Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ;

Κατάθλιψη και αυτοκτονία

Στην Ιατρική σαν κατάθλιψη νοείται μία κατάσταση παθολογική, μελαγχολίας, αποθάρρυνσης και απελπισίας. Συνήθως αναφέρεται σαν αντίδραση σε μία δύσκολη κατάσταση της ζωής.
Σε πολλές φρενοβλάβειες (μανιοκαταθλιπτική ψύχωση, σχιζοφρένεια) οφείλεται σε νευρώσεις ή στην μακροχρόνια λήψη φαρμάκων και σε φυσικές ασθένειες.
Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με αναστολή του ιδεασμού, συγκινησιακή και κινητική αναστολή.
Σε σοβαρές μορφές η κατάθλιψη εκδηλώνεται με μανία καταδίωξης ή με αυτοκαταδίκη και αυτοϋποτίμηση ή με υποχονδρία.
Η θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη γίνεται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία γιατί οι ασθενείς αυτοί συχνά έχουν την τάση αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφής.
Είχε ο Θ. Γιαμπουράνης κάποιο από τα στοιχεία αυτά ώστε να θεωρείται μανιοκαταθλιπτικό άτομο; Αντιθέτως όλη η τοπική κοινωνία μπορεί να διαβεβαιώσει ότι υπήρξε ένα ζωντανό άτομο, που απολάμβανε όλες τις χαρές της ζωής, ενώ λάτρευε την οικογένεια και τη δουλειά του.
Προς τι, λοιπόν να καταφύγει στην αυτοκτονία;
Ας υποθέσουμε ότι έπασχε από μία «λανθάνουσα» κατάθλιψη, την οποία κανείς δεν είχε αντιληφθεί επειδή μια μελαγχολική κατάσταση είναι συνήθως σύμφυτη με την ανθρώπινη ζωή και σ΄ αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα λογικό και επιστημονικό αδιέξοδο!
Τα καταθλιπτικά άτομα, που κατά κανόνα είναι ευφυή άτομα, σε μία αυτοκαταστροφική έξαρση, πάλι κατά κανόνα, αναζητούν, τον πιο εύκολο, ανέξοδο και ταχύτερο τρόπο, να θέσουν τέρμα στη ζωή τους π.χ. στην περίπτωση Ζαχόπουλου, το δεκάλεπτο διάστημα της απουσίας της συζύγου του, τον οδήγησε στην πτώση από ψηλά. Έτσι απλά και εύκολα! Άσχετα αν επέζησε!
Όσον αφορά τον Θ. Γιαμπουράνη υπάρχουν δύο τινά: Ή ήταν ένα καθ΄ όλα ψυχικά υγιές άτομο, οπότε δεν θα κατέληγε σε αυτοκτονία, ή υπήρξε ένα καταθλιπτικό άτομο, που σύμφωνα με τα παραπάνω θα ακολουθούσε την πιο εύκολη και σύντομη λύση! Οι υποστηρικτές της εκδοχής της αυτοκτονίας προφανώς αγνοώντας την επιστημονική άποψη, οδηγούνται γιατί έτσι «βολεύει» σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, τελετουργικού και πολύπλοκου χαρακτήρα!! Άνδρας 90-100 κιλών βάρους, δυσκίνητος και με οπτική οξύτητα σχεδόν μηδενική, μέσα στο σκοτάδι του εργοστασίου, καταφέρνει να ισορροπήσει εν ίδει ακροβάτου σε πλαστικά κιβώτια, και εν ίδει ταχυδακτυλουργού να αυτοδεθεί! και δεδομένου ότι η θηλιά ήταν και ψηλότερα κάποια εκατοστά από το κεφάλι του, μ΄ ένα αλματάκι τύπου Μάρα, του παγκόσμιου πρωταθλητή μας, να πετύχει «τρίποντο» βάζοντας το κεφάλι στο καλάθι δηλ. στην θηλιά!
Αν αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ταινία «κινουμένων σχεδίων» του Ντίσνεϋ τότε η σύγχρονη Ιατροδικαστική και Ψυχιατρική επιστήμη, θα πρέπει να ξαναγραφούν από την αρχή! Ενώ το έγκλημα στην περίπτωση του Θ. Γιαμπουράνη φαντάζει και λογικό και επιστημονικά αποδεκτό. Αναζητείστε λοιπόν τον δολοφόνο!


Επισημάνσεις
Όσον αφορά το άρθρο που συγκλόνισε την Κορινθιακή κοινωνία για το θάνατο του Θ. Γιαμπουράνη και τα ευρήματα της εξέτασης DNA, επισημαίνουμε κατ΄ αρχάς την απίστευτη αργοπορία του πορίσματος, που περαιώθηκε μετά από ένα περίπου χρόνο! χρονικό διάστημα που αφήνει έκπληκτο τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Για το 2008, ο χρόνος αυτός είναι τόσο μεγάλος που αφήνει στην κοινωνία πολλά ερωτηματικά! Όταν την σήμερον, ο συνήθης χρόνος μιας τέτοιας εξέτασης δεν υπερβαίνει τον μήνα!
Μοιραίο λοιπόν είναι τα οποιαδήποτε υλικά – πειστήρια του εγκλήματος να «αλλοιωθούν» δεδομένου ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια!
Δεύτερον, στο άρθρο δεν αναφέρεται κανένα όνομα απλά, επισημαίνεται ότι τα ευρήματα του γενετικού υλικού δείχνουν τον δολοφόνο, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να είναι του οποιουδήποτε.
Όσο για τον κατηγορούμενο, δεν είναι κατηγορούμενος από κάποιους έξω από τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά από την ίδια τη συντεταγμένη πολιτεία που εκπροσωπεί ο Εισαγγελέας.
Την δε ενοχή ή αθωότητά του, αποφασίζουν πάντα οι φυσικοί Δικαστές.
Εάν τώρα κάποιοι υποστηρίζουν, ότι «φωτογραφίζεται» συγκεκριμένο πρόσωπο, αγνοούν ότι το Δικαστήριο δεν αποφασίζει βάσει κάποιων «φωτογραφικών» δημοσιευμάτων, υπαινιγμών ή υποψιών, αλλά στηριζόμενο πάντα σε αδιάσειστα στοιχεί και κίνητρα! Οι δε παραλείψεις της Αστυνομίας είναι γνωστό ότι αφήνουν έκπληκτο ακόμα και έναν «μαθητευόμενο» πρωτοετή της Σχολής της Αστυνομίας!
Άλλωστε η διαχείριση της όλης υπόθεσης έγινε από αξιωματικό που ήδη έχει αποταχθεί! Όσο για εκείνους που εμπλέκονται γύρω από την υπόθεση με τον ένα ή άλλο τρόπο, καλό είναι να ασχοληθούν σοβαρά με την απόδοση της αλήθειας και την απονομή Δικαιοσύνης, όποια και αν είναι αυτή!
Εμείς διατηρούμε πάντα το δικαίωμα της σωστής ενημέρωσης, με σύνεση και σεβασμό, απέναντι σερ πρόσωπα και θεσμούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της επίκλησης του απορρήτου των πληροφοριών μας.

ΘΕΜΗΣ ΣΟΥΛΑΝΤΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: