Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ενέκρινε ομοφώνως η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης
Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις και πως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το περιβάλλον θα προστατευτεί και το κοινωνικό σύνολο.
Στόχος είναι να κλείσουν 3.000 χωματερές
και να περάσουμε στην εποχή της επεξεργασίας των σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 35.000 στρέμματα για άλλες χρήσεις,ακόμη και για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Τόνισε ότι θα διαμορφωθούν φορείς που θα διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα από τους ΟΤΑ, είτε ως σύνδεσμοι, είτε ως ΑΕ και δίνεται η δυνατότητα για συμβάσεις παραχώρησης ή ακόμη και ΣΔΙΤ.
Μέχρι το τέλος του 2008, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, στόχος είναι να έχει προχωρήσει το θέμα ώστε να μην είμαστε ούτε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα στην Κερατέα και το Γραμματικό
ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην στρωθούν καν σκουπίδια, καθώς τα επόμενα δύο χρόνια δίνεται η δυνατότητα και υπάρχει σχεδιο για εργοστασιακή λύση.
Για λίγα χρόνια, δηλαδή, θα δημιουργηθούν ΧΥΤΑ και στη συνέχεια θα μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ενώ σχεδιάζονται και κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα υπολείμματα να μην θάβονται.
Πρέπει μέχρι το 2020 να έχει λυθεί το θέμα εντελώς, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος ανέφερε ότι το κλείσιμο των χωματερών σημαίνει και το άνοιγμα νόμιμων χώρων για τους ΧΥΤΑ, υπολογίζονται δε ότι μεχρι το τέλος του 2008 θα έχουν κλείσει 2.500 και θα απομένουν 490.
Με αυτή τη μεγάλη πρόοδο, είπε ο κ. Νάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα έχουμε επιχειρήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην επιβληθούν πρόστιμα.
Ο Π. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για το απαισιόδοξο σενάριο, καθώς ο στόχος είναι να κλείσουν και οι υπόλοιπες 490 χωματερές.
Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόοδος και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την επίλυση του θέματος τότε δεν είναι υποχρεωτικό να επιβληθούν πρόστιμα ή να χαθούν και πόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: