Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ;

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση όσον αφορά τη διαφθορά;;;

Όλοι μας φίλοι αναγνώστες οι πολίτες αυτού του τόπου όταν ακούμε τη λέξη διαφθορά ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Άλλωστε έχει χυθεί πολύ μελάνι και ακούμε και βλέπουμε τα όσα μύρια καθημερινά μιας και δρα του λόγου της, σε όλα τα επίπεδα του πολιτικοκοινωνικού τοπίου και στα ψηλά και στα χαμηλά με ότι αυτό σημαίνει. Τα ερωτήματα είναι, αν μπορεί να γίνει τίποτα τελικά μ΄ αυτή τη βρόμικη την «κυρία» που είναι όπως φαίνεται παντός καιρού και κόμματος. Το πρώτο ερώτημά μας είναι: Είναι η κατάσταση αναστρέψιμη; Θεωρητικά αν το δούμε το θέμα, μάλλον δύσκολα έως ακατόρθωτα είναι τα πράγματα, αφού όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ μηνών «η διαφθορά έχει εισχωρήσει τόσο πολύ στο σύστημα, που αυτοαναπαράγεται, διαμορφώνει νέες αξίες, που με τη σειρά τους, την κάνουν πολύ ελκυστική, μιας και η εποχή μας είναι καθαρά υλιστική.
Γιατί φίλοι μου, όταν σαν λαός φτάσαμε στο σημείο να λέμε αναφερόμενοι στους πολιτικούς για παράδειγμα, όλοι είναι ίδιοι, εμπεδώνεται ο κυνισμός και η πεποίθηση πως όποιος δεν συμμετέχει στο παιχνίδι, είναι τουλάχιστον αφελής. Άρα τίποτα δεν μπορεί να γίνει εναντίον της.
Και ότι μπορεί να ελπίζουμε πως με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά από την άλλη βλέπουμε το πράγμα να φουντώνει περισσότερο μέρα με τη μέρα.
Ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αποκρατικοποίηση στις ευαίσθητες περιοχές (χωροταξικές, πολεοδομικές, αμυντικές, εκπαιδευτικές κ.λ.π.)
Σήμερα ακούγεται ότι εξελίσσεται μια νέα «εκστρατεία» κατά της διαφθοράς. Όμως μια τέτοια εκστρατεία για να φέρει αποτελέσματα, πρέπει να είναι αξιόπιστη και συνεχής. Και το χειρότερο είναι, πως συνήθως δεν αγγίζονται οι θεσμικοί όροι της διαφθοράς από το ίδιο το σύστημα, κακά τα ψέματα.
Η ατιμωρησία και σήμερα, καλά κρατεί σε όλα τα επίπεδα! Και όχι μόνο αυτό. Αλλά συχνά συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο για παράδειγμα, να απομακρύνεται άρον άρον ο όποιος έντιμος πλην αφελής κατά την κυνική εκδοχή, τολμήσει να επισημάνει παραλήψεις, κακοδιαχείριση και πάει λέγοντας.
Με αποτέλεσμα, να ενδυναμώνεται το θράσος και ο κυνισμός των μακρυχέρηδων. Και ο νοών νοείτο…
Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος της παιδείας για την καταπολέμηση αυτής της γάγγραινας.
Οι πράξεις διαφθοράς εκτελούνται ευκολότερα όταν η κοινωνία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, δεν κατανοεί τα δρώμενα και τις συνέπειές τους γι αυτήν.
Όταν είμαστε ενήμεροι για το πόσο κοστίζει αυτό το φαινόμενο θα έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά, δεν θα πέφτουμε θύματα των επιτήδειων αλλά και δεν θα συμμετέχουν σ΄ αυτό το αντικειμενικό παιχνίδι, προκειμένου να εξυπηρετηθούμε και να βολευτούμε σε προσωπικό επίπεδο.
Γιατί δυστυχώς αυτό συμβαίνει.
Τέλος τη διαφθορά και τη διαπλοκή ενθαρρύνει η ποιότητα και εφαρμογή των νόμων και η επιείκεια όπως προείπαμε που πολλές φορές αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς στο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: