Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΚΑΨΟΝΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

αγροτικός κόσμος πληρώνει με τη σειρά του τα... σπασμένα από τον εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά το πετρέλαιο χωρίς καμία έκπτωση.
Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται και ο δεύτερος εμπαιγμός των αγροτών με το φέσι που τους φορά η κυβέρνηση καθώς: και το σύστημα υπολογισμού της επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο είναι διάτρητο, με συνέπεια να προκύπτουν πολλές αδικίες για μεγάλες κατηγορίες αγροτών.
Και αυτό γιατί η διαφορά του φόρου πετρελαίου σε κάθε αγρότη υπολογίζεται επί τη βάσει των στοιχείων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα καλλιεργούμενα είδη σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αυτοί που γνωρίζουν καλά τα αγροτικά θέματα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καταχωρίζονται οι καλλιέργειες οι οποίες δεν επιδοτούνται, που σημαίνει ότι οι αγρότες με μη επιδοτούμενες καλλιέργειες δεν θα εισπράξουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή του φόρου, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάει για τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει έντονο κύμα δυσφορίας του αγροτικού κόσμου αλλά και παρεμβάσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου από κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές.
Σε αντιπερισπασμό, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζεται ανεπισήμως ότι είναι έτοιμη η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται τα ποσά των επιστροφών του ειδικού φόρου κατανάλωσης που δικαιούνται να εισπράξουν οι 900.000 φορολογούμενοι με αγροτικό εισόδημα και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.
Η απόφαση θα προβλέπει συγκεκριμένα ποσά επιστροφής φόρου για κάθε στρέμμα και είδος γεωργικής καλλιέργειας που διαφοροποιείται από νομό σε νομό.
Το ποσό που θα δικαιούται κάθε αγρότης-κατά κύριο επάγγελμα ή όχι- θα είναι δηλαδή προσδιορισμένο με αντικειμενικά κριτήρια με βάση υπολογισμού των ποσών που θα καταβληθούν σε κάθε δικαιούχο τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα είδη τους σε ολόκληρη την επικράτεια.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα διακίνησης του πετρελαίου για γεωργική χρήση, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περίοδο από 15/2, οι αγρότες προμηθεύονται το πετρέλαιο που χρειάζονται για τα μηχανήματά τους και τις εγκαταστάσεις τους σε υψηλές τιμές κυμαινόμενες από 1 έως και 1,3 ευρώ ανά λίτρο, επειδή στις τιμές αυτές ενσωματωνόταν πλέον ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των 0,302 ευρώ το λίτρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης και όχι ο χαμηλός φόρος των 0,021 ευρώ το λίτρο που ισχύει κανονικά για το γεωργικό πετρέλαιο.
Το νέο σύστημα προβλέπει ότι η διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης με την οποία επιβαρύνθηκαν οι αγρότες και η οποία ανέρχεται σε 0,281 ευρώ ανά λίτρο, προσαυξημένη κατά τον αναλογούντα ΦΠΑ 19%, θα τους επιστραφεί εντός του Ιουνίου για τις καταναλώσεις μέχρι 15 Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: