Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

ΠΕΝΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ

Ολοι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να προσέξουν το κείμενο που υπογράφει ο βουλευτής της Νέας Δημοκιρατίας κ.Κώστας Κόλλιας.
Η εκτιμησή μας είναι οτι ο κ.Κόλλιας μεταφέρει την επίσημη θέση της Κυβέρνσης για τις συνενώσεις.Μία θέση που εκφράστηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Κόρινθο με την παρουσία του κ.Ναούμη που εξήγησε τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Μία προσεχτική ματιά στο κείμενο του Κώστα Κόλλια αποκαλύπτει ΟΛΕΣ τις σκέψεις για την διοικητική αναδιάρθρωση στην Κορινθία.
Εγραψε λοιπόν ο βουλευτής:
“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι διαπιστώνω ότι όλοι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κορινθία αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης.
Είναι απαραίτητο να έχουμε ευρεία συναίνεση και συνεννόηση κεντρικής εξουσίας, αυτοδιοίκησης και πολιτών, αν θέλουμε να επιτύχουμε τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος κατανομής αρμοδιοτήτων και να εκμεταλλευτούμε όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μας ανοίγονται.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες της Κορινθίας φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι το μέλλον υπαγορεύει τη συνεργασία ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες προς όφελος του Νομού μας συνολικά.
Από τις συζητήσεις που είχα, τόσο με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και με τοπικούς φορείς, βλέπω να διαμορφώνεται ένα σχήμα με πέντε Δήμους.
Οι τέσσερις από αυτούς θα έχουν έδρα τα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού μας, την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι ο πέμπτος Δήμος είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαθιδρυθεί στην ορεινή Κορινθία.
Τα γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια θα πρέπει να είναι ο γνώμονας με τον οποίο θα χαράξουμε το νέο χάρτη της Κορινθίας.
Οι ορεινές μας περιοχές έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες από τις παραλιακές. Είναι επομένως σαφές ότι οι επιταγές της ισόρροπης ανάπτυξης επιβάλλουν τη δημιουργία ενός έστω μικρού πληθυσμιακά ορεινού Δήμου.
Ο πληθυσμός δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό κριτήριο της διοικητικής αναδιάρθρωσης.
Ένας παραλιακός δήμος έχει για παράδειγμα αυξημένες ανάγκες ύδρευσης, αντιδιαβρωτικών έργων, βιολογικού καθαρισμού – τομείς που δεν αφορούν έναν ορεινό δήμο.
Από την άλλη, η πυροπροστασία, τα έργα οδοποιίας, η τουριστική αξιοποίηση επιβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές.
Επομένως, ένας μικτός Δήμος, που θα πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες ορεινών και παραλιακών περιοχών, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τα βγάλει πέρα με τις αντικρουόμενες και αυξημένες απαιτήσεις, τόσο στον προγραμματισμό των έργων, όσο και στη χρηματοδότησή τους.
Ένας ορεινός δήμος είναι απαραίτητος.
Έχουμε μπροστά μας υψηλούς στόχους περιφερειακής ανάπτυξης.
Η σωστή πληροφόρηση και η τεχνογνωσία στην προετοιμασία των έργων που υποβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση προς ένταξη στο τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είναι το κλειδί που θα μας ανοίξει τις πύλες της προόδου.
Έχουμε δει τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν πετύχει γειτονικοί μας Δήμοι, όπως για παράδειγμα το Λεβίδι, με τη σύσταση δημοτικών Αναπτυξιακών Επιχειρήσεων.
Η εξειδικευμένη γνώση, τόσο των τοπικών αναγκών, όσο και των προδιαγραφών και των κριτηρίων που πρέπει να πληρεί κάθε έργο ώστε να χρηματοδοτηθεί, είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε, ώστε με την κοινή μας προσπάθεια να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τα οφέλη που θα προκύψουν από τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση για την Κορινθία και τους πολίτες της.»
Με το κείμενο αυτό ο Κώστας Κόλλιας προαναγγέλει τους 5 δήμους και επιπλέον δίνει την δυνατότητα στο κόμμα να μετρήσει τις αντιδράσεις απο την κοινωνιά και τους αυτοδιοικητικούς.
Πάνω σε αυτό πρέπει να μιλάμε πλέον...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: