Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

-Συνεδρίασε η 8η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.Ε.Π Πελοποννήσου

-Ξεπέρασε η απορροφητικότητα το 100% 10 μήνες πριν το «κλείσιμο» του προγράμματος!
Χαμόγελα πολλά στην αίθουσα του καζίνο το οποίο φιλοξένησε σήμερα την 8η επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου και πώς να μην χαμογελούν νομάρχες και περιφερειάρχης αφού το πρόγραμμα 10 μήνες πριν να κλείσει δίνει απορροφητικότητα στην περιφέρειά μας πάνω από 100%. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 897 έργα – κυρίως υποδομές – εκ των οποίων τα 671 έχουν ολοκληρωθεί. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών αγγίζει το 145,4% της συνολική δαπάνης του προγράμματος η οποία φτάνει τα 598 εκ ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 471 εκ. και ιδιωτική συμμετοχή 714 εκ. ευρώ.
Παρόντες ο περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος, Οι νομάρχες Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος. Εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ αλλά και επιμελητήρια από την Περιφέρεια, φορείς οι οποίοι σχετίζονται με το πρόγραμμα και την υλοποίηση του

Ν. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου
«Προλάβαμε τις προθεσμίες – πήραμε τα χρήματα!»
«Επιλέξαμε το Λουτράκι και είναι συμβολική αυτή η κίνηση για την συνεδρίαση της 8ης επιτροπής παρακολούθησης του Π.Ε.Π Πελοποννήσου. Όπως γνωρίζεται ΄χουμε μπει στον τελευταίο χρόνο υλοποίηση μετά την παράταση που πήραμε λόγω πυρκαγιών. Ήδη έχουμε ξεπεράσει σε απορροφητικότητα το 100% του προϋπολογισμού και είμαστε σε μια διαδικασία εξυγίανσης του προγράμματος δηλαδή της επιλογής εκείνων ων έργων τα οποία ως γέφυρες θα περάσουν στην Δ Προγραμματική .
Η διαδικασία προχωρά πολύ καλά η διαχειριστική αρχή την οποίαν και συγχαίρω δημόσια προωθεί όλες αυτές τις διαδικασίες πολύ νωρίτερα από τα χρονικά περιθώρια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε κατά 10 μήνες μπροστά, είμαστε έτοιμοι να πάμε και στο τυπικό κλείσιμο του ΠΕΠ ώστε να μην έχουμε την δυσκολία ν απορροφήσουμε 2 προγράμματα μαζί. Ήδη έχουμε ζητήσει και έχουμε πάρει σε αρκετούς κωδικούς παρέμβασης εκχώρηση και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε αφού έχουμε λάβει πιστοποίηση χορήγησης συνεπώς θα προχωρήσουμε και στις προσκλήσεις .»

Ν. ΤΑΓΑΡΑΣ – Νομάρχης Κορινθίας
«Το στοίχημά μας πλέον είναι το ΕΣΠΑ»
«Στην ουσία έχει κλείσει από πλευράς ένταξης τώρα κλείνει και απο πλευρά κατασκευής έργων . Ήταν μια ευκαιρία την οποίαν αξιοποιήσαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, υπάρχου ανοιχτά μεγάλα ζητήματα γι αυτό και προετοιμαζόμαστε για την άλλη ευκαιρία από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο αναφοράς για το ποίο αύριο έχουμε και πάλι επιτροπή παρακολούθησης.
Η σημερινή συνάντηση ουσιαστικά είναι συμπεράσματα λέω ότι σε άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες και εδώ ευχαριστώ και τον αείμνηστο Αντώνη Ματσίγγο αλλά και την Αγγέλα Αβούρη και το Νίκο Αγγελόπουλο, όλους με τους οποίους προσπαθήσαμε εν να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία
Το πιο κρίσιμο βεβαίως είναι η προετοιμασία της επόμενης ευκαιρίας έχει καθυστερήσει βεβαίως , ετοιμαζόμαστε όμως εκεί όπου μπορούν να επιλεγούν έργα να έχουμε ετοιμότητα και ωριμότητα ώστε όταν υπάρξουν οι προκηρύξεις να διεκδικήσουμε και να εντάξουμε έργα.»

Δ. ΔΡΑΚΟΣ- Νομάρχης Μεσσηνίας
«Δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων»
«Μιλώντας όχι μόνο για τη Μεσσηνία αλλά για όλο το Μοριά , είμαστε στο στόχο ένα, δεν είμαστε ευχαριστημένοι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να πετύχουμε σύγκληση και συνοχή όπως επιβάλει η ευρωπαϊκή ένωση η οποία γι αυτό κάνει και τα προγράμματα αυτά.
Νομίζω ότι αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας στο ΕΣΠΑ να υπάρξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία στην περιφέρεια πέρνα των όσων έχουν δηλωθεί για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις άλλες προηγμένες περιοχές.
Όσο πιο νότια τόσο χειρότερα, Λακωνία και Μεσσηνία αφορά αυτό είμαστε μεταξύ των τελευταίων νομών στην κατάταξη ανάπτυξης στην κατάταξη της χώρας και αυτό έχει να κάνει με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες που σημαίνει και εδώ η κατανομή των πόρων πρέπει να είναι η αντίστοιχη των αναγκών για να θεραπευτούν τα προβλήματα.
Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης αλλά και εθνικής διάσταση διότι αν ένα μέλος του σώματος δεν λειτουργεί τότε το σώμα δυσλειτουργεί. Έτσι και με τις περιφέρειες.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ – Νομάρχης Αρκαδίας
«Από τις καλύτερες επιτροπές»
«Είναι μια από τις καλύτερες και ευχάριστες επιτροπές η 8η που γίνεται εδώ γιατί είμαστε στο τέλος, όπως ξέρουμε η απορρόφηση στα περισσότερα έργα έχει ξεπεράσει το 100% γι αυτό και τα συγχαρητήρια μου στην περιφέρεια Πελοποννήσου .
Συγχαρητήρια και στους τελικούς δικαιούχους, εμείς στην Αρκαδία είμαστε ευχαριστημένοι για τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί , η δουλειά όμως αυτή που έγινε στο Γ ΚΠΣ ν αποτελέσει παράδειγμα και για την Δ Προγραμματική η οποία ξεκινά σύντομα .

Β. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ - Νομάρχης Αργολίδας
«Να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες»
«Πρέπει να κοιτάμε το σύνολο των έργων γι αυτό και κανείς δεν μπορεί ν πει πως είναι ευχαριστημένος. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες από την εκπόνηση των μελετών από την συγκέντρωση όλων των προϋποθέσεων έως ότου φτάσουμε στο να ξεκινήσει το έργο . όλοι προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες αυτές, στην Πελοπόννησο ξέρετε πως πήραμε παράταση λόγω των πυρκαγιών , κάποια έργα ωστόσο έχουν εμπλοκή ακόμα και στα δικαστήρια. Η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα και κάποια έργα να περάσουν ως γέφυρες στο επόμενο πακέτο

Δ. ΠΑΥΛΗΣ – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας
«Θα κλείσουμε εντός των προθεσμιών»
«Νομίζω είμαστε στο κλείσιμο, η παράταση που δόθηκε στην περιφέρειά μας ήταν προς τη θετική κατεύθυνση ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα και το οικονομικό αντικείμενο θα κλείσει έως 30 -6 , είμαστε σε υψηλό βαθμό απορροφητικότητας όπως δείχνουν και τα στοιχεία και είμαι ευτυχής γι αυτό διότι όπως καταλαβαίνεται εδώ στην Ελλάδα πάντα τρέχουμε τελευταία στιγμή για να κλείσουμε. Εδώ στην Περιφέρειά μας , είμαστε και πυρόπληκτοι , είναι θετικό .»





ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στον ίδιο χώρο με την συμμετοχή όμως των περιφερειών Δυτικής Ελλάδα και Ιονίων Νήσων πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και νέα συνεδρίαση για το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: