Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ


Έτσι, στην Αρχαία Φενεό, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, γίνεται η γιορτή που είναι γνωστή σαν «το παραδοσιακό αλώνισμα».
ΟΙ κάτοικοι του χωριού καθώς και οι επισκέπτες, συγκεντρώνονται στα αλώνια του Αγίου Αθανασίου που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Δόξα.
Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει έκθεση τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, όπου εκτίθενται προϊόντα της περιοχής σε ειδικά κατασκευασμένο και διαμορφωμένο χώρο (εκθετήριο), φωτογραφικό υλικό με θέμα τη λίμνη, τις εργασίες που γίνονται στο Φενεό (όργωμα, σπορά, θερισμός, αλωνισμός, μύλος για αλεύρι,
ζύμωμα και φούρνισμα του ψωμιού, δρώμενο αφιερωμένο στη θεά της Γεωργίας Δήμητρα συνοδευμένο από ορφικούς ύμνους από τη Σικυώνια σκηνή, αναβίωση του αλωνίσματος με όλα τα έθιμα και συνοδεύεται με προσφορά σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακών εδεσμάτων
φτιαγμένων από τις γυναίκες του Φενεού, άφθονο κρασί και τσίπουρο, παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα και επίκαιρα τραγούδια.
Ο Σύλλογος Γυναικών Φενεού προσκαλεί όλους τους πολίτες στην ετήσια εκδήλωσή του με κεντρικό θέμα την αναβίωση του
παραδοσιακού αλωνίσματος και των εθίμων της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του Δήμου Φενεού το Σάββατο 19 Ιουλίου 2008 και ώρα 18:00 στο Δ.Δ. Αρχαίας Φενεού, στην τοποθεσία «αλώνια Αγίου Αθανασίου» απέναντι από τη λίμνη Δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: