Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ

Σύμφωνα με τον Νέο Καποδίστρια θα γίνει μία συνένωση που έρχεται απο το παρελθόν.
Μέχρι και το 1934 τόσο το Λουτράκι όσο και οι Αγιοι Θεόδωροι ήταν διαμερίσματα του δήμου Περαχωριτών.Μετά χώρισαν και όλα δείχνουν οτι ξανασμίγουν με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο δήμος που θα προκύψει με την όποια ονομασία θα προκύψει θα περιλαμβάνει πλέον γεωγραφικά όλο το κομμάτι της Πελοποννήσου και θα έχει την δική του αναπτυξιακή προοπτική.Σήμερα:
Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας υπάγεται στο Ν. Κορινθίας. Συστήθηκε το 1934, από μετασχηματισμό του τ. Δήμου Περαχωριτών.
Μετά το Ν. 2539/97 περί «Συγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» εκτός του Λουτρακίου και της Περαχώρας, περιλαμβάνει και τις πρώην Κοινότητες Ισθμίων και Πισίων.
Ο Δήμος έχει έκταση 196.870 στρέμματα και πληθυσμό 16.520 κατοίκους.
Βασική απασχόληση των προηγούμενων είναι ο τουρισμός, ενώ υπάρχει παράλληλη ανάπτυξη της ελαφράς βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της γεωργίας.
Ο δήμος Αγίων θεοδώρων έχει έκταση (στρέμματα) 98.030 και ο πληθυσμός του στην τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 5.084
Να σημειώσουμε οτι τους καλοκαιρινούς μήνες πενταπλασιάζεται ο πληθυσμός του δήμου.
Ενα θέμα βέβαια που θα προκύψει είναι το όνομα διότι πλέον με την νέα διεύρυνση έχει αλλάξει τόσο το γεωγραφικό όσο και το πληθυσμιακό στοιχείο.
Ο δήμος δεν είναι μόνο Λουτράκι και Περαχώρα αλλά έχει αλλάξει και λογικό είναι να αλλάξει και το όνομα κάτι που έχει επισημανθεί απο την πρώτη κιόλας συνένωση του 1997 αλλά πλέον το θέμα είναι ουσιαστικό διότι ο νέος δήμος πρέπει να προσδιορίζει συμβολικά αλλά και ουσιαστικά την πληθυσμιακή ενότητα των 22.000 περίπου κατοίκων και των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίων Θεοδώρων,Ισθμίων και Πισίων.
Αυτά βέβαια θα μπούν επι τάπητος όταν έλθει για συζήτηση κάτι που θα γίνει σύντομα το νομοσχέδιο και με βάση την λογική θα λυθούν.
Σημασία έχει ότι το Λουτράκι είναι ασφαλώς το κέντρο ενός δήμου που θα έχει ξεχωριστή σημασία για το μέλλον αλλά και πολλά προβλήματα κύρια περιβαλλοντικά να επιλύσει ή να διαχειριστεί...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: