Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ

Νέο πρόσωπο αποκτά η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πιθανότατα από το 2014, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στη διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας μειώνοντας τους δήμους κατά 60% και τις νομαρχίες κατά 70% περίπου.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας να εφαρμοστεί από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2014, ώστε να υπάρχει ο χρόνος προσαρμογής όλων στο νέο καθεστώς που θα δημιουργηθεί.
Θα μείνουν οι μισοί
Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν περίπου 400 με 450 δήμοι και θα είναι οι περισσότεροι σε επίπεδα επαρχίας σε ό,τι αφορά την έκταση και τα διοικητικά τους όρια. Υπάρχει πάντως η σκέψη για τις κοινότητες με ιστορική σημασία να παραμείνουν ως έχουν.
Για τις νομαρχίες το νούμερο θα κυμανθεί μεταξύ 15 με 20 από τις 54 που είναι σήμερα. Να σημειωθεί ότι το εθνικό χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει μέχρι και 17 νέες νομαρχίες και μέχρι 400 δήμους. Το πλάνο της μείωσης των νομαρχιών καθώς και η νέα τους διοικητική δομή, που είχε παρουσιαστεί στον ΕΤ.Κ, προέβλεπε βάσει μελέτης που εκπονήθηκε 17 νομαρχιακά διαμερίσματα.
Πάντως, τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η ΚΕΔΚΕ συμφωνούν στην όλη διαδικασία της αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας.
Απο το 2014
Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό τόσο της ΚΕΔΚΕ όσο και της ΕΝΑΕ επισημαίνουν ότι χρειάζεται η διοικητική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ ζητήσουν από το Ινστιτούτο να προχωρήσει ακόμη περισσότερο τις μελέτες του μπορεί μέσα σε λίγες εβδομάδες να προτείνει και τα αριθμητικά δεδομένα που πιστεύει ότι μπορεί να επικρατήσουν στους δήμους και τις κοινότητες προκειμένου να είναι οικονομικά και θεσμικά βιώσιμες. Αυτό όμως που υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες είναι ότι δεν πρόκειται να δεχθούν συνενώσεις χωρίς κριτήρια, πόρους, αρμοδιότητες, προσωπικό αλλά κίνητρα ώστε κάποιες από αυτές να είναι εθελοντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: