Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

22 ΜΟΝΟ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

22 ραδιοφωνικές συχνότητες στους χάρτες της Κορινθίας
Aπό τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπος, Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκε ο Χάρτης Συχνοτήτων για την Ψηφιακή Τηλεόραση και το Αναλογικό ραδιόφωνο.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο κ. Ρουσόπουλος, τόνισε ότι με τη παρουσίαση του χάρτη συχνοτήτων για την οριστική ψηφιακή εκπομπή στην τηλεόραση και αυτού της αναλογικής εκπομπής στο ραδιόφωνο ολοκληρώνεται μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο να βάλουν τάξη στο επί σειράν ετών άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όσον αφορά την μελέτη που ορίζει το χάρτη συχνοτήτων για το αναλογικό ραδιόφωνο, ρυθμίζεται οριστικά η μπάντα των FM σε όλη την Ελλάδα:
-Ο νέος χάρτης συχνοτήτων FM περιλαμβάνει 117 κέντρα εκπομπής κατανεμημένα σε 81 διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές.
-Εξασφαλίζεται η κάλυψη σχεδόν ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού χρησιμοποιώντας κύρια και δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.
-Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης ακόμα περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών από την ήδη υπάρχουσα κατανομή.
-Ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός πλέον έχει την σιγουριά ότι θα λαμβάνεται από τους ακροατές του σε όλη την περιοχή κάλυψής του καθαρά, χωρίς παρεμβολές και αλληλοεπικαλύψεις.
-Προστατεύονται αποτελεσματικά τα ραδιοβοηθήματα αεροπλοήγησης, ώστε τα αεροδρόμιά μας να είναι ακόμα περισσότερο ασφαλή.
22 συχνότητες
Σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων, καταργείται πλήρως η έννοια του «νομού» για τις ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή των Αθηνών, καθορίζονται 40 διαθέσιμες συχνότητες για ισάριθμες ραδιοφωνικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα τώρα, στην Κορινθία ο χάρτης των συχνοτήτων προβλέπει την αδειοδότηση συνολικά 22 ραδιοφωνικών σταθμών, εκ των οποίων οι 15 θα εκπέμπουν το σήμα τους από τον χάρτη του Οσίου Παταπίου και οι 7 από το Καμάρι.
Σε αυτή την κατανομή, υπάρχει η δυνατότητα, όπως φαίνεται, κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί να διεκδικήσουν δεύτερη συχνότητα, στο Καμάρι, ενώ εκπέμπουν από τον Όσιο Πατάπιο, ώστε να προβάλουν το σήμα τους σε περισσότερες περιοχές.
Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στο νόμο για την συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2007 (νόμος 3592).
«Ένας νόμος, ο οποίος αντιμετώπισε χρόνιες στρεβλώσεις και λαμβάνει υπ’ όψιν του τις τεχνολογικές εξελίξεις» σημείωσε ο υπουργός.
Με την παρουσίαση του νέου χάρτη των συχνοτήτων, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι κλείνει οριστικά πλέον μια μεγάλη εκκρεμότητα και πρόσθεσε ότι εντός διμήνου θα είναι έτοιμη η κοινή υπουργική απόφαση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Αναμένονται αντιδράσεις
Μετά την κύρωση του Χάρτη το ΕΣΡ, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση των προκηρύξεων για τις αδειοδοτήσεις, ωστόσο κάτι, τέτοιο, δεδομένων και των αντιδράσεων που θα υπάρξουν δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.
Ήδη χθες, στο περιθώριο της συνάντησης, η ΠΕΙΡΑΣ, η ένωση που εκπροσωπεί τους ραδιοσταθμούς της περιφέρειας, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της, για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στη ραδιοφωνική αγορά ο Χάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: