Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ 2,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 2,8 εκατ. κτίρια σε όλη την Ελλάδα θα υποστούν «ενεργειακό λίφτινγκ» στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος που σχεδιάζει να βγάλει στον αέρα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα αφορά σε πρώτη φάση κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, τα οποία αποτελούν το 89% από τα συνολικά 3,2 εκατ. που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τα κτίρια αυτά θεωρούνται εξαιρετικά ενεργοβόρα, καθώς έχουν κτισθεί χωρίς κανονισμό θερμομόνωσης και με τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις που θα γίνουν εκτιμάται ότι θα μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 50%.
Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε πρώτη φάση θα επιδοτηθούν σε ποσοστό μέχρι και 50% εργασίες για αντικατάσταση των κουφωμάτων με διπλά τζάμια, θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της ταράτσας και αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων καυστήρων με νέας τεχνολογίας. Σε δεύτερη φάση θα επιδοτηθούν συμπληρωματικές δράσεις όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και συστημάτων θέρμανσης χώρου και νερού, σκίαστρα για τα ανοίγματα κ.λπ. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο της φοροαπαλλαγής για το ποσό πέραν της επιδότησης αν και δεν έχει καταλήξει ακόμη η διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών
Με το πρόγραμμα αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει κατά αρχάς την προσαρμογή του κτιριακού αποθέματος της χώρας στις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, και παράλληλα την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα σε μια περίοδο κρίσης, που έχει οδηγήσει σε σημαντική κάμψη την οικοδομική δραστηριότητα και κατά επέκταση μια σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις κατασκευές κατοικιών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, το μέσο κόστος των προαναφερόμενων παρεμβάσεων (αντικατάσταση καυστήρα, κουφώματα με διπλά τζάμια, θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της ταράτσας) για μια διώροφη πολυκατοικία επιφάνειας 1.200 τ.μ., ανέρχεται σε 120.000 -130.000 ευρώ ή 6.000 – 7.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα μέσω των ΚΕΠ και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν φουσκωμένες προσφορές, η επιδότηση για κάθε κατηγορία εργασίας θα έχει πλαφόν τα 50.000 ευρώ. Αν για παράδειγμα η αντικατάσταση των κουφωμάτων μιας διώροφης πολυκατοικίας στοιχίζει συνολικά 80.000 ευρώ, το πρόγραμμα δεν θα μπορεί να επιδοτήσει πάνω από 50.000 ευρώ, επομένως τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ πρέπει να καλυφθούν από τους ιδιοκτήτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του ενεργειακού λίφτινγκ των κτιρίων θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει την υποχρέωση όλων των κατοικιών (πρώτα των νεόδμητων και σταδιακά των παλαιότερων), να εκδώσουν Δελτίο Ενεργειακής Ταυτότητας, ύστερα από μελέτη του ενεργειακού επιθεωρητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: