Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΙ

Τη μαζική εξόντωση χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών που κουρασμένα από το ταξίδι τους βρίσκουν καταφύγιο στις ακτές της Πελοποννήσου και στα νησιά του Ιονίου, καταγγέλλουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ».
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Ζάκυνθο και στους Αντίπαξους, όπου οι λαθροκυνηγοί θερίζουν καθημερινά χιλιάδες πουλιά.

Πρόκειται για μια πολύχρονη πρακτική εκατοντάδων λαθροκυνηγών κάθε ηλικίας, οι οποίοι, από τα μέσα έως τα τέλη Απριλίου, θερίζουν δεκάδες χιλιάδες πουλιά, κυρίως τρυγόνια, αλλά και όποιο άλλο είδος χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή στο μεταναστευτικό ταξίδι του. Ο,τι πετάει, στόχος των ασυνείδητωνΟπως καταγγέλλεται, η εγκληματική αυτή πρακτική έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι λαθροκυνηγοί έχουν επιβάλει τον δικό τους τρομοκρατικό «νόμο» στην περιοχή, ενώ το κράτος είναι, άλλη μία φορά, απόν.«Εχουν ήδη αρχίσει να περνούν τα τρυγόνια ανεβαίνοντας από την Αφρική στους τόπους φωλεοποίησης. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στα νησιά του Ιονίου αναμένεται σφαγή: οι συνεργάτες μας σε Ζάκυνθο, Παξούς και Αντίπαξους μας ενημερώνουν ότι ήδη έχουν νοικιαστεί τα καλά "πόστα" και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εκατοντάδες λαθροκυνηγούς από τη στεριά που, παραδοσιακά, θα κυνηγήσουν μαζί με τους ντόπιους το ανοιξιάτικο τρυγόνι. Και μαζί του ό,τι άλλο περνάει: μαυροκιρκίνεζα, ερωδιοί...» λέει στην «Ε» η υπεύθυνη της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο αποκορύφωμα της περιόδου λαθροθηρίας περισσότερα από 15.000 πουλιά βρίσκουν το θάνατο από τους πυροβολισμούς περίπου 500 λαθροκυνηγών μέσα σε μία μόνο μέρα. Οι ντόπιοι λαθροκυνηγοί, συνήθως, πυροβολούν από τις αυλές των σπιτιών τους ή από άλλες συγκεκριμένες θέσεις («πόστα»), τις οποίες διατηρούν επί χρόνια.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι το ανοιξιάτικο κυνήγι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και την ελληνική νομοθεσία, που ορίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε είδους κατά τη διάρκεια της εαρινής αποδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: