Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ;

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Κορινθίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Πάνος Μπεγλίτης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό, σχετικά με προβλήματα αμπελοκαλλιεργητών νομού Κορινθίας λόγω έλλειψης νερού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Οι αγρότες αμπελοκαλλιεργητές του Νομού Κορινθίας και ιδιαίτερα οι παραγωγοί της περιοχής της Βόχας, βιώνουν καθημερινά την τραγική κατάσταση της έλλειψης νερού για άρδευση, της ξηρασίας και της καταστροφής της παραγωγής τους.
Το κόστος του αρδευτικού νερού έχει ξεπεράσει, σε ορισμένες περιοχές τα 100 ευρώ την ώρα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καταγράφεται μέχρι σήμερα, ζημιά της παραγωγής σουλτανίνας της τάξης του 50% με άμεσο κίνδυνο την ολική καταστροφή μέχρι την περίοδο της συγκομιδής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την αξιολόγηση των ζημιών από την ξηρασία και την άμεση καταβολή ενός ποσοστού αποζημίωσης για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών και του μεγάλου καλλιεργητικού κόστους, που συνεπάγεται η αύξηση της τιμής του νερού, λόγω της σοβαρής λειψυδρίας ;
- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει την άμεση, προσφυγή στις προβλεπόμενες διαδικασίες και στους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εξελισσόμενης καταστροφής της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου από την ξηρασία ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: