Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Σε έξαρση οι ιώσεις Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν προσβληθεί.

Στο… φουλ της γρίπης και των ιώσεων βρίσκεται η χώρα μας. Μάλιστα, οι φετινές λοιμώξεις του αναπνευστικού φαίνεται να ανησυχούν τους επιστήμονες, καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρές και μπορεί να έχουν επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Η έξαρση των ιώσεων θα αρχίσει να υποχωρεί στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, σε καθεμιά από τις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων προσέρχονται το τελευταίο διάστημα πάνω από 500 παιδιά με συμπτώματα ίωσης. Επτά στα δέκα έχουν προσβληθεί από αναπνευστική λοίμωξη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, ωτίτιδα και άλλες επιπλοκές.

Οι αναπνευστικές ιώσεις εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό (μέχρι και 40) ο οποίος μάλιστα υποχωρεί δύσκολα ακόμη και με αντιπυρετικά φάρμακα, με βήχα και έντονα ρίγη. Τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για 6 μέρες περίπου. Οπως εξηγούν οι παιδίατροι, εάν ο βήχας επιμένει, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη προκειμένου να προληφθούν σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα.

Αυξημένα είναι φέτος και τα κρούσματα της γρίπης σε παιδιά και ενήλικες. Μέχρι και την προτελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέγραψε 218 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις γρίπης, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα κρούσματα της περασμένης χρονιάς. Εως και πέντε φορές περισσότερα από πέρυσι ήταν και τα ύποπτα περιστατικά που καταγράφηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 23 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου, τα ύποπτα κρούσματα ήταν 50 ανά 1.000 ιατρικές επισκέψεις, ενώ η αντίστοιχη περσινή αναλογία ήταν λιγότερο από 10 προς 1.000. Η γρίπη φέτος ήρθε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι και επιβεβαιώνεται στο 30% των παιδιών που φτάνουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία με ύποπτα συμπτώματα.

Συμπτώματα
Για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των παιδιών

-Επίμονος πυρετός 39 - 40 βαθμών
-Εντονο ρίγος
-Βήχας
-Διάρκεια: 5 - 6 μέρες συνεχόμενες
Για τον ιό της γρίπης
- Υψηλός πυρετός για 2 - 3 μέρες
- Πόνος στα κόκαλα και τις αρθρώσεις
- Υφεση για μερικά 24ωρα
- Επανεμφάνιση πυρετού για άλλες 2 μέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: