηση της λεκάνης του Φενεού, αποχετευτικών στραγγιστικών έργων προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ. Έχει γίνει ο ταμιευτήρας και θα ολοκληρωθεί το δίκτυο.
Δηλαδή , τίποτε καινούριο δεν μας ανέφερε ο κ. Υπουργός! Το Φράγμα …. «εύχεται» να γίνει και η αξιοποίηση της λεκάνης του Φενεού μακάρι να βρει τον δρόμο της!» Μπορεί κάποιοι να με χαρακτηρίσουν κακόπιστη, αλλά πώς να το κάνουμε, ο κ. υπουργός μιλώντας για τον ανάβαλο της Αργολίδας είπε πως θα γίνει! Είπε πως «Είναι πολιτική απόφαση και κυβερνητική δέσμευση!» Πως να μην είμαι καχύποπτη, όταν ακούω φειδωλό και προσεκτικό τον Νομάρχη να δηλώνει: «Είναι το έργο σε μια κρίσιμη φάση, λόγω οικονομικής εμπλοκής στο ΣτΕ μετά την επαναδημοπράτησή του, δεν έχω κάτι νεότερο ν’ ανακοινώσω αυτή την στιγμή. Ελπίζω να τελειώσει και να τελειώσει σύντομα θετικά» Κατόπιν των δηλώσεων Χατζηγάκη οι διατυπωμένες απόψεις , μοιάζουν θλιβερές…. «Ενώ έχουν εξασφαλιστεί, τα κονδύλια, ενώ έχει προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, την τελευταία στιγμή, ο ανάδοχος, ο οποίος ήταν ο πρώτος και λόγω έντασης που έγινε και των αποφάσεων του δικαστηρίου, δεν είναι εκείνος που έχει αναλάβει το έργο, έχει μπλοκάρει όλη τη διαδικασία, με αλλεπάλληλες δικαστικές παρεμβάσεις. Ελπίζουμε πως το ΣτΕ γρήγορα θ’ αποφασίσει ώστε πραγματικά από εκεί και πέρα να προχωρήσει το έργο», δηλώνει ο βουλευτής Κώστας Κόλλιας.
Όσο προχωρά ο καιρός, ουδείς απ’ όλους εκείνους που εξέφραζαν την βεβαιότητα πως το έργο θα γίνει, αναφέρεται πλέον σ’ αυτό. Η σιωπή είναι πλέον ηχηρή, αφού εάν θέλουμε να τοποθετούμαστε ξεκάθαρα όλα δείχνουν πως το έργο θα καθυστερήσει για πολύ, αφού ούτε καθορισμένες ημερομηνίες υπάρχουν, ούτε και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για τις όποιες εξελίξεις από εδώ και πέρα.
Το φράγμα κατά το πρόσφατο παρελθόν έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης , αφού τέθηκε προεκλογικά τόσο στις Νομαρχιακές όσο και στις βουλευτικές εκλογές ως το μεγάλο έργο που ξεκινά στην Κορινθία. Οι προσπάθειες του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, για την προώθηση του θέματος είναι γνωστές. Στην Περιφερειακή έκθεση του Επιμελητηρίου Κορινθίας, άμα την αναλήψη των καθηκόντων του, είχε διαβεβαιώσει πως το έργο θα εκτελεσθεί και ότι σε λίγο καιρό μετά την επαναδημοπράτησή του, θ’ ακούσουμε πράγματι τις μπουλντόζες να δουλεύουν. Μάλιστα, υπερθερμάτησε , λέγοντας πως «για εκείνον είναι χρέος τιμής και προσωπικό του στοίχημα η κατασκευή του φράγματος» Έχω την αίσθηση, πως αυτό που τώρα έχει ιδιαίτερη σημασία είναι όλοι να μιλήσουν πλέον με την γλώσσα της αλήθειας… Ξεκινάμε με το αυτονόητο, πως όλοι οι πολιτικοί μας ταγοί θέλουν να γίνει το έργο αυτό, που ομολογουμένως θα δώσει άλλη αναπτυξιακή πορεία στο νομό. Κάπου αυτό στο δρόμο χάθηκε! Θόλωσαν τα νερά! Οι δηλώσεις και κυρίως οι «διαρροές» χωρίς υποψία στο που πραγματικά βρίσκεται το έργο, δυσκόλεψαν την κατάσταση. Όλοι, λοιπόν, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων! Και να μας πουν εάν πρέπει για την ώρα…ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: