Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΧΛΩΜΟ...ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ...!

Συνάντηση είχαν την Τετάρτη οι Βουλευτές του Νομού Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα και κ. Κώστας Κόλλιας, καθώς και ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κώστας Καλαντζής, με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Σπ.Ταλιαδούρο, σχετικά με την ίδρυση Τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο Δήμο Νεμέας.
Οι εκπρόσωποι του Νομού εξέθεσαν στον Υφυπουργό το ιστορικό του αιτήματος, επισημαίνοντας παλαιότερη δέσμευση του Υπουργείου για ίδρυση του εν λόγω Τμήματος. Ο Δήμος Νεμέας έγκαιρα έχει καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση ΤΕΙ Οινολογίας, με αδιάσειστα επιχειρήματα, τόσο ως προς την αναγκαιότητα, όσο και ως προς την δυνατότητα υλοποίησής του.
Ο κ.Ταλιαδούρος ήταν ενήμερος για το θέμα, επιβεβαιώνοντας μάλιστα την περσινή δημόσια δέσμευση της τέως Υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου για την ικανοποίηση του αιτήματος. Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι η θεσμική αρμοδιότητα για την τελική απόφαση ανήκει στο ΤΕΙ Αθήνας, στο οποίο λειτουργεί σήμερα το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, τόνισε όμως ότι, στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του, το Υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξει και να προωθήσει το αίτημα ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας.
Μετά το πέρας τη συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αθηνά Κόρκα, Βουλευτής Κορινθίας:

«Θέλω να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου, ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού ο κ. Ταλιαδούρος, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος του Δήμου, των κατοίκων και όλων των φορέων και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής της Νεμέας, μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες που ξεκίνησαν από το έτος 2003, προκειμένου να μεταφερθεί και να ιδρυθεί Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών στη Νεμέα, η οποία αποτελεί την καταλληλότερη τοποθεσία διότι:
· διαθέτει 45 σύγχρονα οινοποιεία, τα οποία είναι κορυφαία στη χώρα μας,
· καλλιεργούνται αμπελώνες 35.000 στρεμμάτων,
· παράγει την ονομαστή ποικιλία Αγιωργήτικο, το οποίο αποτελεί αποκλειστικό προϊόν περίπου 8.000 κατοίκων,
· βρίσκεται σε προνομιακή γεωγραφική θέση, καθότι απέχει 110 χιλιόμετρα από την Αθήνα, χάρη στη σύνδεσή της με την Εθνική οδό Αθήνα – Κόρινθος – Τρίπολη και
· έχει εξασφαλιστεί η παραχώρηση κτιρίου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, έκτασης 3.200 τ.μ. προς αξιοποίηση και στέγαση του Τμήματος.»

Κώστας Κόλλιας, Βουλευτής Κορινθίας:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό και από τη δέσμευσή του να συνδράμει αυτό το δίκαιο, πάγιο αίτημα του Δήμου Νεμέας. Ο Δήμος έχει προετοιμάσει και παρουσιάσει άριστα τα επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης Τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας στη Νεμέα και θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου το ΤΕΙ Αθήνας να συναινέσει για τη μεταφορά του εν λόγω Τμήματος στη Νεμέα.
Από τη συζήτησή μας με τον κ. Ταλιαδούρο αποκομίσαμε τη βεβαιότητα ότι η μέχρι σήμερα μη ικανοποίηση του αιτήματος δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε έλλειψη πολιτικής βούλησης του Υπουργείου. Η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις που αποσκοπούν στο να συνδέσουν την εξειδίκευση σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Θεωρώ ότι η ίδρυση Τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας στη Νεμέα είναι προς το συμφέρον τόσο των σπουδαστών, όσο και του Νομού μας. Τα Τ.Ε.Ι. έχουν τα τελευταία χρόνια δώσει πνοή ζωής στην ελληνική περιφέρεια. Η ειδική επιστημονική κατάρτιση που προσφέρουν καθιστά δυνατή την απορρόφηση των αποφοίτων στην τοπική αγορά εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.
Με τη λειτουργία του ΤΕΙ Οινολογίας στη Νεμέα, πολλά ντόπια παιδιά που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν, θα αποκτήσουν έτσι δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν σε έναν αποδοτικότατο τομέα καλλιέργειας, παραμένοντας στον τόπο τους και ενισχύοντας τις κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές του Νομού μας. Η αμπελουργία στη Νεμέα έχει πατροπαράδοτες ρίζες, αλλά και λαμπρό μέλλον. Θεωρώ ότι η σύμπνοια και η συνεργασία όλων μας επιβάλλεται, ώστε από κοινού να πετύχουμε την ίδρυση του ΤΕΙ Οινολογίας σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή.»

Κώστας Καλαντζής, Δήμαρχος Νεμέας:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Αθ.Κόρκα, Κ. Κόλλια και Αν. Παπαληγούρα, καθώς και το Νομάρχη Κορινθίας κ. Ταγαρά, για το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αμέριστη στήριξή τους στο αίτημά μας. Έμεινα ικανοποιημένος από τη συνάντηση και τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού, πλην όμως θέλω να επισημάνω ότι είμαι αποφασισμένος να εμμείνω δυναμικά στο πάγιο αίτημα της Νεμέας για ίδρυση Τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας στο Δήμο μας. Τα επιχειρήματά μας είναι βάσιμα και χαίρομαι που ο Υφυπουργός έχει πειστεί για την αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασής μας.
Η Νεμέα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το ΤΕΙ Οινολογίας. Διαθέτουμε ένα κτίριο 3.200 τ.μ., με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, εστιατόριο, ξενώνες, χημείο, οινοποιείο και αμπελώνες πέντε στρεμμάτων για πρακτική εξάσκηση. Θεωρώ ότι με την αρωγή του Υπουργείου και την απαραίτητη οικονομική και τεχνική στήριξη των συναρμόδιων φορέων, το ΤΕΙ Αθήνας μπορεί να πειστεί ότι είναι προς όφελος όλων και κυρίως των σπουδαστών μας, η μεταφορά του τμήματος στο Δήμο μας.
Ο κ. Ταλιαδούρος γνωρίζει και αναγνωρίζει τη μοναδική θέση της Νεμέας στον τομέα της αμπελουργίας. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα Αγιωργίτικου σταφυλιού, ποικιλίας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. 8.000 Δημότες μας ζουν αποκλειστικά από τους αμπελώνες και τα 45 σύγχρονα οινοποιεία που συγκαταλέγονται στα κορυφαία της Ελλάδας. Επιπλέον, η Νεμέα βρίσκεται πλησίον του μεγάλου αμπελώνα της Μαντινείας, ενώ το σύνολο της Πελοποννήσου εξελίσσεται στη μεγαλύτερη περιοχή αμπελοοινικής καλλιέργειας.

Η περιφέρειά μας έχει επενδύσει το μέλλον της στην αμπελουργία. Θα τολμούσα λοιπόν να πω ότι το αίτημα λειτουργίας ΤΕΙ Οινολογίας στη Νεμέα δεν αφορά μόνο το Δήμο μου, αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Οι επαγγελματικές προοπτικές που θα ανοίξει για τους νέους μας το ΤΕΙ Οινολογίας μπορεί να ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες επ’ ωφελεία των χιλιάδων κατοίκων της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: