Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Πάνος Μπεγλίτης με επιστολή του απαντά στην πρόκληση που του απευθύναμε να πιέσει την κυβέρνηση για να προχωρήσει το φράγμα.Μία επιστολή που δημοσιεύουμε ολόκληρη και την σχολιάζουμε στην σελίδα 13.
Κόρινθος, 10 Ιουλίου 2008
“Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,
Φίλε Γιάννη Λάμπρου,
Διάβασα με ιδιαίτερο, όπως πάντα, ενδιαφέρον το άρθρο σας σχετικά με το φράγμα Ασωπού και τη συνεχιζόμενη εμπλοκή για την έναρξη της υλοποίησής του.
Είμαι βέβαιος ότι συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία για την τύχη ενός έργου που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στον τόπο μας και θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης που βιώνουν, καθημερινά, με δραματικό τρόπο οι συμπολίτες μας σε πολλές περιοχές της Κορινθίας.
Η έλλειψη νερού είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί το πιο σοβαρό πρόβλημα για το νομό μας και η συλλογική αναπτυξιακή προοπτική και το κοινό μας μέλλον, συνδέεται πλέον με μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των υδάτων με πολιτικές υποδομών και εξοικονόμησης, που, σήμερα, δυστυχώς, απουσιάζει από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πέντε περίπου χρόνια τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για τη διαχείριση των υδάτων. Και τούτο όχι γιατί, δεν υπάρχουν κοινοτικοί πόροι. Κοινοτικοί πόροι υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν και δεν διατίθενται οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι, ως εθνική συνεισφορά, αφού το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποχρηματοδοτείται, ως συνέπεια της συνειδητής οικονομικής επιλογής της Κυβέρνησης και των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει. Και ασφαλώς δεν αρκεί η ρητορική διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Κοντού περί ένταξης στο ΕΣΠΑ των έργων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του φράγματος Ασωπού.
Γιατί θα πρέπει συγχρόνως να προβλεφθούν και οι πόροι της εθνικής συμμετοχής για να μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα, κάτι όμως που αποκρύπτεται, σήμερα, για προφανείς λόγους.
Επιστρέφοντας στο ζήτημα του Ασωπού, θέλω να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που μου αναθέτετε τη βαριά ευθύνη της άσκησης πίεσης για την έναρξη υλοποίησης του έργου.
Όπως γνωρίζετε καλά, τις ευθύνες μου τις έχω αναλάβει και θα συνεχίσω να τις αναλαμβάνω, ως Βουλευτής και πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενος με αποφασιστικότητα και θάρρος στη μεγάλη τιμή της εκλογής μου από τις 23.000 περίπου των συμπατριωτών μου.
Και γνωρίζετε ασφαλώς ότι δεν είμαι από τους πολιτικούς που υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, όταν υπερασπίζομαι το δημόσιο και συλλογικό συμφέρον, τη νομιμότητα και την ηθική.
Δεν επιχαίρω καθόλου για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το θέμα του Ασωπού.
Αντίθετα και παρά τη μέχρι σήμερα επιβεβαίωση της κριτικής που άσκησα για πράξεις και παραλείψεις στη διαδικασία υλοποίησης, λυπάμαι πολύ.
Γιατί το έργο του Ασωπού κινδυνεύει να καθυστερήσει υπέρμετρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για την καθυστέρηση, αυτή όμως, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την παραπομπή στις «ελληνικές καλένδες» οι ευθύνες έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Θα ήθελα να παρακαλέσω εσάς και τους αναγνώστες σας να θυμηθούμε μαζί τις προεκλογικές υποσχέσεις του υποψήφιου Νομάρχη της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2006.
Θα ήθελα να θυμηθούμε τις προεκλογικές δηλώσεις Υπουργών της ΝΔ και υποψήφιων βουλευτών, το Σεπτέμβριο του 2007.
Τελικά αποδεικνύεται ότι ο «θόρυβος των μηχανημάτων που ακουγόταν» από την κατασκευή του φράγματος ήταν ο θόρυβος που έκαναν οι μηχανές με τις οποίες προσπαθούν οι αγρότες να μεταφέρουν το λιγοστό νερό για να σώσουν την παραγωγή τους. Αυτές τις ευθύνες για την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων και προσδοκιών στους συμπολίτες μας πρέπει, επιτέλους, να τις αναλάβουν στη ΝΔ και να μην προσποιούνται ότι δεν έχει συμβεί τίποτα.
Όπως θα πρέπει να καταλογισθούν και να αναληφθούν οι ευθύνες για τη διάρτητη, από κάθε πλευρά, διαδικασία δημοπράτησης που κατέληξε στο σημερινό φιάσκο και αποτελεί ηχηρό ράπισμα στην αλαζονεία και στις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες.
Το αδιέξοδο αυτό, αποτέλεσμα του σοβαρού ελλείμματος σεβασμού στη νομιμότητα και στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση – και το τονίζω αυτό – να αποτελέσει πρόσχημα για νέες παρατυπίες, στο όνομα της ανάγκης επίσπευσης των εργασιών.
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής απέναντι στους συμπολίτες μου. Δεν πρόκειται να σιωπήσω στην περίπτωση παραβίασης της νομιμότητας.
Δεν πρόκειται να σιωπήσω στην περίπτωση παραβίασης της νομιμότητας.
Δεν πρόκειται να γίνω δια της σιωπής «συνένοχος» σε διαδικασίες αδιαφάνειας.
Θα υπερασπισθώ, ως βουλευτής του νομού, τη νομιμότητα της εθνικής και κοινοτικής έννομης τάξης, τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση, για την υλοποίηση του φράγματος του Ασωπού.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές της ΝΔ στο νομό και ο Νομάρχης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εξάλλου θα κριθούν γι’ αυτές.
Μάλιστα η δημοσιογραφική δεοντολογία και η αρχή της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών επιβάλλουν την ανάδειξη και από την πλευρά σας αυτών των ευθυνών.
Η Κορινθία έχει ανάγκη από έργα υποδομών για την αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού.
Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης δεν μπορεί να γίνει όμως εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των χρημάτων του ελληνικού λαού.
Με τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς
Πάνος Μπεγλίτης”

Δεν υπάρχουν σχόλια: